Girne Amerikan Üniversitesi

TRABZON'DAKİ, “YAVUZ SULTAN SELİM SEMPOZYUMU”NDA, GAÜ TEMSİL EDİLDİ

Haberler

GAÜ'DEN

TRABZON'DAKİ, “YAVUZ SULTAN SELİM SEMPOZYUMU”NDA, GAÜ TEMSİL EDİLDİ

Trabzon Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi'nin ev sahipliğinde 08-10 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşen “Yavuz Sultan Selim (Bilim, Düşünce, Sanat)” başlıklı uluslararası katılımlı sempozyumda; Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ), Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Elza Alışova Demirdağ sunduğu; “Azerbaycan Kaynaklarında Yavuz Sultan Selim İmajı” başlıklı bildirisiyle yer aldı. 

Doç. Dr. Elza Alışova Demirdağ'dan alınan bilgiye göre;  Sempozyumda, Osmanlı Devleti’nin önemli siyasi dönüşümler yaşadığı 'Yavuz Sultan Selim Dönemi'ndeki (1512-1520); Bilim, düşünce ve sanat alanlarında gelişmelere yönelik araştırmaları kapsayan sunumlar yapıldı. Dönemin; Öne çıkan kişilikleri ve eserlerinin, yine bu dönemin Osmanlı kültürel mirasına katkılarını da, çok disiplinli bir perspektiften incelendiği sempozyuma; Tarih, dil, edebiyat, felsefe, islami ilimler, bilim ve sanat tarihi gibi çeşitli alanlarda çalışan; Türkiye'den (56), ABD'den (2), Kanada'dan (2), Macaristan'dan (1), Ukrayna'dan (1), Ürdün'den (1), Azerbaycan'dan (4), İran'dan (2) ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden (1) olmak üzere; Dokuz ülkeden 70 akademisyen katıldı.

GAÜ Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Elza Alışova Demirdağ sempozyum sonrası değerlendirmesinde; Çalışmasında; Yavuz Sultan Selim’in, Azerbaycan kaynaklarındaki yerini; Tarih, edebi ve ideolojik bağlamda incelediğini vurgularken; “Gerçekleştirdiğim sunumda ise, ayrıca Sovyet dönemi ve sonrasındaki edebiyat ve tarihçilik anlayışı üzerinden, Yavuz Sultan Selim’in imajının nasıl şekillendiğinin analiz sonuçlarını da paylaşma imkanım oldu.   Daha çok, Safevî-Osmanlı çatışması ekseninde değerlendirilen Osmanlı padişahına yönelik  yaklaşımın; Safevî Devleti'ne olan tutumu üzerinden şekillendirilmesinin altını çizerek,  farklı ideolojik ve siyası görüşlerin ortadan kalktığı bir dönemde; Daha nesnel bir yaklaşımla yapılacak araştırmalara ihtiyaç olduğunu belirten önerilerimle, bir sunum gerçekleştirdim” dedi.

 

---------------------------------------------GAÜHABER/ 29.05.2025------------------------------------