ÜNYAYAR; “YENİ AKADEMİK YILDA TIP FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİMİZİ HEYECANLA BEKLİYORUZ”

Haberler

GAÜ'DEN

ÜNYAYAR; “YENİ AKADEMİK YILDA TIP FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİMİZİ HEYECANLA BEKLİYORUZ”

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Ünyayar, katıldığı televizyon programında Covid-19 virüsü, aşılar ve GAÜ Tıp Fakültesi hakkında açıklamalarda bulundu.

GAÜ Tıp Fakültesi hakkında açıklamalarda bulunan Ünyayar; GAÜ Tıp Fakültesi 2012 yılında kabul alan, 4 yıl içerisinde de çeşitli aşamalarını tamamlayıp bu sene onay alarak öğrenci alımlarına başladı. Yeni akademik yılda ilk öğrencilerimizi heyecanla bekliyoruz. Alanında uzman bilim adamlarımızdan oluşan akademik kadromuz var. Bakanlar kurulunun verdiği karara göre %40 online, kalan %60ı ise yüzyüze şeklinde gerçekleştirmek üzere ayarlamalarımızı yaptık” dedi.

Ünyayar; “Virüsü Tanıdık, Aşılarımızı Yaptırır, Kurallara Uyarsak Her Şey Normale Döner”

Covid-19 virüsü hakkında açıklamalarda bulunan Ünyayar; “Artık virüsü tanıyoruz. İlk zamanlarda ki şaşkınlığımız yok. Düşmanımızı tanımaya çalıştık. SARS-CoV-2 nasıl bulaşır, kimleri etkiler gibi durumları inceledik, öğrendik, anlattık. Biz bunları tanıdık ve iki çeşit aşı üretimi gerçekleştirildi. Avrupa'da bu aşılardan ilginç olaylar gerçekleşmeye başladı. mRNA virüsleri basit yapıda olduklarından dolayı hızla değişebildiği için mutasyonlar çıkmaya başladı. Bir anda Birleşik Krallık'ta mutasyonlar ortaya çıkmaya başladı ve bu mRNA aşıları belli standartlarda şifreli olduğu için etki etmemeye başladı. Özellikle Güney Afrika ve Brezilya virüslerine geldiğimiz zaman gördük ki aşılar burda da etki etmemeye başladı” dedi.

mRNA aşıları avantajları ve zorlukları hakkında açıklamalarda bulunan Ünyayar; “Şansımız şu ki mRNA aşılarını laboratuarda kendimiz ürettiğimiz için hemen şifrelerini değiştirebiliyoruz.mRNA aşılarının bir diğer avantajı hızlı ve kolay üretebilmemiz. Zorluklardan bahsedecek olursak Brezilya'da ki virüs 37 defa mutasyon geçerdi ve 223 bin kişi 6 ayda hasta olmuşken mutasyonla beraber aynı kişiler tekrardan hasta olmaya başladı. Antijenler etki göstermemeye başladı” dedi.

Aşının önemi hakkında açıklamalarda bulunan Ünyayar; “Aşılananlar virüsü taşıyabiliyor ve tekrardan etkilenebiliyor fakat ölüm riski yok. En son yapılan çalışmalarda aşılananlarda, %79 aşıların hastalığı engellediği ve hasta yatağına düşmüş kişilerde ki ölüm oranlarında %100 azalma görüldü” dedi.

KKTC olarak Covid-19 virüsünden az hasarla kurtulmamızın nedenlerinden bahseden Ünyayar; “Biz toplum olarak en başta kapalı, sonralarda kontrollü olara yavaş yavaş açılmalarla birlikte ilk 3 ay vakasız bir şekilde bu dönemi atlattık. Şimdi ki en büyük sıkıntımız ekonomi.Evlere kapanmaktan, işsizlikten herkes çok yoruldu. Biz artık virüsü tanıdık. İnsanlarımız artık maske, mesafe ve hijyen kuralına uyarsa her şey, her yer açılabilir” dedi.