YRD. DOÇ. DR. ÖNDER, “TÜRKİYE’NİN BU DURUMU KENDİ LEHİNE ÇEVİRECEK ASKERİ VE SİYASİ GÜCÜ OLDUKÇA YERİNDEDİR”

Haberler

GAÜ'DEN

YRD. DOÇ. DR. ÖNDER, “TÜRKİYE’NİN BU DURUMU KENDİ LEHİNE ÇEVİRECEK ASKERİ VE SİYASİ GÜCÜ OLDUKÇA YERİNDEDİR”


Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Siyasal Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ersoy Önder, Doğu Akdeniz’de yaşanan gelişmeler hakkında açıklamada bulundu.

Yrd. Doç. Dr. Önder açıklamasında, Doğu Akdeniz’de ülkelerin kendilerine göre yarattıkları çıkarlar doğrultusunda hareketlerin başladığını belirterek,  bu olayların 2000’lerden beridir bu şekilde sürdüğünü, araştırmalar için bu durumu yakından takip ettiklerini söyledi. 

Önder açıklamasının devamında ise şunlara değindi;

“Önceden birçok farklı ülke ile anlaşmalar yapılırken, Türkiye o dönemlerde pasif kalmıştı. Şuan Doğu Akdeniz’de oldukça büyük bir doğal gaz rezervi olduğu söyleniyor. Yunanistan’ın talepleri gerçekçi değil ve hukuka aykırı. Zaten Avrupa Birliği ülkelerinin çoğu bu talebi kabul etmiyor, buna dair bir açıklama yapmıyorlar.”

Yrd. Doç. Dr. Ersoy Önder: “Türkiye yaptığı açıklamada uzlaşma önerisinde de bulunmuş bir ülke. Bu yaklaşım oldukça önemli bir yaklaşım. Çakışan alanlar doğrultusunda böyle bir öneri de bulunmuştur. Son dönemde Türkiye’yi yalnızlaştırma politikasının uygulandığını görüyoruz. Türkiye’nin Mısır ve İsrail ile anlaşmalar yapması gerekmektedir. Genel olarak Türkiye’nin kıyısı olan yerlerle bir anlaşma yapmalıdır. Türkiye bu bağlamdaki lider ülkelerden biridir. Bu sorun ancak anlaşmalar doğrultusunda çözülür. Karadeniz’de de aynı problem vardı ama anlaşmalar doğrultusunda çözüldü. Bu sorun anlaşmalar vesilesi ile çözülmezse, Türkiye’nin bu durumu kendi lehine çevirecek askeri ve siyasi gücü oldukça yerindedir.”

Yrd. Doç. Dr. Ersoy Öner, Türkiye ve Mısır arasında bir anlaşma yapılırsa Mısır’ın oldukça büyük bir hakka sahip olacağını belirterek, bu durumların çözümünün, iyi ilişkiler üzerine kurularak oluşabileceğini ifade etti. Türkiye gerek Orta Doğu; gerekse Doğu Akdeniz’deki problemlere ya da sorunlara hayır deme gücünde bir ülke olduğunu ifade eden Önder, bu bölgelerdeki oldu bittilere müsaade etmeyeceğini söyledi. Anlaşma yapıldığında ise bu anlaşmaların her ülkenin belli noktalarda kazanım elde etmesi gerektiğini de bildiren Önder, ülkelerin ekonomik, kültürel ve politik sorunların da çözümü için güzel şeylere vesile olabileceğini söyledi. “