GAÜ TIP FAKÜLTESİ DEKAN VEKİLİ PROF. DR. ÜNYAYYAR’DAN, OKULLARIN AÇILMASI İLE İLGİLİ ÖNERİLER

Haberler

GAÜ'DEN

GAÜ TIP FAKÜLTESİ DEKAN VEKİLİ PROF. DR. ÜNYAYYAR’DAN, OKULLARIN AÇILMASI İLE İLGİLİ ÖNERİLER


Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Tıp Fakültesi Kurucu Dekan Vekili ve KKTC Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ali Ünyayar, Covid-19 Pandemi sürecinde okulların açılması ve alınması gereken önlemler hakkında açıklamada bulundu.

Prof. Dr. Ünyayar açıklamasında, yerel sağlık bölümleri ile birlikte çalışan okulların, öğrencilerin güvenli ve sağlıklı öğrenme ortamlarına sahip olmalarını sağlamak için hastalıkların yayılmasını yavaşlatma ve savunmasız öğrenci ve personelin korunmasında önemli bir role sahip olduğunu belirtti. Çocuk bakım programları ve okullar için rehberlik, topluluk iletim düzeyine göre üç kategoriye ayrıldığını ifade eden Prof. Dr. Ünyayar, bunların; toplumda bulaşma hızı (hazırlık aşaması), en az ile orta düzeyde toplum bulaşı olduğunda ve önemli bir toplum BULAŞMASI olduğunda olduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Ünyayar açıklamasının devamında ise şunlara değindi;

“Doğrulanmış bir vaka, topluluk iletim düzeyine bakılmaksızın bir okula girdiğinde rehberlik de sağlanır.

Okul temelli stratejilerin uygulanmasıyla ilgili tüm kararlar (örn. işten çıkarmalar, olay iptalleri, diğer sosyal uzaklaştırma önlemleri) yerel olarak, toplumdaki iletim düzeyini belirlemeye yardımcı olabilecek yerel sağlık yetkilileriyle işbirliği içinde verilmelidir. İletim düzeyi hakkında bilgi, Dünya Salgın Hastalıklar merkezinin azaltma çerçevesinde mevcuttur.

Bu Geçici Kılavuz, Koronavirüs Hastalığı 2019'un (COVID-19) Bulaşması ve Şiddeti Hakkında Şu Anda Bilinenlere Dayanmaktadır.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) gerektiğinde ve ek bilgi kullanılabilir hale geldikçe bu kılavuzu güncelleyecektir. Güncellenmiş geçici rehberlik için CDC web sitesini periyodik olarak kontrol edebilirsiniz: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/index.html .

Sağlık yetkilileri şu anda COVID-19'un ABD toplumlarına girişini ve yayılmasını önlemek için adımlar atıyorlar. Okullar bu çabada önemli bir rol oynamaktadır. Yerel sağlık departmanları ile işbirliği ve koordinasyon yoluyla, okullar kendi okul toplum içinde hastalık ve potansiyel iletim hakkında bilgi yaymak için adımlar atmalıdır. Okullar, covid-19'un öğrencileri ve personeli arasında yayılmasını önlemek için gerekli adımları atmaya hazırlanmalıdır.

Okullar, özel sağlık ihtiyaçları olanlar da dahil olmak üzere tüm okul toplumunun korunmasına yardımcı olmak için yerel sağlık yetkilileriyle işbirliği yapmaya, bilgi paylaşmaya ve planları gözden geçirmeye devam etmelidir. Okul planları, yüksek riskli nüfusları ve sağlık sistemini korumak ve öğretim ve öğrenimdeki aksamaları en aza indirmek ve öğrencileri ve personeli sosyal damgalama ve ayrımcılıktan korumak için diğer toplum azaltma stratejilerini tamamlamak üzere tasarlanmalıdır. Planlar, olası bir salgın öncesinde, sırasında ve sonrasında stratejiler içeren günlük uygulamalar (örneğin, el hijyeninin teşvik edilmesi, devamsızlıkların izlenmesi, rutin olarak iletişim kurma) üzerine inşa edilmelidir.

Bu rehberlik kimin için?

Bu geçici kılavuz, kamu ve özel çocuk bakım programları ve K-12 okullarının yöneticileri için tasarlanmıştır. Yöneticiler, çocuk bakım programlarının ve K-12 okullarının günlük faaliyetlerini denetleyen bireylerdir ve çocuk bakım programı müdürleri, okul bölge amirleri, müdürler ve müdür yardımcıları gibi pozisyonları içerebilir.

Bu kılavuz, hem okul/tesis hem de bölge düzeyindeki yöneticiler için hazırlanmıştır.

Bu kılavuz neden yayınlanıyor?

Bu kılavuz, çocuk bakım programlarının, okulların ve ortaklarının COVID-19'un çocuk bakımı ve okul toplulukları ve tesisleri içinde aktarılmasını önlemeye nasıl yardımcı olacaklarını anlamalarına yardımcı olacaktır. Ayrıca, bir vaka’ nın tespit edilmesi halinde çocuk bakım programlarının, okulların ve ortakların hızlı tepkilerine yardımcı olmayı da amaçlamaktadır. Kılavuz, yöneticilerin COVID-19'un topluluk yayılımı olup olmadığını öğretme ve öğrenmenin sürekliliği konusunda planlamalarına yardımcı olacak hususları içerir.

COVID-19'a yanıt vermede okulların rolü nedir?

Yerel sağlık bölümleri ile birlikte çalışan okullar, öğrencilerin güvenli ve sağlıklı öğrenme ortamlarına sahip olmalarını sağlamak için hastalıkların yayılmasının yavaşlatılmasında önemli bir role sahiptir. Okullar, toplumun her yerinden öğrencilere, personele ve ziyaretçilere hizmet vermektedir. Tüm bu insanlar genellikle boşluk, ekipman ve malzeme paylaşımı, okul ortamında yakın temas olabilir.

Çocuklarda COVID-19 hakkında bilgi biraz sınırlıdır, ancak mevcut bilgiler doğrulanmış COVID-19 olan çocukların genellikle hafif belirtiler olduğunu göstermektedir. Ancak, çocukların küçük bir yüzdesi daha ağır hastalık olduğu bildirilmiştir. Ciddi kronik tıbbi koşulları olan kişilerin daha yüksek risk altında olduğuna inanılmaktadır. Çoğu çocukta ciddi hastalık riskinin düşük olması nedeniyle, COVID-19 benzeri semptomları olan çocuklar, ciddi kronik hastalıkları olan yetişkinler ve yetişkinler gibi daha yüksek risk altında olabilecek diğer kişilerle temastan kaçınmalıdır..

Okullar COVID-19'a nasıl hazırlanmalı ve buna nasıl yanıt vermelidir?

Okullar, yerel topluluklarındaki COVID-19 salgınlarına ve kendi tesislerinde, örneğin sürekli COVID-19 iletimi olan bir bölgeye yapılan son seyahatlerle ilgili bir durum gibi, toplum iletim düzeyine bakılmaksızın, bireysel maruz kalma olaylarının meydana gelmesi için hazırlıklı olmalıdır. Aşağıdaki karar ağacı, okulların mevcut durumları için en uygun azaltma stratejileri kümesini belirlemelerine yardımcı olmak için kullanılabilir.