DR. AKYAR, “YUNANİSTAN VE TÜRKİYE ARASINDAKİ GERGİNLİKLER DE ÖNEMLİ OLAN İLK ADIM ATANIN ÖN PLANA ÇIKMASIDIR”

Haberler

GAÜ'DEN

DR. AKYAR, “YUNANİSTAN VE TÜRKİYE ARASINDAKİ GERGİNLİKLER DE ÖNEMLİ OLAN İLK ADIM ATANIN ÖN PLANA ÇIKMASIDIR”


Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Siyasal Bilimler Fakültesi Öğretim Görevlisi ve Güvenlik Araştırmaları Direktörü  Dr. Sadık Akyar    Türkiye ve Yunanistan arasındaki gerilim hakkında         değerlendirmede  bulundu. 

Dr. Sadık Akyar;  “ Özellikle geçen haftayı da kapsayan bir süreyle birlikte yorum yapılacak olursa Yunanistan’ın Savunma Bakan’ının paraşütle suya atlama konusunun ardından bir ön plana çıkış oldu. Bunun akabinde de Yunanistan’dan açıklamalar geldi. Açıklamalar;  bir Yunan gemisinin Libya’ya doğru yaklaşmakta olan bir Türk kargo gemisine müdahale etmek istediğini ancak Türk Fırkatı ile  geminin Türkiye’nin koruması altında olduğunu belirterek Yunan gemilerinin geriye çekildiğine yönelik haberlerde çıktı. Bütün bunları topladığımızda özellikle iki gün önce de Türkiye Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın açıklamalarının ardından aslında Yunanistan’dan da bir açıklama geldi. Aslında Akar’ında açıklamasında bunların hepsi mevcutu. Akar; dil sürçmesi diyerek aslında bir kinaye yaptı. Hem de Akar’ın açıklamaları sonucunda Yunanistan ve Türkiye’nin silahlı kuvvetlerini karşılaştırdığımız zaman bunun analizini yaptığımız takdir de çeşitli kurumlar da zaman zaman bunu yapıyorlar” ifadelerinde bulundu.

Akyar;  “Savaşta kazanımlar olmasa da askeri güç mukayesesi olarak herhangi bir durum söz konusu olmayacak gibi duruyor. Tabi önümüzdeki günler de asimetrik dengeler hakkında konuşmalar var. Ancak sonuç olarak ben Sayın Akar’ın da dediği gibi Türkiye ve Yunanistan arasında bir çatışmayı çok uzak bir ihtimal olarak görüyorum. Özellikle Yunanistan ve Türkiye arasındaki gerginlikler de önemli olan ilk adım atanın ön plana çıkmasıdır   ” dedi. 

AKDENİZ KONUSUNDA UYANIK OLUNMALI

GAÜ Siyasal Bilimler Fakültesi Öğretim Görevlisi ve Güvenlik Araştırmaları Direktörü Dr. Sadık Akyar;  “Bilindiği  üzere Milli Güvenlik kararında Doğu Akdeniz, Ege ve ya Libya olarak kullanılıyordu. Ancak Milli Güvenlik kararı ile şu anda tamamıyla  Akdeniz kullanılmakta.  Bizde Libya ile ilgili konularda Yunanistan ile herhangi bir oldu bittiye müsaade etmemeliyiz. Öncelik yapan her anlamda ön aşamada olur” şeklinde konuştu.