MENGÜÇ; “NE KADAR GÜÇLÜ OLDUĞUN DEĞİL, DEĞİŞEN DÜNYAYA NE KADAR ADAPTE OLABİLDİĞİN ÇOK ÖNEMLİ “

Haberler

GAÜ'DEN

MENGÜÇ; “NE KADAR GÜÇLÜ OLDUĞUN DEĞİL, DEĞİŞEN DÜNYAYA NE KADAR ADAPTE OLABİLDİĞİN ÇOK ÖNEMLİ “


Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Online etkinliklerine katılan yazar, neyzen ve GAÜ Sufi Akademi Başkanı Hakan Mengüç “Mutlu Bir Yaşam İçin Sufilerin Önerileri” konusu hakkında bilgilendirmede bulundu. Online etkinlikte Mengüç tarafından Sufizm Felsefesi, Ney Hikayesi, Semazenin Dönüş Hikayesi ve Ney dinletisi gerçekleştirildi.

Mengüç; “Dünyaca durulduğumuz bir çağa geçtiğimize inanıyorum

Mengüç; “Dünyaca durulduğumuz bir çağa geçtiğimize inanıyorum. Birazcık durulup ruhlarımızı beklememiz gerekiyor. Mutluluğun sırrı acele etmemek, yavaş yavaş dinlenerek gitmektir. Bu zamanlarda kendimizi biraz daha fazla tanımamız gerekiyor. Bedenen kapalı bir ortamdayız ama artık oturduğumuz yerden dünyanın her yerine internet vasıtası ile ulaşabiliyoruz. Zihinlerimiz ile her yere ulaşabiliyoruz o yüzden bu sürede online çalışmalar yapmamız gerekiyor. İnternet ortamında kendimizi geliştirebileceğimiz birçok uygulama birçok program mevcut”

“Sufiler bize hep doğadan örneklerle ders verirler ve şöyle derler; “Doğada güçlü olanlar hayatta kalmaz, uyum sağlayanlar hayatta kalırlar.” Örneğin dinozorlar dünyanın en güçlü hayvanları olarak bilinirler ama gelişen dünyaya uyum sağlayamadıkları için yok oldular ama tavus kuşları güçsüz hayvanlardır, kendilerini savunamazlar fakat bulundukları ortama ayak uydurabildikleri için bugün hala nesilleri devam etmektedir. Hz. Mevlâna hep doğaya bakıp ders çıkarmıştır. O yüzden ne kadar güçlü olduğun değil, değişen dünyaya ne kadar adapte olabildiğin çok önemli. Bunu sürdürebilmekte gereklidir. Başlayıp erkenden bırakılması halinde uyumsuzluk başlamış oluyor tekrardan. Ne yaşarsak yaşayalım hepsi bir gün geçecek, önemli olan bizim o yaşananlardan ders alıp değişen dünyaya adapte olup yaşama devam edebilmemiz”

Özgüven ve mutluluk hakkında açıklamalarda bulunan Mengüç; “Sufiler birbirlerine “Su gibi aziz ol Azizim” derler. Dağdan akan bir su kayalara takılmaz, aralardan akıp gider. Hayatımızın içinde sıkıntılar, başarısızlıklar yaşayabiliriz. Bunlara takılmadan hayata devam etmeliyiz. Su buhar olur, yağmur olur, kar olur. Su değişir. Bizde her gün yeni bir şeyler öğrenmeliyiz gerekirse kendimizi değiştirebilmeliyiz. Geçmişe takılıp kalıyorsak demek ki şu anda bizi mutlu eden, heyecanlandıran şeylerle uğraşmıyoruz demektir. Herkesin geçmişinde olumsuz, can sıkan olaylar olmuştur. Geçmişe gitmeye çalışarak yaşanan olayları değiştirmeye çalışırsak mutlu olmayı başaramayız. Kendimize yeni hedefler belirlersek özgüvenimiz yerine gelir ve mutlu olmayı, umutlu bakmayı başarabiliriz” ifadelerinde bulundu.






Mengüç; GAÜ Sufi Akademisi olarak birçok etkinlik planladıklarını, Koronavirüs dönemi sonrası planladıkları etkinliklerine tüm hızıyla devam edeceklerini ve YouTube kanalından ücretsiz bir şekilde “Sufi Meditasyon Programı” yayınladığını belirterek, bu zor günlerde tüm halkın motivasyonu için bu programın yararlı olabileceğini tavsiyelerinde bulundu.