Ortak Akıl ve Sağduyu Çağrısı

Haberler

GAÜ'DEN

Ortak Akıl ve Sağduyu Çağrısı

Girne Amerikan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yıldırım Öner, yayınladığı basın açıklamasında üniversiteler arası rekabetin ve emek ile itibar sömürüsünün somut bir göstergesi olarak kamuoyunu meşgul eden Yakın Doğu Üniversitesi’nin oynamaya başladığı ve devlet kurum ve kuruluşlarını da etik ve yasadışı eylemlerine taraf olma noktasında baskı altına almaya çalıştığı skandal girişimi kınayarak kamuoyu ile birlikte tüm yetkililere devlet yapısının saygınlığını zedeleyen ve çürümeye başlayan sistemin ve yaralanan kamu vicdanının düzeltilmesi için ortak akıl ve sağduyu çağrısı yaptı.

Rektör Prof. Dr. Yıldırım Öner’in açıklamasının tam metni şöyle:“Girne Amerikan Üniversitesi olarak yükseköğretim’de 28. yılımızı geride bırakmaya hazırlanırken ve Kuzey Kıbrıs üniversite sistemi ve yapılarının küresel rekabet içerisinde hakettiği yere gelmesi noktasında tüm uluslararası baskılara ve çirkin siyaset oyunlarına karşı bilimin evrensel gücü ile ortaya irade koyarken ülkemizde üniversitelerin gelişmesi ve büyümesini engelleme adına ortaya konan saldırıları büyük bir üzüntü ve dikkatle izliyoruz.

Girne Amerikan Üniversitesi olarak küresel kampüslerimizde eğitimlerimize devam ederken ve Karpaz Yaşam kampüsümüzün inşaatı sürerken birtakım çevrelerin KKTC’ye başka üniversitelerin kurulmasını yasaklama taleplerine karşı durarak devlet eliyle yaratılan haksız rekabet koşullarına dikkat çekmiş ve küresel rekabet içerisinde ülke üniversitelerinin ortak akılda birleşmesi ve partilerüstü bir yükseköğretim politikası oluşturulması gerekliliğine dikkat çekerek ülkede bilim dünyasına yön veren köklü üniversitelerin kampüs açmasına destek vermiştik.

Yakın Doğu Üniversitesi ve/veya diğer bir başka üniversite’nin Girne’de kendi adı ve kurumsal kimliğinin gücü, imajı ve toplum nezdinde itibarına güvenin bir sonucu olarak kampüs ve üniversite açmasından dolayı bir karşı duruşumuzun olmasının,  bilimsel akıl ile çelişkiye düşme olduğu bilinci ve iradesinden hareketle, Yakın Doğu Üniversitesi’nin Girne’de Girne Üniversitesi adı ile faaliyete başlama girişimini GAÜ küresel bilim ailesi olarak kınıyoruz.

Girne Amerikan Üniversitesi’nin kurumsal kimlik ve imajının yarattığı değerden faydalanma,Girne Amerikan Üniversitesi’nin marka değerini küçültme girişimi  yanında haksız rekabet alanında etik ve yasa tanımaz bilimsel birikim ve itibar sömürüsüne yönelik tecavüzkar eylemlerine bir yenisini ekleyen Yakın Doğu Üniversitesi yetkililerinin konuyla ilgili yaptığı açıklama ise kamuoyun vicdanını yaralama yanında devlet saygınlığına da gölge düşürerek çürümeye başlayan bürokratik yapıyı  deşifre etmektedir.

Yasalarımıza göre, bir üniversite kurulabilmesi için en az 3 fakülte olması gerekmektedir. Denizcilik Fakültesi ile bir üniversite  olunamayacağına göre, diğer iki fakülte hangileridir? 

Yakın Doğu Üniversitesi yetkililerinin konuyla ilgili açıklamaları ise kamuoyunu ve yetkilileri eksik bilgilendirme noktasında önem taşımaktadır. Yeni bir üniversite mi, eğitimine devam eden üniversitenin bir veya birkaç fakültesine yönelik yeni bir kampüs mü yoksa Girne Üniversitesi adı altında Yakın Doğu Üniversitesi eğitim izni ile Girne Amerikan Üniversitesi’nin kurumsal kimlik ve imajının yarattığı değerden faydalanma,Girne Amerikan Üniversitesi’nin marka değerini küçültme girişimi  yanında haksız rekabet alanında etik ve yasa tanımaz bilimsel birikim ve itibar sömürüsüne yönelik tecavüzkar eylemi uygulama mı? 

Yakın Doğu Üniversitesi bünyesinde YÖK ve YÖDAK izni ile eğitim veren bir fakültenin Girne Üniversitesi adı altında  aile ev adresinin eğitim adresi olarak gösterilerek eğitime başlayacağına yönelik açıklamalardan sonra Milli Eğitim Bakanlığı, YÖDAK, Şirketler Mukayitliği ve ilgili tüm Bakanlık ve resmi kurumların kamuoyuna ve Girne Amerikan Üniversitesi Küresel bilim ailesine bir açıklama borcu olduğuna olan inancımızı ve irademizi ortaya koyarken kamu vicdanının daha fazla yara almaması ve devlet yapısının yeniden güven kazanmasına yönelik ortak akıl ve sağduyu çağrımızı yineler, üniversite sistemi ve yapılarının ilerlemesine engel olacak davranışlar karşısında irademizi şiddetle sürdürmeye devam edeceğimizi saygılarımızla kamuoyuna duyururuz.

Prof. Dr. Yıldırım ÖNER

Rektör