GAÜ 28. Akademik Yılı Törenle Başladı

Haberler

GAÜ'DEN

GAÜ 28. Akademik Yılı Törenle Başladı

SERHAT AKPINAR: YURTDIŞINDA BAYRAK TAŞIYICI MİSYONUNU SÜRDÜREN GAÜ’NÜN KIBRIS’IN BİLİM ADASI OLMASINDA ROLÜ BÜYÜK

Girne Amerikan Üniversitesi’nde 2012 - 2013 akademik yıl Uluslararası Kongre Merkezi Spectrum Hall’de düzenlenen törenle başladı.

GAÜ Kıbrıs Yerleşkesi Girne Kampüs Uluslararası Kongre Merkezi Spectrum Hall’de saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’yla başlayan akademik yıl açılış töreni sonrasında yeni akademik yılın ilk dersi Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün tarafından verildi.

Törene, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün, Girne Kaymakamı Gürkan Kara, Girne Belediye Başkanı Sümer Aygın, YÖDAK Başkanı Prof. Hasan Bıçak, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği Uzman Müşaviri Engin Karabaş, GAÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Memduh Erdal, GAÜ Kurucu Rektörü ve Yöneticiler Kurulu Başkanı Serhat Akpınar, GAÜ CEO’su ve Yöneticiler Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Asım Vehbi, GAÜ COO’su ve Yöneticiler Kurulu Başkan Yardımcısı Olgun Üstün, GAÜ CFO’su ve Yöneticiler Kurulu Başkan Yardımcısı Cemile Esenyel, Rektör Prof. Yıldırım Öner, bazı üst düzey yetkililer, davetliler ve GAÜ’lü yönetici, akademisyen ve öğrenciler katıldı.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Girne Belediye Başkanı Sümer Aygın, GAÜ Kurucu Rektörü ve Yöneticiler Kurulu Başkanı Serhat Akpınar ve Rektörü Prof. Yıldırım Öner’in birer konuşma gerçekleştirdiği törende; ‘Kıbrıs sorunu’ konusunda yapılan açılış dersini ise Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün verdi. GAÜ Sahne Sanatları Fakültesi öğrencilerinin performans sergilediği açılış töreni sonrasında GAÜ Fuaye alanında yeni akademik yıl resepsiyonu ve müzik dinletisi düzenlendi.

GAÜ 28. akademik yıl açılış töreni sonunda GAÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Memduh Erdal tarafından Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’na teşekkür plaket verilirken Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün’e teşekkür plaketini Kurucu Rektör ve Yöneticiler Kurulu Başkanı Serhat Akpınar takdim etti. GAÜ CEO’su ve Yöneticiler Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Asım Vehbi ise Girne Belediye Başkanı Sümer Aygın’a teşekkür palketini sunarken GAÜ Sahne Sanatları Dans Grubu teşekkür plaketlerini Rektör Prof. Dr. Yıldırım Öner’in elinden aldı.

EROĞLU : “Kıbrıs Türk Toplumunun Güvenli Geleceği İçin Yükseköğretimin Rolü Büyük”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu yaptığı konuşmada, GAÜ’nün 2012-2013 akademik yılı açılış töreninde bulunmaktan duyduğu mutluluğu belrterek, KKTC geneli üniversitelerin kaydetmekte olduğu gelişmenin gurur verici olduğunu kaydetti.

Ülkede uzun yıllar Başbakanlık görevi yapmış bir kişi olarak kendisinin sürekli; ‘KKTC’nin ekonomik geleceğinin hizmetler sektöründe” olduğunu savunduğunu ve bu görüşünün bugün de geçerli olduğunu anımsatan Cumhurbaşkanı Eroğlu, bu sektörlerin başını turizm ile yüksek öğrenimin çektiğini vurguladı.

Ülke geneli toplam 8 üniversitede yaklaşık elli bin civarında öğrencinin öğrenim görmesinin bu sayının ülke nüfusu göz önüne alındığında eşine az rastlanan bir olgu olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Eroğlu, Yüksek öğrenimin KKTC ekonomisinin temel sektörlerinden biri halini aldığını söyledi.

YÜKSEK ÖĞRENİM ADASI…

Bu sektörün gelişimini sürdürmesi için özellikle üçüncü ülkelerden gelen öğrenci vr öğretim görevlileri sayısının artırılması gerektiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, bu sayının artmaya başlaması ve bu kültürlerin bir arada çalışmasının KKTC’yi çok kültürlü bir yüksek öğrenim adası haline getireceğini kaydetti.

Gelinen aşamada YÖDAK’ın yüksek öğrenim kurumlarıyla birlikte yapacağı ortak çalışmalarda ülkedeki üniversite ve öğrenci sayısını artırmalarını isteyen Cumhurbaşkanı Eroğlu, bu çalışmanın geleceğe olan güveni artırması yanında devletin yüceltilmesine de ciddi destek sağlayacağını vurguladı.

“Anavatan Türkiye’den su ve elektrik enerjisi getirilmesi projelerinin tamamlanmasıyla birlikte üniversitelerimizdeki öğrenci sayısını da artırırsak Kıbrıs Türk halkı açısından güvenli bir gelecek yaratmış olacağız diye düşünüyorum” diyen Eroğlu, izolasyon ve ambargoların yüksek öğrenimin önünde birer engel olduğunu söyledi.

KIBRIS SORUNU VE MÜZAKERELER…

Konuşmasında Kıbrıs sorununa değinen Cumhurbaşkanı Eroğlu, Güney Kıbrıs’ta yapılacak genel seçimlerde anketlere göre yeni Rum lideri olarak çıkması beklenen Nikos Anastasiades’in açıklamalarını yakından takip ettiklerini söyledi.

“Şu ana kadar DİSİ lideri tarafından yapılan açıklamalar ne yazık ki gelecek için hiç de umut verici değildir. Seçildiği takdirde biz kendisine önyargılarla değil, açık fikirlilikle yaklaşacağız ve izleyeceği politikaya göre karar vereceğiz” diyen Cumhurbaşkanı Eroğlu, Anastasiadis’in yaptığı açıklamalarından müzakereleri; “format ve içerik açısından başka bir zemine taşımak istediği” anlaşıldığını kaydetti.

SORUNUN KONUŞULMAYAN NOKTASI KALMADI..

Türk tarafı olarak bu yaklaşımlara yönelik hazırlık yaptıklarını belirten Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, “yaklaşık 44 yıldan beri devam eden görüşmelerde Kıbrıs sorunun tartışılmamış noktası kalmamıştır ve gelinen aşamada eksik olan tek şey; çözüm için ihtiyaç duyulan siyasi iradedir. Kıbrıs Türk halkı bu iradeyi göstermesine rağmen Rum tarafı bu iradeyi ortaya koyamamıştır” dedi.

ÖZGÜRGÜN : “GAÜ’de Olmak ve Açılış Dersini Vermekten Gurur Duyuyorum.”

Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün ise “Kıbrıs Sorunu” konusunda yaptığı konuşmada, GAÜ’lü öğrencilere 2012-2013 akademik yılının açılışı dersini verdi.

Öğrencilere Kıbrıs sorunu ve yaşanan gelişmeleri yaptığı uzun konuşmayla kronolojik sırayla özetleyen Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün, Kıbrıs Rum tarafının gayrı yasal bir şekilde elde ettiği Avrupa Birliği üyeliği ve 1 Temmuz 2012 de başlayan dönem başkanlığıyla birlikte sorunun tıkanma noktasına geldiğini vurguladı.

UCU AÇIK MÜZAKERELER RUM’UN ÇIKARLARINA HİZMET EDER

Gelinen aşamada Birleşmiş Milletlerden soruna neden ulaşılamadığı yönünde tarafsız ve objektif bir değerlendirme yapmasını isteyen Özgürgün, sonuç odaklı olamayan ucu açık müzakerelerin sadece Rum tarafının çıkarlarına hizmet edeceğini, Türk tarafını izolasyonlar altında yaşam sürdürmeye mahkum edeceğini söyledi.

Kıbrıs Türk halkının çözüm hedefinin iki siyasi eşit halk, iki kurucu devletin eşit statüsü, sulandırılmamış iki kesimlilik,Türkiye’nin etkin ve fiili garantisinin devamı çerçevesinde yeni bir ortaklık devleti kurmak olduğunu vurgulayan Hüseyin Özgürgün, “ancak herkes bilmelidir ki Kıbrıs Türk halkı Rum tarafının adil bir çözüme ikna olmasını beklemeye mahkum değildir” dedi.

AYGIN : “GAÜ, Girne’nin Çokkültürlü Yapısının Temel Taşı.”

Girne Belediye Başkanı Sümer Aygın da konuşmasında GAÜ’nün Girne ile kent yaşamına ayrı bir renk kattığı ve kültür mozaiğini çeşitlendirdiğini iafede ederek, Girne’nin geleceği üniversitesiyle birlikte kucakladığını söyledi.

AKPINAR : “Yurtdışında Byarak Taşıyıcı Misyonunu Sürdüren GAÜ’nün Ülkemizin Bilim Adası Olmasında Rolü Büyük.”

GAÜ Kurucu Rektörü ve Yöneticiler Kurulu Başkanı Serhat Akpınar da yaptığı konuşmada, üniversitenin açılan yeni fakülte eğitim programlarıyla bu yıl 70 ülkeden 7 bin 500 öğrenciye eğitim olanağı sağlayacaklarını belirterek, KKTC yüksek öğreniminde lider konumda olan GAÜ’nün bu fonksiyonunu sürdürmeye devam edeceğini kaydetti.

GAÜ’nün yurtdışı uluslararası kampüsleri ile Kıbrıs Türküne uygulanan haksız ambargoları deldiğini ve yurtdışı kampüsleri ile KKTC’nin bayrak taşıyıcı misyonunu yerine getirdiğine dikkat çeken Akpınar, ülkenin bilim adası olmasında GAÜ’nün rolünün büyük olduğunu vurguladı.

GAÜ’nün ülke ekonomisine her yıl 6 milyon euro üzerinde katkı yaptığına da işaret eden Akpınar, yurtdışı kampüsleri İngiltere, Singapur ve Türkiye yerleşkelerinin ülke tanıtımına önemli katkılar yağtığının altını çizdi.

GAÜ’nün içerisinde geçtiği süreçte Kıbrıs Türkünü dünya ile buluşturma adına 7 kapı açtığını ve 7 kapı ile ilgili projelerin önümüzdeki günlerde kamuoyu ile açıklanacağına da işaret eden Akpınar, Karpaz Yaşam Kampüsü ile birlikte Hong Kong yerleşkesinin de eğitime başlayacağını açıklayarak tüm öğrencilere bilimin yolu ve Tanrı’nın ışığı ile başarılı bir akademik yıl geçirmelerini dileyerek sözlerine son verdi.

ÖNER

GAÜ Rektörü Prof. Yıldırım Öner de konuşmasında yeni akademik yılın tüm akademisyen ve öğrencilere hayırlı olmasını dileyerek, “3 kıta- tek üniversite” hedefiyle hareket eden GAÜ’nün bu yıl KKTC’nin en fazla öğrenci alan üniversitesi konumuna ulaştığını söyledi.

Yurtdışı kampüslerin ülke yükseköğretimi için önemli bir referans olduğunun da altını çizen Prof. Dr. Öner, yurtdışı kampüsleri ve uluslararası çok kültürlü eğitimi ile GAÜ’nün öğrenci gelişimine öenmli katkılar yaptığını vurgulayarak yeni akademik yılın tüm öğrenciler için başarılı geçmesini diledi.