Siyasetin Zirvesi GAÜ’de Toplandı

Haberler

GAÜ'DEN

Siyasetin Zirvesi GAÜ’de Toplandı

GAÜ İşletme ve Ekonomi Fakültesi’nin; Kıbrıs Türk siyasetine yön veren siyasi parti ve yapıların ürettiği politika ve projeleri hayata geçirme, uygulama alanlarını tartışma ve topluma yön verecek politikaları sosyal realite ile ilişkisini irdeleme amacıyla gerçekleştirdiği panel Girne Amerikan Üniversitesi Kıbrıs Yerleşkesi Girne Kampüs Millenium Kompleks Senato Kongre Salonu’nda gerçekleşti.

Anamuhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP-BG) Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu, Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Serdar Denktaş, Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Mehmet Çakıcı, Özgürlük ve Reform Partisi (ÖRP) Genel Başkanı Turgay Avcı ve Demokrasi ve Güven Partisi (DGP) Genel Başkanı Tahsin Ertuğruloğlu konuşmacı olarak katıldığı panele, Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanı ve Başbakan İrsen Küçük parti meclisi toplantısı nedeniyle katılamadı.

Oturum başkanlığını GAÜ İşletme ve Ekonomi Fakültesi öğretim üyesi Dr. Hüda Hüdaverdi’nin yaptığı panel, 2 oturum halinde gerçekleşti. Paneli , Girne Belediye Başkanı Sümer Aygın, GAÜ Mütevelli Hayati Başkanı Memduh Erdal, GAÜ Yöneticiler Kurulu Başkan Yardımcıları Asım Vehbi ve Cemile Esenyel, Rektör Prof. Dr. Yıldırım Öner, siyasi parti temsilcileri, akademisyen ve öğrenciler izledi.

Panel, GAÜ Rektörü Prof. Yıldırım Öner’in açılış konuşmasıyla başladı.

Panelde söz alan siyasi parti temsilcileri ilk oturumda parti kuruluşlarını, ikinci oturumda ise misyon ve vizyonlarını aktardı.

Panel, liderlerin yaptığı konuşmanın ardından katılımcıların sorularını yanıtlamasıyla sona erdi.

GAÜ TV’den canlı yayınlanan panele sivil toplum örgütleri de yoğun ilgi gösterdi.
YORGANCIOĞLU : “Hedefimiz Federal Kıbrıs’ı İnşa Etme.”

CTP-BG Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu panelde yaptığı konuşmada, siyasetin halka hizmet etme sanatı olduğunu ifade ederek, bu düşünceden h areketl e 1970 yılında çok zor şartlar altında kurulan CTP’nin; demokrasi, çalışanların daha iyi yaşam şartlarına kavuşturulması ve federal bir Kıbrıs hedefiyle çalıştığını kaydetti.

O koşullarda; “Rumcu, komunist” bir parti olarak algılanan ancak daha sonra bunun gerçeği yansıtmadığı anlaşılan CTP’nin geçen süreçte sürekli kendini yenileyebildiğini belirten Yorgancığolu, bunun sonucu olarak partinin kendini geniş kitlelere ulaştırmayı başardığını vurguladı.

Önceki gün çalıştay düzenleyen CTP’nin bunu; partinin gelecekle ilgili vizyonunu belirleme için gerçekleştirdiğini belirten Yorgancıoğlu, gelinen aşamada siyasi partilerin toplum için ne yapacaklarını artık çok net olarak ortaya koymaları gerektiğine söyledi.

Özkan Yorgancıoğlu, köklü bir siyasi parti olan CTP-BG’nin herşeyiyle kendi kendine yetebilen, kendi ayakları üzerinde durabilen ve kendine güvenen bir toplum yaratmak istediğini belirterek, Kıbrıs Türk halkını dünya nazarında saygın birey olabilmelri için uğraş verdiklerini belirtti.
DENKTAŞ : “Güçlü KKTC Sürdürülebilir Yeni Ortaklığın Anahtarıdır.”

DP Genel Başkanı Serdar Denktaş ise 1992 yılında kurulan partinin hükümet ortağı olarak ülkede, birçok ilklere imza attığını ifade ederek, KKTC’nin Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye Cumhuriyeti gibi uzun ve onurlu bir mücaele sonrası kurulan ilk Türk devleti olduğunu ifade etti ve KKTC devletinden dönüş olamayacağını kaydetti.

“KKTC, Türkiye Cumhuriyetiyle iki eşit devlet olarak, dünyaya Kıbrıs Türk halkına yapılan haksızlıkları anlatarak, içteki dağınıklığı tertipleyerek güçlü devlet konumuna gelmeli ve dünyaya alt bir yönetim olmadığımızı ayrı bir halk, bu adanın diğer sahibi olduğumuzu ilan etmeliyiz” diyen Denktaş , DP’nin dünü de geleceği de bu olduğunu kaydetti.

“Tek alternatif kendi ayakları üzerinde durabilen bir KKTC’dir” diyen Serdar Denktaş, Rumlarla müşterek bir yaşamın mümkün olamayacağını, mümkün olanın ayrı devlet olarak devam edilmesi olarak görüş belirterek güçlü KKTC’nin sürdürülebilir yeni bir ortaklığın anahtarı olduğunu vurguladı.

Kıbrıs Türkü’nün geçmişte verdiği mücadele ile özveriyi bundan sonra da sergilemesi gereğine işaret eden Denktaş, herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini söyledi.

Serdar Denktaş, DP’nin kurulduğu günden bugüne iç ve dışta yaşanan gelişmelerle ilgili her zaman üzerine düşen onurlu duruşu her zaman sergilediğini ifade ederek, ürettiği proje ve ve söylemlerin taklit ve kopya edildiğini belirtti.
ÇAKICI: “Savunduğumuz Türkiye ile Devletten Devlete Bir İlişkidir.”

TDP Genel Başkanı Mehmet Çakıcı da yaptığı konuşmada, ,kurucuları arasında , Kıbrıs Türk Mücadele tarihinde önemli yere sahip isimlerin bulunduğu, sosyal demokrat anlayışa sahip 35 yıllık TKP geleneğinden gelen bir parti olduklarını iafede ederek, parti olarak , demokrasi, özgürlük , eşitlik ve adalet için mücadele ettiklerini vurguladı.

“Bu ülkenin solcusu sağcısı, bir anlaşma istediğimizde bu birleşme anlamına gelmiyor, bu 2 kurucu devletli , 2 bölgeli, eşit olanaklara bağlı bir anlaşmayı istedik. Kimse gidip teslim olalım, kendimizi yok edelim noktasında olmadı “ diyen Çakıcı, ancak Kıbrıs Türk halkının, Türkiye ile devletten devlete bir ilişki istediğini savundu.

Güney Kıbrıs’ın 6 ay sonra AB’nin dönem başkanlığını devralarak tüm Avrupa’yı yöneteceğini ve bunun 13 yılda bir tkararlanacağını belirten Çakıcı, Kıbrıs Türkü’nün güney Kıbrıs’taki petrol ile doğal gazda olduğu gibi AB’nin de başkanlığını yapabilecek haklara sahip olduğunu kaydetti ve Kıbrıs Türkü’nün AB başkanı olabilecek algıları olduğunu vurguladı.

“1 Temmuz 2025’te Kıbrıslı Türk AB Başkanı bir rüya olabilir” diyen Çakıcı, önemli olanın vizyon ile hedef olduğu kaydetti.
AVCI: “En Büyük Sorun Yeniliğe Kapalılık.”

Özgürlük ve Reform Partisi Genel Başkanı Turgay Avcı ise 2006 yılında kurulan partinin, kuruluş ve amaçları hakkında bilgi vererek , KKTC ‘deki en önemli sorunun yeniliğe kapalılık olduğunu , ÖRP’nin siyasi partilerde değişmeyen lider anlayışının değişebilmesine öncülük yaptığını söyledi.

Parti olarak KKTC’nin ‘Anavatan Türkiye ile birlikte yürümesi ‘ anlayışı içinde olduklarını belirten Avcı, “Anavatansız ne iç ekonomik gelişme, ne dış politik gelişme mümkün değildir”dedi.

Avcı, ülkenin acil olarak yeniden yapılandırılmaya ihtiyacı olduğunu belirterek, bunun için 5 yıllık kalkınma planları yapılarak ihtiyaçların belirlenmesi gerektiğini söyledi ve mevcut durumun devam edemeyeceğini kaydetti.
ERTUĞRULOĞLU: “Sadece İktidara Değil Mevcut Sisteme de Muhalifiz.”

DGP Genel Başkanı Tahsin Ertuğruloğlu da konuşmasında partisinin , KKTC’deki en genç siyasi oluşum olduğunu belirterek, parti olarak sadece iktidara değil, ülkedeki mevcut sisteme de muhalif olduklarını kaydetti.

Mevcut siyasi yapının, ülkeyi daha iyi bir noktaya taşımaktan uzak olduğunu dile getiren Ertuğruloğlu KKTC’nin , ‘anavatan’ Türkiye ile adım adım birlikte hareket ederek egemen bir devlet olarak yoluna devam etmesi gerektiğini savunduklarını söyledi.

DGP’nin ülkede çok partili sistemin çöktüğünü ve başkanlık sistemine geçilmesini savunduğunu da belirten Ertuğruloğlu, bu sisteme geçildiğinde icraatın işbilen uzman kişilerle yapılacağını kaydetti.

GAÜ Rektörü Prof. Yıldırım Öner ise yaptığı konuşmada, çok partililiğin demokrasinin temel öğesi olduğunun altını çizerek, GAÜ’nün düzenlediği panele katılan siyasi partilerin siyasetin geçmiş gelecek ve yarınını tartışacak olmalarının önemine dikkat çekti.

Panelde liderlerle öğrencileri buluşturmaktan memnuniyet duyduklarını dile getiren Rektör Öner, panelin gerçekleşmesine katkı koyanlara teşekkürlerini sundu.

Panel öğrencilerin sorularının ardından parti liderlerine üniversite yetkilileri tarafından teşekkür plaketlerinin takdim edilmesi ile sona erdi.