Kamusal Alan ve Demokrasi İlişkisi GAÜ’de İrdelendi

Haberler

GAÜ'DEN

Kamusal Alan ve Demokrasi İlişkisi GAÜ’de İrdelendi

Girne Amerikan Üniversitesi Mimarlık, Tasarım ve Güzel Sanatlar Fakültesi Mimarlık Bölümü tarafından düzenlenen mimarlık ile ilgili ana konuların küresel zeminde tartışıldığı seminerler dizisi GAÜ Kıbrıs Yerleşkesi Karmi Kampüs Millenium Kompleks Senato Kongre Salonunda konulu seminer ile devam etti.

“Kamusal Alan ve Demokrasi” adlı seminere Girne Amerikan Üniversitesi Mimarlık, Tasarım ve Güzel Sanatlar Fakültesi Mimarlık Bölümü öğretim görevlisi Yrd.Doç.Dr. Senem Zeybekoğlu Sadri konuşmacı olarak katıldı.
“Kamusal Açık Alanlara Ulaşılabilirlik Demokrasi Göstergesi”

Kentsel açık alanların varlığı ve herkes tarafından erişebilirliği ile kullanımının toplumdaki demokrasi pratiklerini doğrudan etkilediğini belirten Sadri, kentsel açık alanların bir toplumun demokratik yapısını ifade ettiğinin altını çizdi. Kentlerin genel anlamda insan yerleşimleri, içlerinde barınan insanların yaşamları, inanışları, hayata ve insana bakışlarının ve bununla birlikte içlerinde yaşadıkları siyasi sistemin fiziksel yansımaları olarak değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Sadri, kentlerin insanlar tarafından üretildikleri kadar, kent mekanlarının yapısı ve düzenlenişinin insanların yaşam biçimlerini ve hatta yaşam olanaklarını şekillendirdiğini vurguladı. Kentlerin açık kamusal alanlarında etkileşimlerin yoğun olarak gözlendiğinin altını çizen Sadri, açık kamusal alanların bir taraftan gündelik yaşamda kentte yaşayan farklı birey ve grupların birbirleriyle karşılaşma ve birbirlerini tanıma olanağı sunduğunu diğer taraftan ise toplumsal grup ve kitlelerin bir araya gelme olanağı ile toplumun düşüncelerini ifade etme fırsatı yarattığını belirtti. Çeşitli kutlamalar, protestolar ve kitlesel sosyal hareketlerin kentin fiziki kamusal alanlarında gerçekleştiğini ifade eden Sadri, söz konusu toplumsal hareketlere fırsat tanınmasının toplumların demokratik anlayışlarını ortaya koyduğunu vurguladı. Toplumların demokrasiye yükledikleri anlamalrın açık kamusal alanlarda ortaya çıktığını da belirten Sadri, kamusal açık alanların ülke tarihinin belli başlı kırılma noktalarıyla karşılıklı bir etkileşim içinde bulunduğu belirtti.
“Seminerler Cezayir'de Le Corbusier Olgusu Semineri İle Devam Edecek”

Mimarlık disiplini ve ilgi alanları konularında mimarlık ile ilgili küresel tartışmalara katkı koymak ve öğrenci gelişimini en üst düzeye taşımak amacıyla düzenlenen seminerler dizisi Cezayir'de Le Corbusier, Sosyal Sürdürebilirlik Bağlamında KKTC'de Konut Üretiminin Eleştirel Analizi ve İnşaat Öncesi Politikaları konulu seminerler ile her hafta Cuma günü saat 12.00’de GAÜ Kıbırs Yerleşkesi Karmi Kampüs Millenium Kompleks Senato Kongre salonunda devam edecek. Halka açık olarak düzenlenen seminerler GAÜ TV’den canlı yayınlanacak.