Kentsel Dönüşüm Projeleri Nüfus Sorunlarını Artıran Bir Olgu

Haberler

GAÜ'DEN

Kentsel Dönüşüm Projeleri Nüfus Sorunlarını Artıran Bir Olgu

Girne Amerikan Üniversitesi Mimarlık, Tasarım ve Güzel Sanatlar Fakültesi Mimarlık Bölümü tarafından düzenlenen “Küreselleşme ve Kentsel Gelişim” konulu seminer GAÜ Kıbrıs Yerleşkesi Karmi Kampüs Millenium Kompleks Senato Kongre Salonunda gerçekleşti.

GAÜ TV’den canlı yayınlanan ve moderatörlüğünü GAÜ Mimarlık fakültesi öğretim görevlilerinden Dr. Hossein Sadri’nin yaptığı seminere online konferans yöntemiyle Oxford Brookes Üniversitesi öğretim görevlilerinden Doç. Dr. Ramin M. Keivani konuşmacı olarak katıldı. Kent içinde konumlanan farklı sosyal grupların insani hakları ve mimarinin gelişiminin küreselleşme bağlamında irdelendiği seminer yoğun ilgi gördü.
“Mimarlık Cuma Seminerleri Gökdelen Tartışmalarına Bilimsel Boyut Kazandırıyor”

Konuyla ilgili Girne Amerikan Üniversitesi’ nden yapılan açıklamada Mimarlık, Tasarım ve Güzel Sanatlar Fakültesi Mimarlık Bölümü tarafından düzenlenen “Cuma Seminerleri”nin 8 haftadır devam ettiği hatırlatılarak mimarlık ile ilgili küresel tartışmaların ve yeni yaklaşımların irdelendiği seminerlerin genelde küresel mimari sorunlara özelde ise başta gökdelen tartışmaları olmak üzere ülkede görülen mimarlık ile ilgili tartışmalara bilimsel boyut kazandırdığı vurgulandı.
“Kentsel Dönüşüm Projeleri Nüfus Sorunlarını Artıran Bir Olgu”

“Küreselleşme ve Kentsel Gelişim” konulu seminere konuşmacı olarak katılan Mimarlık Oxford Brookes Üniversitesi öğretim görevlilerinden Doç. Dr. Ramin Keivani, küreselleşme ve uluslararasılaşmanın ekonomik, sosyal ve politik boyutlarına dikkat çekerek, kentlerin bu değişimlerden etkilendiğini belirterek sanayilerin kent dışına itilmesi ayrıca Bilişim Teknolojileri gibi yeni sanayi ve servis sektörünün diğer sanayilerin yerini almasının yeni kent modellerini tanımlamakta olduğunu ifade etti. Kentsel dönüşüm ile kentlerin çekim merkezi haline geldiğini ve az gelirli sosyal grupların kent çevresine göçtüğünü ifade eden Doç. Dr Keivani bu çerçevede değişimlerin önemli sosyal, ekonomik, kültürel ve hatta ekolojik sorunlara neden olduğunun altını çizdi. Kentlerin küreselleşme ile entegre olma çabalarında uygulanan kentsel dönüşüm projelerinden etkilenen nüfusun büyük sorunlar yaşadığına dikkat çeken Doç. Dr. Keivani, özellikle yeni kentliler ile ilgili mülkiyet hakkına ek olarak kullanım hakkı gibi bazı hakların gündeme gelmesi gerekliliğine dikkat çekerek kentsel çevre ile dönüşümün toplumsal duyarlılıkları dışlamadan toplumsal bir ürün olarak gerçekleşmesi gerektiğine vurgu yaptı.
“Seminerler Girne Bölgesi Anıtlarının Mimari Eleştirisi Semineri İle Devam Edecek”

Mimarlık disiplini ve ilgi alanları konularında mimarlık ile ilgili küresel tartışmalara katkı koymak ve öğrenci gelişimini en üst düzeye taşımak amacıyla düzenlenen seminerler dizisi “Girne Bölgesi Anıtlarının Mimari Eleştirisi” konulu seminer ile devam edecek.

“Kamusal Mekan ve Demokrasi”, “Cezayir'de Le Corbusier”, “Sosyal Sürdürebilirlik Bağlamında KKTC'de Konut Üretiminin Eleştirel Analizi” ve “İnşaat Öncesi Politikaları” konulu seminerler ise “Girne Bölgesi Anıtlarının Mimari Eleştirisi” konulu seminer sonrasında her hafta Cuma günü saat 12.00’de Girne Amerikan Üniversitesi Kıbrıs Yerleşkesi Karmi Kampüs Millenium Kompleks Senato Kongre salonunda devam edecek. “Mmimarlık Cuma Seminerleri” halka açık olacak ve GAÜ TV’den canlı yayınlanacak.