Yavuz Dizdar Beslenme Paradikmasını GAÜ’de Anlattı

Haberler

GAÜ'DEN

Yavuz Dizdar Beslenme Paradikmasını GAÜ’de Anlattı

Girne Amerikan Üniversitesi 2013-2014 Akademik yılı sosyal etkinlikleri kapsamında Türkiye’nin ünlü onkologu Dr. Yavuz Dizdar ile söyleşi gerçekleştirildi.

GAÜ Karmi Kampüs, Spectrum Ulluslararası Kongre Merkezinde gerçekleştirilen söyleşiye, GAÜ Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanı Türkay Akpınar, Gaü Rektör Vekili Prof. Dr. Sadık Ülker, GAÜ Sağlık Yatırımları Proje Koordinatörü Günhan Nalbantoğlu ile bir çok öğrenci katılım gösterdi. Tıp alanında farklı çıkışları ile tanınan Dr. Yavuz Dizdar, öğrencilerin yoğun ilgisi ile karşılaştı. Dizdar konuşmasında, kanserde risk oluşturan faktörler, gıda endüstrisi ve yeni üretimlerin yan etkileri ile gıda endüstrisindeki değişimler hakkında konuştu.

Dr. Yavuz Dizdar, kanserde risk faktörü olarak tanımlanan bir kavramlardan bahsederek, bunların birkaçının sigara, alkol , kilo fazlası olduğunu belirtti. Dizdar, “Bilimsel camianın ifadesine göre bir takım şeyleri sizin risk faktörü olarak sınıflayabilmeniz için ister istemez bunun analizini yapmanız gerekiyor.

Siz bir şeyi kanserojen olarak nitelendirdiğiniz zaman, sadece bir tek kansere neden oluyorsa, genellemeyi yapamıyorsunuz demektir” dedi.

Dizdar, “Mangal Kanser Yapar Lafını Ben Meslekdaşlarımla Ekranda da Tartıştım”

Dizdar, mangal’ın kansere olan etkisi konusunda meslekdaşlarıyla daha öncede ekranda da tartıştığını belirterek, “Mangaldan kanser oluyorlar dediğiniz zaman bunu bir şekilde ispatlayabilmeniz ve test edebilmeniz gerekir. Eğer öyle olsaydı, kebapçıların hepsi kanser olurdu. Dolayısıyla algının doktorlar, profesörler tarafından da gözden geçirip incelenmesi gerekiyor. İnsanlar buzdağının görünen kısmını görüyor. Fakat obezitede dahil olmak üzere pek çok hastalıklarda artış olduğunu halk da farkettiği zaman sizin bunu açıklamanız gerekir” dedi.

Dizdar, “Benim Üniversitelerden Beklentim, Sağlıklı ve Organik Tarım Sahaları Oluşturmalarıdır”.
Ayrıca Dizdar, “Benim üniversitelerden beklentim, sağlıklı ve organik tarım sahalarının oluşturulup, halka da oradan dağıtılmasıdır” diyerek, endüstrinin insafı olmadığını, ne kadar ucuz maliyetliyse o kadar iyidir, ne kadar yeniyorsa o kadar iyidir mantığının olduğunu ifade etti. Dizdar, “Endüstriniz gelişir, sanayiniz ilerler ama


insanların hasta olup olmamaları kimsenin umurunda değildir. Sizin de onlar arasından sakın bir tereddüt oluşturduğunuzu sanmayın, aynı şey geçerlidir” dedi.
Söyleşinin sonunda GAÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Sadık Ülker, katılımlarından ve konuşmalarından dolayı Dr. Yavuz Dizdar’ teşekkür plaketi takdim etti.