8 Mart Dünya Kadinlar Gününde GAÜ’den Anlamli Etkinlik

Haberler

GAÜ'DEN

8 Mart Dünya Kadinlar Gününde GAÜ’den Anlamli Etkinlik

Dünya Kadinlar Gününde “Mücadele Kadinlari” Belgeseli GAÜ’de Gösterildi

Girne Amerikan Üniversitesi 8 Mart Dünya Kadınlar Günü organizasyonları kapsamında KKTC Dış Basın Birliği Başakanı Gazeteci-Yazar Arslan Mengüç’ün hazırladığı “ Mücadele Kadınları” belgeselinin gösterimi gerçekleşti.

GAÜ Spectrum Uluslararası Kongre Merkezi’nde gerçekleşen gecede, gösterim öncesinde GAÜ CEO’su ve Yöneticiler Kurulu Başkan yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Asım Vehbi gerçekleştirmiş olduğu konuşmasında, GAÜ ailesi olarak kadına yönelik şiddete karşı kampanyalara destek verdiklerini, 8 Mart’ı sadece kadınların yılda bir kez hatırlanmaları değil, sorunların çözülene kadar tartışılması için bir fırsat ve imkan olarak gördüklerini belirtti. 1960 yılına kadar Kıbrıs’ta kurulan hayır ve yardım amaçlı kadın dernekleri ve kulüplerinin sayısı’nın 11 civarında olduğunu belirten Vehbi, Kıbrıslı Türk kadınların ilk kez seçme ve seçilme hakkını 1960 yılında kazandığını bildirdi. Vehbi, bu yıllarda, eğitim ve seçme-seçilme haklarının elde edilmesinin, kadının kamusal alanda görünürlüğü olan meslekler edinmelerine yardımcı olduğunu söyleyerek, buna rağmen sosyal ve ekonomik statülerin eşitlenmesi konusunun gerçekleşemediğini vurguladı.

1970’lerin sonlarına kadar “eşit işe eşit ücret” ilkesini düzenleyen herhangi bir yasa bulunmadığını ifade eden Vehbi, yüksek öğrenim group öğretmen olan kadınların 1977 yılına kadar erkek meslektaşlarının yarısı kadar ücret aldığını ifade etti. Bugün Kıbrıs Türk kadınının, dünyadaki birçok digger ülke kadınlarından daha yüksek eğitim düzeyine sahip olduğunu ifade eden Vehbi, İşletme, girişimcilik ve yöneticilik alanlarında kayda değer sayıya ulaşıldığını ve bu sayının giderek arttığını bildirdi. Vehbi, dünya nüfusunun %49,7’sini kadınların oluşturduğunu, kadın cinayetlerinin çoğunluğunun eşler yada sevgililer tarafından gerçekleştirildiğini ifade etti. Bunula birlikte dünyada her 3 kadından birisinin, hayatının bir döneminde şiddete maruz kaldığını, her 5 kadından birisinin ise, tecavüz yada tecevüz girişimine maruz kaldığını belirten Vehbi, Afrika kıtasında 135 milyondan fazla kadının sünnet edildiğini, 280 milyon’luk Arap dünyasında her iki kadından birisnin okuma yazma bilmediğini vurguladı. Ayrıca Vehbi, dünya genelinde sağlık çalışanlarının %75’ini kadınların oluşturduğunu, Afrika’da hamile bir kadının ölğm riskinin batı Avupa’ya göre 180 kat daha fazla olduğunu, dünyada 1.2 milyar mutlak yoksulluğun yaşandığını ve bunların %70’ini kadınların oluşturduğunu bildirdi.
Vehbi konuşmasının devamında, dünya çapında üniversite mezunlarının sadece %30’unu kadınların oluşturmasına ve işlerin %66’sını gerçekleştirmelerine ragmen, dünyadaki toplam mülkün yalnızca %1’ine sahip olduklarını belirtti.

KKTC’nin ilk kadın Muhtar’ı olma ünvanını taşıyan ve “Mücadele kadınları” belgeseline önemli katkıda bulunan Vehibe Özkasırga, mücadele yıllarını anlatan şiiri ile geceye anlam kattı.
Ardından Türk Ajansı Kıbrıs (TAK) yeni Müdürü Doç. Dr. Neriman Saygılı gerçekleşetirmiş olduğu konuşmasında, gerek Kurtuluş savaşında olsun gerekse Mücadele yıllarında olsun kadının inanılmaz derecede bir mücadele anlayışı olduğunu belitti. Savaşın olmadığı zamanlarda da kadının çok zor şartlarda yaşadığını ifade eden Saygılı, kadının bir çok kötü olaylara maruz kalarak acılar yaşadığını söyledi. Konuyu medya alanında değerlendiren Saygılı, günümüzde medya yayınlarına bakıldığında haberlerin büyük kısmını kadına yönelik şiddet olaylarından oluştuğunu belirtti.

Medya sektörünün reyting için kadına yönelik şiddet olaylarını defalarca farklı örnekler ile göstererek toplumun acı duymasına neden olduğunu dilegetiren Saygılı, kadınları bu şekilde acınası halde gösterildiğini vurguladı. Saygılı, dünya üzerinde birçok yerde savaşın olmamasına rağmen eşitsizliğin olduğunu belirterek, çocuk yetiştirirken dahi kız erkek olarak ayrımcılık yapıldığına, birisini daha özgür bırakırken, diğerinin belli bir noktada hapsedildiğini söyledi. Fiziksel olarak kadın erkek arasında farkın olduğunu belirten Saygılı, bunun düşünce ve fikir bazında da aynı kefede tutulmasının doğru olmadığını belirttii. Ayrıca Saygılı, Kadın erkek arasındaki eşitsizliğin ortadan kadırılması için eğitim formatının değiştirilerek, Mili Eğitim Bakanlığı gibi kurumlarla, ailelerle ve sivil toplum örgütleri ile işbiriliğinde eğitim kurumlarında kadın erkeğin yan yana gelerek daha uygun ve çağdaş eğitim verilmesi gerektiğini söyledi.
Konuşamsının devamında Saygılı, gelecekte toplumu sadece ekonomik ve siyasi tehlikelerin beklemediğini belirterek, teknolojinin çoğu alanda topluma yardımcı olduğunu ancak aynı şekilde toplumu yalnızlığa ittiğini vurguladı. Günümüzde çocukların en çok rağbet gösterdiği oyunların şiddete dayalı oyunlar olduğunu ifade eden Saygılı, çocukların kendisiyle yabancılaşmış ve kendisiyle iletişim kuramaz hale geldiğini belirtti. Bu şekilde kendi kendini yönetemeyen ve algılayamayan insanların oluştuğunu ifade eden Saygılı, bu şekilde toplum içerisinde ne kadına, ne erkeğe nede çocuğa huzurun olmadığını bildirdi. Bunun için eğitimin çok önemli bir unsur olduğunu ifade eden Saygılı, çok küçük yaştan itibaren, verilen eğitime özen gösterilmesi gerektiğini bildirdi.

GAÜ CEO’su ve Yöenticiler Kurulu Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Asım Vehbi, TAK Müdürü Doç. Dr. Neriman Saygılı’ya teşekkür plaketi takdim etti. Ayrıca mücadele yıllarını anlatan şiir ve katılımlarından dolayı Vahibe Özkasırga’ya ise GAÜ Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanı Türkay Akpınar tarafından teşekkür plaketi takdim edildi. Yrıca katılımlarından dolayı Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral İsmail Serdar Savaş’ın eşi Nesrin Savaş’a GAÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Memduh Erdal’ın Eşi Sevim Erdal tarafından teşekkür plaketi takdim edildi.