Ankara’dan Bakinca Kibris Konulu Söyleşi GAÜ’de Gerçekleşti

Haberler

GAÜ'DEN

Ankara’dan Bakinca Kibris Konulu Söyleşi GAÜ’de Gerçekleşti

Girne Amerikan Üniversitesi 2013-2014 Akademik yılı etkinlikleri kapsamında, gündemin en önemli konusu olan “Kıbrıs Müzakereleri” konusunu, uzman gazeteciler ile masaya yatıdı.
Hürriyet gazetesi diplomasi yazarı Zeynep Gürcanlı, Hürriyet Daily News Gazetesi köşe yazarı Yusuf Kanlı ve Akşam Gazetesi yazarı Mahmut Gürer’in katılımı ile gerçekleşen seminerde, Kıbrıs Müzakereleri’nin neleri kapsadığı, ne getireceği ve anlaşmanın imzalanması halinde nelerin olacağı konularına değinildi.

Seminerin açılış konuşmasını GAÜ Rektörü Prof. Dr. Yıldırım Öner gerçekleştirirken, KKTC bünyesinde bulunan yüksek öğretim kurumlarının bulunduğu konumum uluslararsı düzeyde olduğunu belirterek, bunuda uygulanan eğitim politikasınının sonucu gerçekleştiğini ifade etti. GAÜ’nün 85 farklı ülkeden öğreci ve 45’in üzerinde farklı ülkeden öğretim görevlisini bünyesinde barındırdığına değinen Öner, KKTC’nin dünya çapında tanınmamasına ramen, GAÜ’nün bunu yendiğini ve uluslararası bir kimliğe sahip olduğunu vurguladı.
Hürriyet Gazetesi Diplomasi yazarı Zeynep Gürcanlı konuşmasında, Uzun zamandır Türkiye’nin gündem konusunun çok farklı olduğunu, son zamanlarada yine Kıbrıs sorunu konusunun gündeme geldiğini belirtti. Gürcanlı, Türkiye kamuoyu ve gazetecilerinin de son zamanlarda bu konu üzerinde birşeyler düşünmeye başladığını söyledi. Türkiye’nin Ak Parti hükümeti dönemi ile birlikte, yeni bir dış politika uygulamaya başladığını ifade eden Gürcanlı, bunuda Davutoğlu liderliğinde sıfır sorun politikası olduğunu söyledi. Türkiye’nin bulunduğu konumdan ve dış ilişkilerden bahseden Zeynep Gürcanlı, Türkiye’nin Kıbrıs barış sürecine büyük önem verdiğini belirtti.

Ayrıca, Barış süreci ile ilgili konuşan Gürcanlı, sürecin sağlanması noktasında Türkiye’nin batı ile olan ilişkilerin daha da güçleneceğini söylerken, Türkiye’den bakıldığında barış sürecinin yürüyüp yürüyemiyeceği konusunda ise, Türkiyenin genel kanısının sürecin yürüyebileceği yönünde olduğu, Önümüzdeki aylarda bir çözüm olursa, olayların daha istikrarlı bir şekilde ilerleyebileceğini, olmazsa da artık KKTC’nin tanınması yönünde Türkiye’nin hali hazırda çok büyük bir kampanya başlatmış durumda olduğunu ve kampanya üzerinden çalışması gerektiğini ifade etti. Ayrıca ABD’nin de bu konuda Türkiye nin yanında olduğunu, olası bir uzlamanın her iki toplumda da refağı sağlayacağına inandığını vurguladı.

Hürriyet Daily News Gazetesi köşe yazarı Yusuf Kanlı konuşmasında,Kıbrıs’ın kayıp gitmekte olan bir ülke olduğunu belirterek, kırılganlığı yüksek bir ülke konumunda olduğunu ifade etti. KKTC’nin %65’inin barış istediğini bildiren Kanlı, artık genel bir kanının oluştuğunu; kesimler tarafından olayın Rum tarafının evet dedikten sonra, Türk tarafının zaten evet diyeceği yününde olduğunu vurguladı. Hali hazırda görüşülen müzakerenin, Annan planına göre daha iyi ve daha fazla önem arz ettiğini söyleyen Kanlı, gerçekleşecek olan anlaşmanın KKTC’nin egemenliğini sağlayabilecek bir anlaşma olacağını belirtti.

Akşam Gazetesi Muhabiri Mahmut Gürer konuşmasında, Türkiye2nin Kıbrıs’a 3 konu üzerinden baktığını belirterek, bunların siyasi, askeri ve ekonomik bakışlar olduğunu belirtti. Gürer, Türkiye’nin Kıbrıs’a olan genel bakışının ise Annan planının ardından değiştiğini ev bu konuya daha fazla yoğunlaştığını ifade etti.
Ayrıca Gürer, barış suyu projesinin, barışın sağlanması yönünde büyük öneme sahip olduğunu belirterek, adanının suya ihtiyacı olan bir yer olduğu ve bu proje ile birlikte ekonomik olarak her yönden güçlenmenin olacağını vurguladı.
Seminerin sonunda katılımlarından dolayı Hürriyet gazetesi diplomasi yazarı Zeynep Gürcanlı, Hürriyet Daily News Gazetesi köşe yazarı Yusuf Kanlı ve Akşam Gazetesi yazarı Mahmut Gürer’e GAÜ Rektörü Prof. Dr. Yıldırım Öner tarafından plaket taktim edildi.