Hemşireler Haftası GAÜ’de Düzenlenen Etkinlikle Kutlandı

Haberler

GAÜ'DEN

Hemşireler Haftası GAÜ’de Düzenlenen Etkinlikle Kutlandı

Girne Amerikan Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu tarafından Hemşireler Haftası GAÜ Millenium Binası Senato Kongre salonunda düzenlenen etkinlikle kutlandı.

GAÜ Hemşirelik Yüksekokulu tarafından düzenlenen etkinliğe, alanlarında uzman sağlık çalışanları ve hemşireler kanuşmacı olarak katılırken,GAÜ Hemşirelik öğrencilerinin yanısıra KKTC bünyesinde hizmet veren hastane baş hemşireleri ve yetkilileride etkinliğe konuk olarak katıldı.

Açılış konuşmasını Dr. Neşe Gül Orçun’nun gerçekleştirdiği etkinlikte Hemşireler haftası ile ilgili bilgi veren Orçun, Hemşireler haftasının tüm dünyada kutlandığını, her yıl farklı bir konunun vurgulandığını belirterek, bu yılki konunun “ Açığı kapatmak ve kalkınma palnları” olduğunu vurguladı. Konuşmasında hemşirelik denince akla ilk gelen isim olan Florance Nightingale’den bahseden Orçun, hemşireliğin ilk başlarda şifacı kadın rolü ile başlamış ancak daha sonra mesleki olarak büyük bir gelişim gösterdiğine değinerek, bunun meslek adını alması ve gelişmesi konusunda Florance Nightingale’nin çok büyük çabalar sarfettiğine dikkat çekti. Bu hareketin Türkiye’de başlamış olması tarih açısından ve hemşireliğin gelişimi açısından çok önemli olduğunu vurguladı.

Ayrıca konuşmasının devamında Dr. Neşe Gül Orçun; “Nightingale ''Daha yaşanılası bir dünya bize sunulmayacak, biz bu dünyayı oluşturmak için çabalayacağız'' demiştir. Hemşireliğin sözü budur, bu yaklaşımdan ilerler bu meslek. Burada da ilerlemeli ve bizler de bunun öncüsü olmalıyız. Sadece Florance Nightingale değil, birçok hemşire lider de olmuştur bu meslekte. Daha da yer almaya devam ediyor. Hemşirelik mesleğinin gelişimine katkı yapanalar siz değerli gençlerle giderek de çoğalacaktır” dedi.

GAÜ Hemşireler Haftası etkinliğine konuşmacı olrak katılan Dr. Gülten Sucu Dağ konuşmasında bu seneki hemşireler haftasının konusuna değinerek detaylar hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Dr. Gülten Sucudağ konuşmasında, “Bu seneki konumuz ''açığı kapatmak ve bir yıllık kalkınma hedefleri''. Bu bir yıllık kalkında hedefi 2000 yılında başladı ve Birleşmiş Milletler programında da kabul edildi. 8 hedef, 18 amaç olarak da bu uygulamaya konuluyor. Bu amaç ve hedeflerin hepsine ulaşma amacımız var. Bunun en önemlilerinden biri çocuk ölümlerinin azaltılmasıdır. Gelişmiş ülkelerde, gelişmekte olan ülkelerdeki ölüm oranları ortantılanarak bazı sonuçlara ulaşılmış. HIV virüsü dahi %2 oranında çocuk ölümlerine neden olmuş. Türkiye için de raporlanan bazı sonuçlar var. Güneydoğu bölgesindeki çoğunluk göze çarpıyor. O bölgede çocuk ölümleri Türkiye'de hala birinci sırada devam ediyor.Bakım, hizmet en çok nereye gitmeli, en çok hangi bölgenin ihtiyacı var, bu gibi konular için bu sonuçlar, raporlar, istatistikler çok önemli. Bu raporlara göre hizmet götürmek de yüzde olarak düşüşe geçmemizi, bu ölümleri engellememizi sağlayacaktır” dedi.

Uzm. Dr. Mehmet Yaşar Kocabaş yapmış olduğu konuşmasında hemşirelik mesleğinin tanımından bahsederken GAÜ hemşirelik bölümünde okuyan öğrencilere meslek hayatlarında yapması gereken davranış ve kurallar hakkında bilgi verdi. Ayrıca Hemşireliği meslek olrak tanımlayan Kocabaş, “Hemşirelik; bilgi ile ilişki kuran zihinsel bir faaliyet, uygulamasında beceri ve incelik isteyen bir sanat, bir meslek anlamına gelen bir bilim olarak tanımlanabilir. Teori, uygulama ve araştırma ile hemşirelik bilimi tanımlayabiliriz. Uygulama bu döngüde bir katalizör vazifesi görür. Teori, problemin kavranmasını öğretir. Araştırma ise, derinlere inerek çözüme giden yolu gösterir. Hemşirelik, kendini bu 3 unsurla ebedileştirir. Bu ilişkilerden geçerek ortaya hemşirelik mesleği çıkar” dedi.