Merhum Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş için GAÜ’de Tören Düzenledi

Haberler

GAÜ'DEN

Merhum Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş için GAÜ’de Tören Düzenledi

Girne Amerikan Üniversitesi KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı, GAÜ Onursal Doktora sahibi merhum Rauf Raif Denktaş için anma töreni düzenledi.

GAÜ Kıbrıs Yerleşkesi Girne Kampüsü Millenium Kompleks Senato Kongre Salonu’nda GAÜ Rektörü Prof. Yıldırım Öner’in konuşmasıyla başlayan törende merhum Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın hayatını anlatan belgesel gösterimi yapıldı.

Halka açık olarak gerçekleşen törene GAÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Memduh Erdal, Yöneticiler Kurulu Başkan Yardımcısı Olgun Üstün, Rektör Prof. Dr. Yıldırım Öner, Rektör Yardımcıları Doç. Dr. Sadık Ülker ve Doç. Dr. Olgun Çicek, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanı Türkay Akpınar ile çok sayıda öğrenci ve öğretim görevlisi katıldı. Tören, öğretim görevlisi Demiray Doğasal’ın yaptığı konuşma ile sona erdi.

Etkinlik, GAÜ TV’den canlı olarak yayınlandı.
ÖNER:“En Büyük Eseri KKTC Yaşatılacaktır.”

GAÜ Rektörü Prof. Yıldırım Öner merhum Denktaş’ın doğumundan ölümüne yaşamını özetlediği yaptığı konuşmada, en büyük eseri olarak geride bıraktığı; Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni koruyarak sonsuza dek yaşatacaklarını vurguladı.

Denktaş için; “yüzölçümü ve nüfus olarak küçük bir ülkenin büyük lideri” diyen Rektör Yıldırım, onun küçük bir ülkeden olmasına karşın tüm Türk Dünyası’na önderlik yapan bir kişi olduğunu söyledi.

Merhum Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın; “liderliği, cesareti, mücadeleci kişiliği, kararlılığı ve devlet adamlığı” özellikleriyle ülke ile halkının çıkarlarını kendi çıkarlarının önünde tutan birisi olduğunu ifade eden Prof Yıldırım Öner, böyle liderlerin kolay yetişmediğini kaydetti.

Prof. Öner. Merhum Denktaş’ın hayatta iken KKTC ile özdeşleşen, onun simgesi haline gelen efsanevi birisi olduğunu da söyledi.

Kuzey Kıbrıs’a gelen tüm yabancıların ilk olarak Merhum Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’a ziyaret gerçekleştirmek istediklerini de aktaran GAÜ Rektörü Prof. Öner, onun mütevazi kişiliği, espri ve güçlü hitap yeteneği yönüyle herkesi etkileyen bir kişi olduğunu anımsattı.

Hayatta iken GAÜ’nün düzenlediği etkinliklere katılan merhum Denktaş’a üniversitenin fahri doktora ünvanı takdim ettiğini de hatırlatan Prof. Öner, GAÜ ailesi olarak onu yitirmenin büyük üzüntüsünü yaşadıklarını ifade ederek, aile, Kıbrıs Türkü ve Türk dünyası’na baş sağlığı diledi.
DOĞASAL: ”Kıbrıs Türk’ü ve Anavatan Türklüğü Asla Unutmayacak.”

GAÜ Eğitim Fakültesi Tarih Bölümü öğretim görevlisi Demiray Doğasal ise Merhum Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın yaklaşık 50 yıllık verdiği mücadeleyi kısa bir konuşma süresine sığdırmanın yeterli olamayacağını belirterek, onun; kalbi insan ve vatan aşkı ile dolu, yediden yetmişe Kıbrıs Türk’ü ile Anavatan Türklüğünün kalbini fetheden bir lider olduğunu kaydetti.

Doğasal yaptığı konuşmada, Merhum Denktaş’ın hayatı ile sergilediği mücadeleyi tarihsel dönüm noktalarından örnek olayları anlatarak aktardı. Merhum Rauf Raif Denktaş’ın mücadelesinin Atatürk’ün Türk halkı için ortaya koyduğu mücadeleden farklı olmadığını vurgulayan Doğasal, ömrünü Kıbrıs Türkünün haklı davasına adamış Rauf Raif Denktaş’ın düşünce ve ideallerinin bişimin ve aklın ışığında yaşatılacağını ifade etti.