BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNÜ KISITLAYAN GELİŞMELER, BİRÇOK COĞRAFYADA DEVAM EDİYOR

Haberler

GAÜ'DEN

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNÜ KISITLAYAN GELİŞMELER, BİRÇOK COĞRAFYADA DEVAM EDİYOR

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ümmü Altan Bayraktar, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Bayraktar: ‘Basın özgürlüğü yalnızca gazeteciler için özgürlük değil, herkesin demokratik bir toplumda yaşamasının en önemli garantisidir’
Birleşmiş Milletlerce, 1994 yılında alınan bir karar doğrultusunda dünyanın dört bir yanında ve ülkemizde de 3 Mayıs tarihinin ‘Dünya Basın Özgürlüğü Günü’ olarak kutladığını ve bu çerçevede de bir çok etkinliğin düzenlenmekte olduğunu ifade eden Bayraktar, klasik liberal kuram çerçevesinde gazeteciliğin amacı temellendirilirken, demokrasi ile basın ve basın özgürlüğü arasında vazgeçilmez bir bağ kurulduğunu, ve bu yaklaşm çerçevesinde de basının demokrasiyi yaşatmanın ve geliştirmenin en önemli araçlarından birisi olarak kabul edildiğini söyledi. Bu kapsamda basının, demokratik bir toplumdaki işlevini yerine getirebilmesi ve demokrasinin işleyip gelişebilmesi için özgür bir ortamda çalışması gerekliliğine vurgu yapan Bayraktar, ‘Günümüzde, serbest piyasanın doğası gereği basında ve diğer kitle iletişim araçlarında yaşanan tekelleşme ve yoğunlaşma eğilimleri, medya sahiplerinden kaynaklanan baskılar çoksesliliğe tehdit oluşturmaktadır. Bu da gazetecilik ve demokrasi arasındaki ilişkiyi baltalamakta, gazeteciliğe yüklenen işlevi tartışmalı hale getirmektedir’ dedi. 
Basının bir siyasal arena işleviyle, halk adına siyasal otoriteleri denetlemesi, kamunun gözcüsü rolünü üstlenmesi ve toplumdaki farklı sesleri yansıtacak biçimde çalışmasının ancak özgür bir ortamla mümkün olabileceğini ifade eden Bayraktar, ‘Basın özgürlüğü yalnızca gazeteciler için özgürlük değil, herkesin demokratik bir toplumda yaşamasının en önemli garantisidir’ dedi. 
Bayraktar, 10 Aralık 1948 tarihli İnsan Hakları Evrensel Bildirisi’nin 18. ve 19. maddelerinde; haberleri fikirleri aramak, almak, yaymak ifadeleriyle haber alma hakkının resmen tanımış olması ve diğer bütün düzenlemelere rağmen, güncel veriler değerlendirildiği taktirde, basın özgürlüğünü kısıtlayan gelişmelerin birçok coğrafyada devam ettiğini söyledi.