Aktay: “Sorunun Nasıl Çözüleceğine, Müzakere Eden Taraflar Karar Verecek”

Haberler

GAÜ'DEN

Aktay: “Sorunun Nasıl Çözüleceğine, Müzakere Eden Taraflar Karar Verecek”

Girne Amerikan Üniversitesi, Girne Araştırma Enstitüsü ile Uluslararası İlişkiler bölümünün davetlisi olarak Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP)’nin Dış İlişkilerden de sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Yasin Aktay, “Ortadoğu, Kafkaslar ve Balkanlardaki Gelişmeler ve Türkiye’nin Konumu” konulu söyleşi gerçekleştirdi.

GAÜ Milenyum Binası Senato Kongre merkezinde gerçekleşen söyleşinin açılışında konuşan GAÜ CEO’su ve Yöneticiler Kurulu Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Asımı Vehbi, Prof. Dr. Yasin Aktay’ın konuşmacı olduğu söyleşiden, Uluslararası İlişkiler, Kamu Yönetimi ve Uluslararası Politika öğrencilerine önemli katkı sağlayacağına inandığını belirtti.

AKP’nin Dış İlişkilerden de sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Yasin Aktay, Ortadoğu, Kafkaslar ve Balkanlardaki Gelişmeler ve Türkiye’nin Konumunu değerlendirdiği söyleşide, Kıbrıs Konusu ve Müzakere sürecine de değindi

AKP’nin, Kıbrıs Konusu ve müzakere sürecinde, yaklaşımlarının baştan beri net olduğunu dile getiren Aktay, Kıbrıs konusunda her zaman Kıbrıs Rum kesiminin bir adım önünde olma politikasını benimsediklerini kaydetti.

Komşularla sıfır sorun politikasıyla,Türkiye dış politikasında, ciddi bir değişim yarattıklarını kaydeden Aktay, geçmişte özellikle Kıbrıs konusunda, “çözümsüzlük en iyi çözümdür” düşüncesinin hakim olduğunu hatırlattı.

Adada, daha iyi bir hayat yaşamayı, dünyadaki olumlu gelişmelerden pay almayı hak eden 2 halk olduğunu söyleyen Aktay, Türk tarafının tavrının, var olan sorunları masaya koyarak, hızlı şekilde yola devam etmek olduğunu söyledi.

Alışveriş yapmanın, ülkeleri yakınlaştıran ve taraflara kazandıran birşey olduğunu vurgulayan Aktay, “Bizim, yan yana kardeşler gibi davranmamamız için hiçbir neden yoktur. Birbirimize kazandıracağımız çok şeyler var. Eskiye sünger çekmek yeni sayfalar açmak ve yolumuzda, en güçlü şekilde beraberce ilerlemek en iyi çözümdür. Sorunları masaya yatıralım çözülebilecekleri çözelim, çözülemeyecekler için başka formüller geliştirelim ama her halükarda, müzakere edelim, her halükarda ilişkilerimizi devam ettirelim, bu ilişkilerden bir bereket sağlayalım” dedi.

Rum kesiminin, Türk kesimine, Türk kesiminin de Rum kesimine çok ihtiyacı olduğunu kaydeden Aktay, “Bu tek taraflı bir ihtiyaç değildir. İki taraf birbirinden kopuk kaldığı sürece, aralarında bu ilişkiler tesis edilmediği sürece, iki tarafın da kaybı gelecek nesillere bırakılmak üzere devam edecektir” dedi.