Türk Tiyatrosunun Yıldızları GAÜ Sahnesinde

Haberler

GAÜ'DEN

Türk Tiyatrosunun Yıldızları GAÜ Sahnesinde

GAÜ 1’inci Tiyatro Günleri’ne Yoğun İlgi

“Bütün Çılgınlar Sever Beni” Oyuncuları İle Basın Toplantısı Düzenlendi

Girne Amerikan Üniversitesi 1’inci Tiyatro Günleri’ne KKTC halkı ve öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.

KKTC Başbakan Yardımcılığı, Ekonomi, Turizm ve Kültür Bakanlığı ile GAÜ işbirliğinde gerçekleşen organizasyonun birinci gününde dünyaca ünlü William Shakespeare klasiği Hamlet, ikinci günü “Bütün Çılgınlar Sever Beni” oyunları sergilenirken, oyunlar yoğun ilgi gördü. GAÜ 1’inci Tiyatro Günleri kapsamında ayrıca, Lefkoşa Belediye Tiyatrosu’ndan “Bir Kibrit Kutusu Beyaz Peynir” isimli oyunun yanısıra, “Bir Boşluk Oldu Kalp Gidince Ama Şimdi İyi” ve “Mehşer-i Cümbüş” isimli oyunlar sahne alacak.

KKTC Başbakan Yardımcılığı ile GAÜ Oyunculuk - Drama Bölümü'nün işbirliğinde 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü çerçevesinde gerçekleştirdiği etkinlik, tiyatro severleri oyunlara doyuracağı belirtilen açıklamada, oyunların hergün saat 20:00’da sahne alacağı bildirildi.

GAÜ’de Gerçekleştirilen Basın Toplantısında Mert Fırat, Aslı Tandoğan ve Volkan Yosunlu Basın’ın Sorularını Yanıtladı

GAÜ Millenium Başakanlık Ofisi Toplantı Salonunda gerçekleşen basın toplantısına GAÜ adına Genel Sekreter Yrd. Doç. Dr. Sualp Davut ve GAÜ Drama ve Oyunculuk Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Levent Süner katılırken, Moda Sahnesi’nden ise “Bütün Çılgınlar Sever Beni” oyuncuları Mert Fırat, Aslı Tandoğan ve Volkan Yosunlu katıldı.

GAÜ Genel Sekreteri Yrd. Doç. Dr. Sualp Davut konuşmasında, GAÜ Oyunculuk ve Drama Bölümünden bu şekilde bir teklif geldinde çok mutlu olduklarını ve bu projeyi KKTC Başbakan Yardımcılığı, Ekonomi, Turizm ve Kültür Bakanlığı ile hayata geçirdikleri için guru duyduklarını söyledi. GAÜ’nün artık Girne şehri ile iç içe gelmiş bir halde olduğunu dile getiren Davut, bu ve buna benzer sosyal ve kültürel faliyetlerden halkında faydalandığını vurguladı.

GAÜ Drama ve Oyunculuk Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Levent Süner gerçekleştirmiş olduğu konuşmasında, GAÜ Sahne Sanatları Fakültesi Drama ve Oyunculuk Bölümünün henüz yeni bir bölüm olduğu, 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü kapsamında “nasıl bir etkinlik yapabiliriz” düşüncesiyle yola çıkarak, GAÜ 1. Tiyatro Günleri’ni ortaya çıkardıklarını söyledi. Süner, henüz yeni bir bölüm oldukları için ortaya bir oyun sergileyemediklerini ancak bundan sonra her yıl düzenlemeyi planladıkları festival havası taşıyan tiyatro günlerini, GAÜ Rektörlüğünün de sonsuz desteğiyle ortaya koyduklarını belirtti. Ayrıca Süner, Mert Fırat ve Volkan Yosunlu’nun kendisinin öğrencileri olduğunu belirterek, farklı bir yerde öğrencilerinin katıldığı bir organizasyon düzenlemenin çok garip ve mutlu edici bir duygu olduğunu ifade etti.

Aslı Tandoğan, “Bütün Çılgınlar Sever Beni” oyunu hakkında basına bilgi verirken, Kıbrısta olmaktan çok mutlu olduğunu ve bugüne kadar fırsat bulupta gelemediğini sözlerine ekleyerek, bu fırsatı kendisine tanıdığı için GAÜ’ye teşekkürlerini sundu. Ayrıca Tandoğan, özellikle Dünya Tiyatrolar Gününde bu şekilde bir organizasyonun çok yakıştığını belirterek, organizasyonnun oluşumunda emeği geçen herkese teşekkürlerini sundu.

Mert Fırat gerçekleştirmiş olduğu konuşmasında, drama ve oyunculuk eğitimlerinde 4 yıl boyunca kahırlarını çeken Leven Süner ile birlikte olmaktan hem gurur duyduklarını, hemde inanamadıkları bir durum olduğunu belirtti. Bugün de sahneye çıkarken yine kendilerinin arkasında olduğunu belirten Fırat, Girne Amerikan Üniversitesi’nde sahne almaktan gurur duyduğunu belirtti. Ayrıca GAÜ’nün bu organizasyona zaman, bütçe ve mekan ayırmasının çok değerli olduğunu belirten Fırat, bu konuda üstlerine düşeni herzaman yapmaya hazır olduklarını belirtti.

Volkan Yosunlu, Kıbrıs’ta olmanın güzel olduğunu, ama Leven Süner’in Bölüm Başkanılığı yaptığı bir üniversite de olmanın daha da güzel olduğunu belirterek, bu bölümde okuyacak olan öğrencilere, sahnede usta-çırak ilişkisinin çok önemli olduğunu söyledi. Organizasyonun düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkürleirni sunan Yosunlu, KKTC’de böyle bir oyunculuk bölümünün açılmasının, özellikle tiyatroların tartışmalı olduğu bu günlerde önemli bir çıkış noktası olacağına dikkat çekti.

Basın toplantısı bünyesinde oyuncular gazetecilerin sorunlarını yanıtlarken, Tiyatro günlerinin davamı ile ilgili açıklamda bulunan Süner, GAÜ sahnesinde birbirinden değerli oyunların sahne aldığını ve alacağını belirterek, özellikle Talimhane Tiyatrosunun sergileyeceği “Önce Bir Boşluk Oldu Kalp Gidince, Ama Şimdi İyi” isimli oyununun Türkiye’de birçok festivalde ödül aldığını ve tiyatro severlerin mutlaka bu oyunu görmeleri gerektiğini vurguladı. Bunun yanında Cuma günü sahne alacak olan, doğaçlama tiyatronun öncülerinden “Maşer-i Cümbüş” in sahne alacağını ve bu oyun için biletlerin tükenmek üzere olduğunu bildirdi. Ayrıca 30 Mart tarihine kadar sürmesi planlanan GAÜ 1. Tiyatro Günleri’nin, Türkiye’de gerçekleşecek olan yerel seçimler’den dolayı 29-30 Mart tarindeki oyunların iptal edildiğni ifade eden Süner, tüm sanat severleri GAÜ Spectrum’a beklediklerini söyledi.

Konuyla ilgili GAÜ’den yapılan açıklamada, biletlerin Lefkoşa Leman Kültür’den, Magosa Simit Sarayı’ndan ve GAÜ Halkla İlişkiler Departmanı ile Akpınar Pastahaneleri’nden temin edilebileceği belirtilerek, konuyla ilgili detaylı bilginin 0(392) 650 2000 dahili 1165 numaralı telefon ile www.gau.edu.tr adresi ve gaupr@gau.edu.tr adresinden alınabileceği belirtildi.

GAÜ 1’inci Tiyatro Günleri kapsamında sahne alacak olan oyunların günleri ve detayları aşağıdaki gibidir.
GAU 1. Tiyatro Günleri Programı


Önce Bir Boşluk Oldu Kalp Gidince, Ama Şimdi İyi
Talimhane Tiyatrosu
27 Mart 2014 / Saat 20:00 /GAU Spectrum

“Aslında çok komik bir şey var, ben kaç para ettiğimi biliyorum.
Kaç kişi söyleyebilir bunu?
Üçbin dolar ediyorum.
Çünkü Mustafa benim için o kadar ödedi.
Yani tam iki buçuk iphone.”
Dijana, o sabah Karaköy İskelesi’ne yanaşan Odessa feribotundan indiğinde, hayallerinde daha iyi bir yaşam ve mutlu bir gelecek umudu vardı. Ama onun için planlananlar, hayallerinden çok başkaydı. İnsan tacirlerinin eline düşüp pasaportları ellerinden alınıp, evlerde kilitli tutularak fuhuşa zorlanan yüzlerce kadından yalnızca biri Dijana.Bize kendini zaman zaman dayanılması güç bir gerçeklik ve ironi ile anlatıyor. Talimhane Tiyatrosu oyunu insan kaçakçılığında ne yazık ki önemli bir merkez olan ülkemize uyarlıyor.

Yazan: Lucy Kirkwood
Uyarlayan: Seçil Honeywill
Teknik: Mustafa Dinç
Yöneten: Mehmet Ergen
Oyuncular: Esra Bezen Bilgin ve Güliz Gençoğlu

Ödüller:
2012 - Afife Jale / Yılın En Başarılı Kadın Oyuncusu Ödülü
2012 - Sadri Alışık / Yılın En Başarılı Kadın Oyuncusu & Yardımcı Rolde Yılın En Başarılı Kadın Oyuncusu Ödülleri
2012 - Tiyatro Eleştirmenleri Birliği Yılın Tiyatro Oyuncusu Ödülü
2012

---------------------------------------------------------------------------------------------


Mahşeri Cümbüş
28 Mart 2014/ Saat 20:00 / GAU Spectrum

Türkiye’de Modern Doğaçlama Tiyatro'nun öncüsü olan Mahşer-i Cümbüş, 2001 yılı Mayıs ayında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih – Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü öğrencileri tarafından kuruldu. Aynı yıl Eylül ayında Ankara Tenedos kafede “Tiyatro Sporu” gösterilerine başladı. Mahşer-i Cümbüş 2003 yılının Ağustos ayında İstanbul’a taşınarak faaliyetlerini İstanbul’da sürdürdü.

Türkiye’de Modern Doğaçlama Tiyatro'nun öncüsü olan Mahşer-i Cümbüş, Doğaçlama Tiyatronun gösteri biçimlerinden biri olan “Tiyatro Sporu”nu Türkiye’de ilk defa seyirci ile buluşturdu.Kuruluşunun 5. Yılında kendi sahnesi " Mahşer-i Cümbüş Hayalhanesi " ni açtı. Ekip bugüne kadar 500'ün üzerinde “Tiyatro Sporu”, 200’ün üzerinde “Beyin Fırtınası” gösterisi yaptı.
Türkiye’de Modern Doğaçlama Tiyatro'nun öncüsü olan Mahşer-i Cümbüş, bir başka ilke daha imza atarak 2007 yılında Türkiye’nin ilk doğaçlama şov programı “Anında Görüntü Show”u ekranlara taşıdı ve Türk televizyonlarında yepyeni bir dönem başladı.

2006 yılından itibaren kendi öğrencilerini yetiştirmeye başlayan Mahşer-i Cümbüş şu an 4 ayrı mezun öğrenci grubuyla (Sürç-ü Lisan, Ehl-i Keyf, Ani Etki Ters Tepki, Mevzu Bahis) 50 kişilik bir doğaçlama tiyatro ailesidir ve haftada 6 farklı gösteri ile seyircileriyle buluşmaktadır.