Rektör Prof. Dr. Yıldırım Öner : “Artan Vakıf Üniversiteleri KKTC Üniversitelerine Olumsuz Etki ...

Haberler

GAÜ'DEN

Rektör Prof. Dr. Yıldırım Öner : “Artan Vakıf Üniversiteleri KKTC Üniversitelerine Olumsuz Etki ...

Girne Amerikan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yıldırım Öner, KKTC üniversitelerinin kontenjanlarının dolmaması, öğrenci tercihlerinde görülen azalma ve üniversitelerin yaşadığı sorunlar ile ilgili GAÜ TV Aktüel Haber programında önemli açıklamalarda bulundu.

Ek kontenjan ve özel yetenek sınav sonuçları ile kaç öğrencinin daha KKTC üniversitelerine yerleşeceğinin belli olmadığını ifade eden Öner, LYS sonuçlarına göre KKTC üniversitelerini tercih eden öğrenci sayısının genel beklentinin altında olmasının düşündürücü ve KKTC yükseköğretim sistemi ile üniversitelerini sorgulatan bir veri olduğunu belirtti.

Türkiye’de 160 vakıf üniversitesi olduğunu ve bu rakamın 200’e ulaşması için genel bir politika izlendiğine işaret eden Öner, bu durumun öğrenci tercihleri bağlamında KKTC üniversitelerine olumsuz etki yaptığını vurguladı. Türkiye’deki öğrencilerin ilk tercihlerini yaşadıkları yerdeki ve yakınındaki üniversitelere yaptıklarını söyleyen Öner, uluslararası rekabet, yükseköğretimde kalitenin artırılması ve KKTC üniversitelerinin tanıtılması için üniversiteler yanında resmi kurumlara da büyük görevler düştüğünün altını çizdi.
“GAÜ Uluslararasılaşma ve Kaliteli Yükseköğretim Olgusunu Yakaladı”

KKTC üniversitelerinin kontenjanlarını doldurmak için önemli çalışmalara imza attığına değinen Öner, doğru sratejiler ile uluslararası rekabet ölçeğinde KKTC üniversitelerinin uluslararasılaşma, eğitimde kalite ve uluslararası denklik ve tanınma noktalarında Türkiye ve dünyadaki yükseköğretim kurumları ile rekabet edilebilmesinin önemine dikkat çekti.

GAÜ’nün yükseköğretimde 25. yılını doldurduğunu hatırlatan Öner, 25 yıllık bilimsel bilgi birikimi ile GAÜ’nün uluslararasılaşma ve kaliteli yükseköğretim olgusu yakaladığını vurguladı. “Kıtalar Ötesi Bir Dünya Üniversitesi” vizyonu ile GAÜ’nün Kuzey Kıbrıs, İngiltere, Singapur ve ABD Kampüsleri yanında dünyaya yayılan jenerik kampüsleri ile farkını ortaya koyduğunun altını çizen Öner, uluslararası denklik ve tüm dünyada tanınan diploma ve akademik programlarının GAÜ’nün kontenjanlarına olumlu yansıdığını ifade etti. KKTC üniversiteleri arasında kontenjanları en fazla dolan üniversitenin GAÜ olduğunu belirten Öner, “Üniversiteler ve Bilişim Adası” vizyonunu ileriye taşımak için tüm KKTC üniversiteleri yanında resmi kurumlara da önemli görevler düştüğünü vurguladı.

KKTC Üniversitelerinin kontenjanlarının dolmamasının artan Vakıf üniversitesi sayısının etkili olmasının yanında diğer faktörlerinde gözardı edilmemesi gerektiğinin altını çizen Öner, üniversitelerin uluslararasılaşma, dünya ile rekabet edebilecek atılımları gerçekleştirme refleksine sahip olma, diploma ve akademik programlarının dünyaca kabul edilebilirliğinin önemine vurgu yaptı.