Avrupa Birliği KKTC İlişkileri GAÜ’de Anlatıldı

Haberler

GAÜ'DEN

Avrupa Birliği KKTC İlişkileri GAÜ’de Anlatıldı

Girne Amerikan Üniversitesi İşletme ve Ekonomi Fakültesi tarafından AB ve KKTC arasındaki Siyasi ve Ekonomik İlişkilerde Gelinen Son Aşama konulu seminer düzenlendi.

Girne Amerikan Üniversitesi Kıbrıs Yerleşkesi Girne Kampüs Millenium Kompleks Senato Kongre Merkezinde gerçekleşen seminere KKTC Başbakanlık AB Koordinasyon Merkezi başkanı Dr. Erhan Erçin konuşmacı olarak katıldı.

İşletme bölüm başkanı Doç. Dr. Serdar Saydam’ın açılış konuşması ile başlayan seminer GAÜ TV’den canlı yayınlandı.
“AB-KKTC İlişkilerinde Tanınmama En Büyük Sorun”

AB-KKTC arasındaki ilişkilerin çok kompleksli bir yapısı olduğuna işaret ederek konuşmasına başlayan Erçin, Avrupa Birliği ile uluslararası hukuk tarafından tanınmayan bir ülkenin 2004 yılının şubat ayından günümüze AB ile KKTC arasında sistematik, koordineli ve yapısal ilişkilerin devam ettiğini hatırlatarak tanınmayan bir devlet açısından bunu sürdürebilmenin çeşitli sorunlarıda beraberinde getirdiğini belirtti.

Süreci değerlendirirken 2004 öncesi süreci ve sonrası iyi tahlil etme gerektiğine de vurgu yapan Erçin, AB ile Kıbrıs Cumhuriyeti ilişkisinin resmi olarak 1990 yılında başladığını 1994 Yunanistan’ın Korfu adasında yapılan zirve ve Türkiye’nin o dönemde içerisinde bulunduğu süreç Gümrük Birliğinin ve Rumların Avrupa Birliğine girişini kolaylaştırdığını savundu.
“Türkiye Kıbrıslı Türkleri Görmezden Geldi Doğruluğu Olmayan Bir Görüş”

Dönemin Türkiye Başbakanının Kıbrıslı Türkleri görmezden geldiği veya önemsemediğine dair öne sürülen tezlerin doğruyu yansıtmadığını ifade eden Erçin, süreçle ile ilgili Türkiye’nin bir karar mekanizması olmadığının altını çizerek ortaya çıkan durumun 1963’te imzalanan Gümrük Birliği anlaşmasının doğal bir sonucu olduğunu belirtti.

Gerek Gümrük Birliği süreci gerekse Rumların tek taraflı, yanlı başvuru tutumu AB’nin sürece ve duruma doğrudan müdahil olma halini getirdiğini ve AB’nin ilk kez o dönem Kıbrıs sürecinin içinde bir aktör olduğunu belirten Erçin, AB Dış İlişkiler Konseyi tarafından resmi ve üst düzey bir şekilde ‘’İzolasyonların kaldırılmasına yönelik’’ 26 Nisan 2004 tarihinde alınan kararın süreç açısından AB-KKTC ilişkileri açısından önemli olduğunu vurguladı.
“Kıbrıs’ın Kuzeyin Yaşanan Siyasi Krizler Türkiye’nin Uyum Sürecini Tıkadı”

AB’nin Rumları tek taraflı üyeliğe almasında referandumlar ve süreçte yaşanan krizlerin payının olduğunu belirten Erçin, yaşanan siyasi krizlerden dolayı ilerlemenin olmamasının Türkiye’nin AB’ye uyum sürecini tıkadığını iddia ederek geçmişe göre bugün Kıbrıs Türk tarafının kendini anlatması noktasında üzerine düşen görevleri yerine getirdiğini ifade ederek Rumların engellemeye çalıştığı ‘mali yardımlar’ konusunda başarılı bir politika ve başarının ortaya çıkmasının bunun en büyük göstergesi olduğunun altını çizdi.
“Tanınma Olmasa Bile Ülke Yapımızı AB Standartlarına Getirmeliyiz”

Ekonomik ve siyasi istikrar olarak büyük bir güç merkezi olan AB’nin Kıbrıs Türk toplumunun refah seviyesini ve yaşam kalitesini artırmak adına önemli adımlar attığına da değinen Erçin, çöplük sorunu, Girne ve Güzelyurt kentleri kanalizasyon ağı, 500’ün üzerinde öğrenc, verilen yurtdışı eğtim bursu ve suların tuzlanmasını önlemek için kurulan arıtma sisteminin örneklerden bazıları olduğunu hatırlatarak AB tarafından tanınma olmasa bile ülkeyi AB standartlarına getirmek için çalışıldığı ve üretildiğini sözlerine ekledi.

Seminer sonunda Rektör Prof. Dr. Yıldırım Öner tarafından Erçin’e teşekkür plaketi takdim edildi.