GAÜ Karpaz Doğası Ve İnsan İçin Üretiyor

Haberler

GAÜ'DEN

GAÜ Karpaz Doğası Ve İnsan İçin Üretiyor

Girne Amerikan Üniversitesi Karpaz Yaşam Kampüsü inşaatı devam ederken GAÜ Arıcılık Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi bölge halkına hizmet vermeye devam ediyor.

Arıcılığı geliştirme, Kıbrıs arı ırkını islah etme ve koruma, arıların flora ve fauna için önemini bölge halkına anltma yanında bölge halkına ekonomik getiri kazandıracak meslek edindirme amacıyla kurulan ve hizmet vermeye başlayan GAÜ Arıcılık Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi’nin bölgede ücretsiz olarak sürdürdüğü arıcılık eğitim kursları yoğun ilgi görüyor.

GAÜ Karpaz Yaşam Kampüsü Dipkarpaz köyü Halkla İlişkiler ve Proje Ofisi bünyesindeki dersliklerde devam eden eğitimler yanında ofise kurulan arı akvaryumu ve cam kovan bölge halkı ve özellikle çocuklar tarafından ziyaret ediliyor.

Arıcılık kursları ile ilgili açıklama yapan merkez yetkililerinden eğitmen Hüseyin Balkaya, Dipkarpaz da başlayan teorik arıcılık eğitimlerine bölge halkının yoğun ilgi gösterdiğini belirtti. Kursiyerlere genel arıcılık tarihi, arı anatomik ve fizyolojik yapısı, arı genetiği, arı ırkları, suni tohumlama, mevsimsel arı bakımı, ballı bitkiler ve polinasyon, arı ıslahı, tarımsal mücadele ilaçlarından arıları korumak, bal üretimi ve hasadı, polen-arı sütü-propolis- arı zehiri ürünlerinin üretimi ve muhafazası, balmumu elde edilmesi ve arı hastalık ile zararlıları hakkında dersler verildiğini ifade eden Balkaya, Karpaz Arıcılık Araştırma, Geliştirme ve Uygulama Merkezi ofisinin balkonuna yerleştirilen cam dan arı gözlem kovanı ile kursiyerlere canlı olarak arıların çalışmaları uygulamalı olarak gösterildiğini vurguladı.

Arıcılık kursu sonunda dağıtılacak ücretsiz kovanlarla arıcılığa başlayacak bölge halkının üretimleri ile Karpaz’ın çehresini değişeceği ve çalışmalar ile bölgede artacak arı popülasyonunun Karpaz’ın flora ile faunasının doğal yollarla gelişimine önemli katkılar yapacağına dikkat çekti.

Teorik eğitimler sonunda pratik eğitimlere geçileceğini de ifade eden Balkaya, eğitimlerle arıların öneminin bölge halkına anltaılması ve arıları koruma bilincinin kazandırılmasının Karpaz doğasının korunmasına yönelik önemli bir atılım olduğuna işaret ederek Karpaz çocuklarının Karpaza sahip çıkarak büyümelerinin çevre bilincinin aşılanması ile sağlanacağının altını çizdi.