Kıbrıs Arısı Arıcılığın En Önemli Değeri

Haberler

GAÜ'DEN

Kıbrıs Arısı Arıcılığın En Önemli Değeri

GİRNE AMERİKAN ÜNİVERSİTESİ ARICILIK ARAŞTIRMA GELİŞTİRME VE UYGULAMA MERKEZİ TARAFINDAN TARIM HAYVANCILIK SÜT ÜRÜNLERİ VE İŞ MAKİNELERİ FUARINDA AÇILAN BİLGİ MERKEZİ HALKTAN YOĞUN İLGİ GÖRÜRKEN MERKEZ YETKİLİSİ ARICILIK UZMANI HÜSEYİN BALKAYA ÖNEMLİ AÇIKLAMALARDA BULUNDU.

Girne Amerikan Üniversitesi Karpaz Yaşam Kampüsü Arıcılık Geliştirme ve Araştırma Merkezi 04-07 Ekim 2012 tarihleri arasında bu yıl altıncısı düzenlenen Tarım, Hayvancılık, Süt Ürünleri ve İş Makineleri fuarında kurduğu Arıcılık Bilgi Merkezi ziyaretçilerden yoğun ilgi görüyor.

Konuyla ilgili GAÜ Karpaz Yaşam Kampüsü Arıcılık Araştırma, Geliştirme ve Uygulama Merkezi uzmanı Hüseyin Balkaya, fuar alanında kurulan cam kovan ve arı akvaryumunun özellikle çocuklar tarafından merakla izlendiğini belirterek Arıcılık ile ilgili önemli açıklamlarda bulundu.
“Kıbrıs Arısı Arıcılığın En Önemli Değeri”

Kuzey Kıbrıs’ın arıcılık potansiyelinin tam verimli kullanılmadığına işaret eden Balkaya, ülkede var olan potansiyelin sadece yüzde 5’nin kullanıldığının altını çizdi. Kıbrıs’a özgü arı ırkının arıcılıkta önemli bir değer olduğuna dikkat çeken Balkaya, Kıbrıs arısının saf hatlarının ortaya konulup ıslah çalışmalarının yapılması gerektiğini ifade etti.

Kıbrıs arısının çok yüksek bal verimi veren bir arı ırkı olduğunu fakat hırçın ve oğula meyilli karakteirndfen dolayı yerli arıcılar tarafından tercih edilmemesi ve başka ırk arıların ülkeye getirilmesinin olumsuz yönlerinin irdelenmesi gerektiğinin altını çizen Balkaya, Kıbrıs’a özgü arı ırkı ile ilgili islah çalışmaları ve üreticilere yönelik eğitimlerin GAÜ Karpaz Yaşam Kampüsü Arıcılık Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezinde gerçekleşeceğini belirtti.

Fuar kapsamında Arıcılık Araştırma, Geliştirme ve Uygulama Merkezinin çalışmaları, Karpaz da uygulanan arıcılık projesi, Arıların bitkisel üretime katkıları, Kıbrıs Arı ırkının korunmasının önemi, Arıcıların sorunlarına çözüm önerileri konularında danışmanlık ve bilgilendirme hizmetlerinin üretici ve ziyaretçilere verildiğini de ifade eden Balkaya, ekonomik olarak pahalı olmayan arıcılığı her ailenin evinin arka bahçesinde uygulayabileceğine dikkat çekerek çocuklara doğa ve çevre sevgisi yanında arıların doğa için önemini aşılamanın en etkili yolaarından birinin de arıcılık olduğunu vurguladı.

Özel cam kovan ve arı akvaryumlarının özellikle çocuklar için tasarlanarak fuar alanında bal yapımının gösterilmesinin yoğun ilgi gördüğünü de sözlerine ekleyen Balkaya, merkezin ayrıca fuarın son gününe kadar özellikle çocuk gelişimi ve çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan doğal bal , polen, arı sütü, bal sirkesi yanında arı ürünlerinden üretilen çeşitli kokteyler ile ilgili de ziyaretçilere bilgi vereceğini ifade etti.