Arılar Eski Kıbrıs Haritası Çizdi

Haberler

GAÜ'DEN

Arılar Eski Kıbrıs Haritası Çizdi

KARPAZ’DA YETKİLİLER TARAFINDAN BULUNAN DOĞA’DAN UYGARLIĞA EN GÜZEL HEDİYE PETEKTEKİ KIBRIS HARİTASI BİLİM DÜNYASINDA EZBER BOZARKEN BÖLGEDE ŞAŞKINLIK YARATTI.

GİRNE AMERİKAN ÜNİVERSİTESİ KARPAZ YAŞAM KAMPÜSÜ ARICILIK ARAŞTIRMA VE GELİŞTİME MERKEZİ ARILIĞINDA RESMİ YETKİLER TARAFINDAN BULUNAN DOĞA VE ARILARIN DOĞAÜSTÜ MUCİZEVİ ESERİ PETEKTEKİ KIBRIS HARİTASI GÖRENLERİ HAYRETE DÜŞÜRÜYOR.

Girne Amerikan Üniversitesi Kuzey Kıbrıs’taki ikinci yerleşkesi Karpaz Yaşam Kampüsünün inşaatı devam ederken Dipkarpaz köyü ve Kampüs alanı içerisinde faaliyete geçen Arıcılık Araştırma ve Geliştirme Merkezi Arılığı doğanın mucizesine tanıklık etti.

KKTC Hayvancılık Dairesi yetkilileri Karpaz Yaşam Kampüsü Arıcılık Araştırma ve Geliştirme Merkezi Arılığında yapmış oldukları kovan kontrollerinde Kıbrıs’a özgü bir tür olan Kılıç arısı kolonilerinin peteklerden birine Kıbrıs haritası işlediklerini saptadılar.

Doğanın mucizesi olarak bölgede şaşkınlık yaratan olay ile ilgili yapılan kontrollerde arılar tarafından Kıbrıs haritası işlenerek sırlanan peteği bulan Yeni Erenköy Hayvancılık Dairesi yetkilisi Ahmet Güneş ve GAÜ Karpaz Arıcılık Araştırma ve Geliştirme Merkezi yetkililerinden Hüseyin Balkaya, GAÜ TV Aktüel Haber programına önemli açıklamalarda bulundu.

“Doğanın Mucizesi ve Gücünü Gösteren Doğa Harikasına İlk Kez Rastladık”

Yeni Erenköy Hayvancılık Dairesi yetkilisi Ahmet Güneş konuyla ilgili GAÜ TV mikrofonlarına yaptığı açıklamada rutin resmi kontrollerde peteği bulduğunu ifade ederek ilk kez böyle bir mucizeye tanık olduğunu belirtti.

Standart düz peteklerde böylesine şekillerin ve imgelerin ortaya çıkmasının mümkün olmadığının altını çizen Güneş, Karpaz Yaşam Kampüsü Arıcılık Araştırma ve Geliştirme Merkezi Arılığının doğanın mucizesi ve gücünü gösteren doğa harikasına tanıklık ettiğini vurguladı.

Eski Kıbrıs haritalarına birebir benzeyen şeklin arılar tarafından yapılıp sırlandığının ve etrafının boş bırakılmasının da sıradan rastlanan bir olay olmadığına dikkat çeken Güneş, arıların normalde önce peteğin tamamını doldurup sırlama işini yaptıklarına işaret ederek bulunan petekte normal arı davranışlarının aksine önce şeklin yapılıp sırlanmasının da sıradışı bir durum olduğunu vurguladı.

“Dünyanın Hiçbirinde ve Arıcılık Literatüründe Olmayan Mucize Bilimsel Araştırmalarda Deprem Etkisi Yaratacak”

Girne Amerikan Üniversitesi Karpaz Yaşam Kampüsü Arıcılık Araştırma ve Geliştirme Merkezi yetkililerinden Hüseyin Balkaya ise yaptığı açıklamada arıcılık eğitimi ve gelişimi ile ilgili dünyanın birçok yerinde görev yaptığını ve bulunduğunu belirterek daha önce hiçbir kaynakta da rastlamadığı böylesi mucizevi bir olayın arıcılık literatürü ve bilimsel araştırmalarda deprem etkisi yaratacağını vurguladı.

Hayvancılık Dairesi yetkilileri tarafından bulunan arılar tarafından eski Kıbrıs haritası şeklinde işlenmiş ve sırlanmış peteğin GAÜ Yaşam Kampüsü bünyesinde açılacak müzede cam kovan içerisinde sergileneceğini de açıklayan Balkaya, GAÜ’nün bölgede arıcılık, Kıbrıs arı ırkının korunması ve ıslahı ile bölge halkının arıcılığa olan ilgisinin artırılması ve üretimin çoğaltılaması hedefi ile Arıcılık Araştırma ve Geliştirme Merkeziin Arılık kurduğunu hatırlatarak arıların ve doğanın gücü ile mucizesinin belki mesajının tüm bölgede büyük şaşkınlık yarattığı ifade etti.