Kültürel Miras Yönetiminden Tarihi Proje Büyük Hamam Tarihe Kazandırılacak

Kültürel Miras Yönetiminden Tarihi Proje Büyük Hamam Tarihe Kazandırılacak

Girne Amerikan Üniversitesi Kültürel Miras Yönetimi Hareketi toplumsal ve kültürel mirasın korunması ve gelecek nesillere aktarılması ile ilgili önemli bir projeye imza atmaya hazırlanıyor.

Kıbrıs Türk toplumunun önemli tarihi miraslarından ve toplum tarihine tanıklık eden eski eserlerden Büyük Hamam’ın restorasyonu ve turizm ile topluma yeniden kazandırılması için GAÜ Kültürel Miras Yönetimi, Vakıflar İdaresine kapsamlı proje sundu.

Konuyla ilgili GAÜ’den yapılan açıklamada Vakıflar İdaresinin yapacağı değerlendirme sonunda restorasyonu ve topluma kazandırılması için Kültürel Miras Yönetimi Hareketinin projeye hayata geçirmeye hazır olduğu vurgulanarak Kültürel Miras Yönetimi Hareketinin misyonunun Kıbrıs Türk toplumunun tarihine tanıklık eden kültürel miras öğelerinin restorasyonu ve tarih ile topluma yeniden kazandırılması ile ilgili bilimsel projeler üretmek ve uygulamak olduğunun altı çizildi.

Girne Amerikan Üniversitesi akademik kadrosunda görev yapan Mimar, Kent Tasarımcı, İç Mimar, Hukukçu, Sosyolog, Sosyal Psikolog ve Şehir Planlamacı bilim insanları tarafından kültürel ve tarihi mirasın korunması, aslına uygun restorasyonu, topluma ve kamusal fayda adına turizme kazandırılması amaçları ile kurulan GAÜ Kültürel Miras Yönetimi Hareketinin çalışmalarının devam ettiğinin de belirtildiği açıklamada üniversite toplum bütünleşmesi ve üniversitelerin toplumsal fayda adına üretimlerine önemli bir örnek oluşturduğu ifade edildi.

Ayrıca yapılan açıklamada kamuoyu ve ilgili kesimler ve sivil toplum örgütlerinin Büyük Hamam ile ilgili Kültürel Miras Yönetimi Hareketinin çalışmalarına ww.grandhamam.gau.edu.tr web adresinden ulaşabileceklerini de ifade edildi.

“Eski Polis Binası Tüm Üniversiteler ile İlgili Bilgi Verecek Tanıtım ve Halkla İlişkiler Merkezine Dönüştürülsün”

Lefkoşa’nın surlar içi bölgesi ile tarihi mahalleleri ve binalarını korumak için faaliyet gösteren dernek ve sivil toplum örgütlerinin çeşitli amaçlar ile çalışmalarının dikkatle izlendiğinin de belirtildiği açıklamada GAÜ Bilim Heyetinin yaptığı tespit ve alan araştırmaları sonucunda bakıma muhtaç ve yeniden topluma kazandırılması kültürel miras ve toplumsal tarih için önemli olan onlarca binanın bulunduğu ifade edilerek Eski Polis Genel Müdürlüğü Binasının Kuzey Kıbrıs’taki tüm Üniversitelerin katılımı ile ortak bir tanıtım, bilgi, araştırma, kütüphane, müze veya çok yönlü katma değer yaratacak projelerle özelde Lefkoşa’ya genelde tüm ülkeye geri kazandırılması önerisi yinelendi. Ayrıca yapılan açıklamada toplumsal ve kamusal faydanın ön planda tutularak Kıbrıs Türkünün ortak malı olan kültürel mirasın bir örneğinin oluşturan Eski Polis binasının ortak akıl ve sağduyu çerçevesinde ülke ekonomisinin ayakta durmasının temel taşlarından olan üniversitelerin ortak kullanımına verilmesinin önemine dikkat çekildi.