“Gelecekle İletişim Çalıştayı” GAÜ’de Devam Ediyor

Haberler

GAÜ'DEN

“Gelecekle İletişim Çalıştayı” GAÜ’de Devam Ediyor

ÇALIŞTAY RTÜK VE YYK İŞBİRLİĞİ İLE DÜZENLENİYOR

Radyo Televizyon Üst Kurulu’nun, Türk Cumhuriyetleri ile Türk ve akraba topluluklarından gelerek iletişim fakültelerinin radyo ve televizyon bölümlerinde eğitim alan öğrencileri RTÜK hakkında bilgilendirmek, uluslararası işbirliği imkanlarını anlatmak ve RTÜK’ün uluslararası deneyimini paylaşmak amacıyla düzenlediği “Gelecekte İletişim Çalıştayı”nın dördüncüsü KKTC’de gerçekleşiyor.

KKTC Yayın Yüksek Kurulu ve RTÜK işbirliği ile dördüncüsü düzenlenen Gelecekle İletişim Çalıştayı, “Türk Cumhuriyetleri ile Türk ve Akraba Topluluklarında Küçüklerin Korunması" konulu panel ile 04 Mayıs tarihinde saat 11:00 da Girne Amerikan Üniversitesi Kıbrıs Yerleşkesi Girne Kampüs Milenyum Kompleks Senato Kongre Merkezinde devam edecek. Moderatörlüğünün YYK Başkan Yardımcısı İlkay Diren tarafından yapılacağı panele Dimitri Kirchu, Batgerel Batkhuyag, Assemgül Zhumagulova ile Yusuf Emini konuşmacı olarak katılacak.
“Çalıştay Açılışında Başbakan Küçük Önemli Açıklamalarda Bulundu”

RTÜK’ün, KKTC Yayın Yüksek Kurulu ile işbirliği içinde düzenlediği “Küçüklerin Korunması” temalı çalıştayının ilk gününde Başbakan İrsen Küçük önemli açıklamalrda bulundu.

Açılışta, Başbakan İrsen Küçük, TC Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Maliye Bakanı Ersin Tatar, RTÜK Başkanı Prof.Dr.Davut Dursun, YYK Başkanı Olgun Üstün, mezun gençler adına Makedon Murteza Sılooca ve okuyan gençler adına Afgan Shlahsor birer konuşma yaptı.

5 Mayıs’a kadar devam edecek çalıştaya Girne Amerikan Üniversitesi, Yakın Doğu Üniversitesi, Lefke Avrupa Üniversitesi, Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi ve Doğu Akdeniz Üniversitesi katılıyor. Çalıştaya ayrıca Başbakanlık Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Başbakanlık TİKA ile TRT destek veriyor.

Çalıştayda, etkinlikler kapsamında katılımcıların ana temaya uygun yapmış olduğu fotoğraf, kısa film ve makale çalışmaları da değerlendirilecek. Çalıştayda ayrıca yarın “Türk Cumhuriyetleri ile Türk ve Akraba Topluluklarında Küçüklerin Korunması” başlıklı panel gerçekleştiriliyor.

Çalıştaya, Kosova, Romanya, Moldova, Kazakistan, Moğolistan, Azerbaycan, Afganistan, Kırgızistan, Bulgaristan, Çin, Makedonya, Tacikistan, Ukrayna, Bosna Hersek ve Tataristan’dan öğrenciler katılıyor.

Çalıştayın açılışı BRT ve TRT’de canlı yayınlandı.
İrsen KÜÇÜK : “Ülkede Gerçekleştirilecek Her Uluslararası Çalışma, KKTC’nin Tanınmasına Büyük Katkı Koyar.”

Başbakan İrsen Küçük, açılışta yaptığı konuşmada, ülkede her gün yeni bir çalışma yapıldığını ve KKTC’nin hızla geliştiğini söyledi.

Eğitime verilen önemin ülkedeki üniversite sayısından belli olduğunu kaydeden Küçük, çocuk ve gençlere dönük çalıştayın ise ayrı bir önem taşıdığını belirtti. Küçük, çalıştaya katılan gençlerin KKTC’nin tanınmasına büyük katkı sağladığını kaydetti.
Başbakan Küçük, “Ülkede gerçekleştirilecek her uluslararası çalışma, KKTC’nin tanınmasına büyük katkı koyar... Hem Türkiye’de, hem de KKTC’de okuyan öğrenciler, ülkelerin tanınmasında büyük faydası var” dedi.

KKTC’nin tanınmaması ve ambargolardan dolayı uluslararası sportif ve kültürel etkinliklere katılamayan gençlerin büyük kısıtlamalara maruz kaldığını kaydeden Küçük, yapılan girişimler sonunda ambargoların delinmesine yönelik bazı sevindirici gelişmeler yaşansa da yeterli olmadığını ve bunların geliştirilmesi gerektiğini söyledi.

Küçük, Kıbrıs Türkü’nün her platformda moralini bozmadığını ve Anavatan Türkiye’nin elini uzatacağı inancını hiç yitirmediğini belirtti. Bu inanç sayesinde mukavemetin sürdürüldüğünü kaydeden Küçük, “Yarım asrı aşkın bir süredir Kıbrıs’ta bir Türk devleti kuruldu... Her türlü demokratik unsurumuz vardır” dedi.
Ersin TATAR : “KKTC MEDYASININ GÜÇLENMESİ HALİNDE DAHA KALİTELİ VE DAHA SORUMLU BİR YAYINCILIK SÖZ KONUSU OLACAK”

Maliye Bakanı Ersin Tatar, bölgede güçlenen Türkiye’nin yayınlarının artık Türk cumhuriyetlerine kadar uzandığını ve KKTC’nin dahi, güçlü medyasına rağmen Türkiye medyanın etkisi altında olduğunu söyledi.

Dünyaya ayak uydurarak, Kıbrıs Türkü’nün geleceğini garanti altına almak adına çocukları korumak için tedbirler alınmasının güzel gelişmeler olduğunu kaydeden Tatar, ambargolara rağmen Turksat üzerinden dünyaya ulaşan Kıbrıs Türk medyasının ekonomik açıdan güçlenmesi gerektiğini belirtti.

Tatar, KKTC medyasının güçlenmesi halinde daha kaliteli ve daha sorumlu bir yayıncılığın söz konusu olacağını söyledi.
Halil İbrahim AKÇA: “KÜÇÜKLERE YÖNELİK HİZMETLERDE ‘KORUMAKTAN’ ÇOK ‘HİTAP ETME’ ÜZERİNDE DE DURMAK GEREKİR”

Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, çalıştayın konusunun önemine vurgu yaparak, küçüklerle ilgili yayınların iki ayakta ele alınması gerektiğini kaydetti.

Dünyanın yetişkinlere göre organize edildiğine işaret ederek, küçükleri de görmek gerektiğini söyleyen Akça, küçükleri düşünerek bazı sınırlamalar getirmek gerektiğini belirtti. Akça, kamu kurum ve kurullarına da büyük görev düştüğünü ifade etti.

Akça, küçüklere yönelik hizmetlerde “korumaktan” çok “hitap etme” üzerinde de durmak gerektiğini kaydetti. Belirli bir denge oluşturmanın şart olduğunu söyleyen Akça, “Onlara yatırım, geleceğe yatırım yapmaktır. Küçüklere yapılacak yatırımlar, uzun vadede katlanarak geri gelecek” dedi.
Prof. Dr. Davut DURSUN : “Medya Toplumları Yakınlaştırıken Sorunlasrı da Beraberinde Getiriyor. Günümüzde Çocukları Medya Yetiştiriyor.”

RTÜK Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, temel amaçlarının Türkiye’de eğitim gören Türk Cumhuriyetleri ile Türk ve akraba topluluklarından öğrencileri, senede bir defa, belli temaları ele almak üzere bir araya getirip, tecrübe ve bilgi paylaşımı yapmalarını ve öğrenimden sonra ilişkilerinin devamını sağlamak olduğunu söyledi.

İlk kez Türkiye sınırları dışında gerçekleştirilecek çalıştayda çocukların korunmasının ele alınacağını kaydeden Dursun, yayın teknolojilerinin sağladığı imkanlardan dolayı sınırları aşan görsel ve işitsel medyanın, sağladığı müthiş imkanlarla insanları yakınlaştırdığı gibi beraberinde sorunlar da getirdiğine işaret etti.

Dursun, çocukları, medyanın olumsuz etkisine karşı korumaya dönük tedbirlerin de uluslararası olması gerektiğine vurgu yaparak, devletlere de bu konuda bazı sorumluluklar yüklendiğini söyledi. Türkiye’de de çocukların korunmasına yönelik özel düzenlemeler bulunduğunu kaydeden Dursun, RTÜK’ün bu yönde bazı projeler uyguladığını belirtti.

Yayınları “akıllı işaretler”le sınıflandırdıklarını ifade eden Dursun, çocukların bilinçlenmesine yönelik yarışmalar ve benzeri etkinlikler düzenlediklerini söyledi. Dursun, medya okur-yazarlığı dersinin de çocukların korunmasına dönük bir başka önemli projeleri olduğunu kaydetti.

Dursun; “Çocukları artık ne aileler, ne de okullar yetiştiriyor. Çocukları medya yetiştiriyor. Çocuklar artık soyut düşünmüyor, görsel düşünüyor. Bu çok tehlikeli. Medya okur-yazarlığı, bu bağlamda çok önemli” dedi.
Olgun ÜSTÜN : “ÜMİDİMİZ, 2012-2013 EĞİTİM-ÖĞRETİM DÖNEMİNDE OKULLARIMIZIN MÜFREDATLARINA MEDYA-OKUR YAZARLIĞI DERSİNİ KOYDURMAK”

YYK Başkanı Olgun Üstün de konuşmasında, yayıncılıkla görsel ve işitsel medyanın gelişimine katkı koyup, üniversitelerin iletişim bölümünde öğrenim gören öğrencilerin medya konusunda bilinçlendirmek amacıyla çalıştayı KKTC’de gerçekleştirdiklerini söyledi.

Üstün, “Küçüklerin korunması” başlıklı çalıştayda, yayınların muhtemel olumsuz etkilerinden çocukları korumak bağlamında olumsuz etkilere yol açan nedenleri bulmak, çözüm yollarını saptayarak öneriler geliştirmeyi amaçladıklarını belirtti.

30 TV ve 44 lisanslı radyo kanalını denetleyen Yayın Yüksek Kurulu’nun “çocukların ve gençlerin fiziksel, zihinsel, ruhsal ve ahlaki gelişimini olumsuz etkileyebilecek yayın yapmama” yayın ilkesiyle hareket ettiğine işaret eden Üstün, “Düzeyli, ilkeli, kişi ve toplum haklarına, çocuklarımızın gelişimine uygun yayınların topluma ulaştırılmasını, demokrasinin ve çok sesliliğin daha da gelişerek, düzeyli bir yayıncılık sektörünün yaratılmasını amaçlıyoruz” dedi.
Üstün, şöyle devam etti:

“Eğitim konusunda da ön planda tutarak, medyaya yönelik eğitim seminerleri düzenliyor, çocuklarımızın medyayı doğru tanımlamalarına olanak sağlamaya çalışıyoruz. Medya okuryazarlığı dersinin müfredata alınması yönünde Milli Eğitim Bakanlığımız ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ümidimiz, 2012-2013 Eğitim-Öğretim döneminde okullarımızın müfredatlarına medya-okur yazarlığı dersini koydurmaktır”

GENÇLER

Açılışta ayrıca mezun gençler adına Makedon Murteza Sılooca ve okuyan gençler adına Afgan Shlashor birer konuşma yaptı.

Shlashor, Türkiye’ye gelerek, radyo ve televizyon eğitimi alan ve bu alanda çalışan gençler olarak bu çalıştayı bir şans olarak gördüğünü belirterek, başka hiç bir alanda böylesi bir işbirliği ve iletişimin bulunmadığına dikkat çekti. Shlashor, yılda birkaç kez bir araya gelen gençlerin amacının dünya barışına katkıda bulunup, bu alanda bir iletişim ağı oluşturmak olduğunu söyledi.

Murteza Sılooca da konuşmasında, ilk kez katıldığı çalıştayın kendileri için farklı bir yeri olduğunu kaydetti. Çalıştayın temasına da değinen Sılooca, çocukların nasıl yetişeceğini medya ve internetin belirlediği günümüzde çocukların korunmasından çok nasıl yönlendirileceği üzerinde durmanın önem kazandığını belirtti. Sılooca, çok farklı kültürlerin bombardımanına maruz kalan çocuk ve gençlere kendi kültür ve değerlerinin öğretildiği metinler üzerinde çalışmak gerektiğini kaydetti.