Dereboyu Tarihi Mimarisi Ve Doğal Yapisi İle Bilim Literatürüne Girdi

Haberler

GAÜ'DEN

Dereboyu Tarihi Mimarisi Ve Doğal Yapisi İle Bilim Literatürüne Girdi

Girne Amerikan Üniversitesi Mimarlık Tasarım ve Güzel Sanatlar Fakültesi Uluslararası Hedef Yönetimi ve Markalaştırma konferansına katıldı.

Akdeniz Üniversitesi Turizm Fakültesi tarafından düzenlenen konferansa Girne Amerikan Üniversitesi Mimarlık Tasarım ve Güzel Sanatlar Fakültesi Mimarlık bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Fereshteh Habib, Kriz Döneminde Sürdürülebilir Turizm temalı oturuma konuşmacı olarak katıldı.
“Turizmde Sürdürülebilir Değişimin Temeli Çevreyi Koruyan Yeşil Yapı Tasarımlarıdır”

Konuyla ilgili GAÜ TV’ye açıklmalarda bulunan Dr. Habib "Kriz Döneminde Turizmde Sürdürülebilir Değişim için Yeşil Yapı Tasarımı" başlıklı bildirisiyle katıldığı konferansta Kuzey Kıbrıs'taki sürdürülebilir turizm için özellikle Lefkoşa Dereboyu örneği üzerinden geliştirdiği önerilerini sunduğu belirterek Lefkoşa Dereboyu'ndaki doğal ve tarihi mekanların gelişimiyle bölgenin turizm potansiyelinin sürdürülebilir bir şekilde canlandırılması ile tarihi ve doğal değerlere sahip çıkılması ve geliştirilmesinin ülke turizmine önemli katkılar yapacağını vurguladı. Uluslararası konferansın bildiri kitabında da yer alan sunumu ile Dereboyu özel örneği yanında Kuzey Kıbrıs’ın doğal ve tarihi mimarisinin bilim literatürüne girdiğini de belirten Dr. Habib, turizmde sürdürülebilir değişimin temelinin çevreyi koruyan yeşil yapı tasarımları olduğuna dikkat çekti.
“Çevreyi Koruyan Yeşil Yapı Tasarımları Karpaz Yaşam Kampüsünün Temelini Oluşturacak”

Ayrıca konuyla ilgili Girne Amerikan Üniversitesi Mimarlık Tasarım ve Güzel Sanatlar Fakültesi Mimarlık bölüm başkanı Yrd. Doç. Dr. Hossein Sadri tarafından yapılan açıklamada Kuzey Kıbrıs’ın doğal ve tarihi mimarisi yanında bakir çevresi ile turizm potansiyelinin dünyaya anlatılmasında uluslararası konferansın önemine işaret etti. Çevreyi koruyan yeşil yapı tasarımlarının 8 Mayıs 2012 tarihinde KKTC Başbakanı İrsen Küçük tarafından temeli atılacak GAÜ Karpaz Yaşam Kampüsünün temel felsefesini oluşturacağının altını çizen Yrd. Doç. Dr. Sadri çevreyi koruyan ve değişerek sürdürülebilir çevre ve kültür prensibi ile hayat geçecek kampüsün mimarlık tarih literatüründe örnek olacağını vurguladı. Çevreyi koruyan tasarımların mimarlığın namusu olduğunu da ifade eden Yrd. Doç. Dr. Sadri, GAÜ Karpaz Yaşam Kampüsü’nün mimarisi yanında çevre enstitüleri ve araştırma merkezleri ile Karpaz’ın doğasının korunması ve gelecek kuşaklara kültürel miras olarak bırakılmasında bölgeye önemli katkılar yapacağını belirtti.