Kızıl Böcek İstilası Önlenemiyor

Haberler

GAÜ'DEN

Kızıl Böcek İstilası Önlenemiyor

UZMANLAR VE ÇEVRE GÖNÜLLERİ YETKİLİLERE DAHA ETKİN MÜCADELE ÇAĞRISI YAPTI.

Girne bölgesi başta olmak üzere tüm ülkede Kızıl Böcek istilası devam ediyor. Geçtiğimiz yıllarda KKTC’ye yurtdışından çevreye katkı yapmak adına ithal edilen hurma ağaçları ile ülkeye geldiği iddia edilen kızıl böcek ülke ormanlarına zarar verirken birçok hurma ve palmiye ağacının kurumasına neden olmaya devam ediyor.

Bölge belediyeleri yanında Tarım Bakanlığını daha etkin mücadeleye davet eden uzmanlar ve çevre gönüllüleri yüzlerce ağacın Kızıl Böcek tehdidi altında olduğuna dikkat çekti.

Kızıl Böcek tehdidi ile ilgili vatandaşların bilgilendirilmesi ve böceğin doğaya verdiği zararlar ile ilgili duyarlılık yaratılması gerektiğine de dikkat çeken uzmanlar, yetkileri ve ilgili kesimleri daha etkin mücadele için göreve çağırdı.
“Kuruyan Ağaçların Saksı veya Masa Yapılması Yanlış”

Kızıl Böcek zaralısı yüzünden kuruyan ve çürüyen ağaçların gövdelerinin dekoratif bahçe malzemesi olarak saksı ve masa olarak kullanılmalarının yanlış olduğunu da belirten uzmanlar, çürüyen ve kuruyan ağaçların köklerinde ve gövdenin geri kalan kısımlarında Kızıl böcek zararlısının üremeye ve çoğalmaya devam ettiğini ve sözkonusu kısımların Kızıl Böcek zararlısı için doğal üreme ortamı yarattığına dikkat çekerek kuruyan ve çürüyen ağaçların kökleri ile birlikte sökülerek yakılması gerektiğine işaret ettiler. Çürüyen ağaçların kökleri ile birlikte sökülüp yakılmasında bölge belediyeleri ve resmi kurumlara önemli görevler düştüğünü ifade eden uzmanlar, Kızıl Böcek tehdidinin devam etmewsinin doğaya kalıcı zararlar vermeye devam ettiğinin altını çizdiler.