GAÜ’de Kadın Önce İnsan Konulu Panel Düzenlendi

Haberler

GAÜ'DEN

GAÜ’de Kadın Önce İnsan Konulu Panel Düzenlendi

Girne Amerikan Üniversitesi Beşeri Bilimler Fakültesi tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla düzenlenen panele konuşmacı olarak atkılan Sosyal Riskleri Önleme Vakfı Başkanı gazeteci Selda İçer çarpıcı açıklamalarda bulunarak KKTC’de kadına yönelik şiddetin sanıldığından daha yaygın ve geniş boyutta olduğuna dikkat çekti.

Girne Amerikan Üniversitesi Kıbrıs Yerleşkesi Girne Kampüs Millenium Kompleks Senato Kongre salonunda gerçekleşen ve GAÜ TV’den canlı yayınlanan panele Sosyal Riskleri Önleme Vafkı Başkanı Selda İçer, Girne Amerikan Üniversitesi öğretim görevlileri Yrd. Doç. Dr. Nur Yeliz Gülcan, Yrd. Doç. Dr. Mira R. Gökdoğan ile Yrd. Doç. Dr. Tutku Akter konuşmacı olarak katıldı.

Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nesrin Kale’nin açılış konuşması ile başlayan “Kadın Önce İnsan” konulu panelde Sosyal Riskleri Önleme Vafkı Başkanı Selda İçer’in konuşmasının ardından Yrd. Doç. Dr. Nur Yeliz Gülcan “Dünden Bugüne Türk Toplumunda Kadın”, Yrd. Doç. Dr. Mira R. Gökdoğan “Kadın; Hem Severim Hem Döverim” ile Yrd. Doç. Dr. Tutku Akter “Medya’da Kadın” konulu sunumları gerçekleşti.

8 Mart Dünya Kadınlar günü dolayısıyla düzenlenen etkinlikte ayrıca öğretim görevlileri Karen Janet McKınney ile Ayşe Şat tarafından hazırlanan şiir dinletisinin ardından sergi açılışı gerçekleşti.
“Kadına Yönelik Şiddet Sanıldığından Daha Yaygın ve Geniş Boyutta”

Sosyal Riskleri Önleme Derneği Başkanı gazeteci Selda İçer, panelde yaptığı konuşmada Kuzey Kıbrıs’ta kadına yönelik şiddet ve istismarın sanıldığından daha yaygın ve geniş boyutta olduğunun yapılan araştırmalarla ortaya çıktığına işaret ederek çarpıcı açıklamalarda bulundu.

KKTC’de kadına yönelik şiddet ve istismarın yaygın olmasından dolayı Kadın Sığınma Evi açmak ve şiddet gören kadınlara psikolojik destek vermenin bir gereklilik olduğunu ifade eden İçer, modern bir toplumda kadına yönelik şiddet ve istismarın yaygın olmasının kaygı verici olduğunu vurguladı. Resmi makamların sorunun büyüklüğünün farkında olmadıklarını da belirten İçer, ülkede yaşayan göçmen aileleri içerisinde sorunun daha geniş boyutta olduğuna dikkat çekti.
“Ülkemizde Para Karşılığı Küçük Yaşta Evlendirilen Bireyler Var”

Küçük yaşta para karşılığı evlendirilen kız çocukları yanında fuhuşa zorlanan geneli yabancı uyruklulardan oluşan kadınların da ülkedeki varlığının ve sorunlarının göz ardı edilmemesi gerektiğine de vurgu yapan İçer, gece kulüplerinde çalıştırılan kadınların evlenmeyi kurtuluş olarak gördüğünü belirtti. Gece kulubünde çalıştırılan kadınların evlendikten sonra da sorunlarının farklı bir boyutta devam ettiğinin altını çizen İçer, kadınların hiçbir sosyal hayatı olmadan evde hapis hayatı yaşamak zorunda bırakıldıklarını ve bunun da farklı psikolojik ve sosyal sorunları doğurduğuna dikkat çekti.
“Aile İçi Şiddet Yasasının Olmaması Önemli Bir Yasal Boşluk”

Sivil Toplum Örgütlerinin soruna yönelik önemli çalışmaları hayata geçirdiğini ifade eden İçer, bürokratik birtakım sorunlarla uğraşmanın da soruna çözüm üretme önünde önemli bir engel oluşturduğunu vurguladı. Şiddetin kimsenin kaderi olmadığını da belirten İçer, aile içi şiddete yönelik bir yasanın olmamasının önemli bir yasal boşluk olduğuna dikkat çekerek şiddet gören kadınların sorunlarının çözümü için Sosyal Riskleri Önleme Vakfı’nın çalışmalarını sürdüreceğini belirtti.

Girne Amerikan Üniversitesi Beşeri Bilimler Fakültesi öğretim görevlileri Yrd. Doç. Dr. Nur Yeliz Gülcan “Dünden Bugüne Türk Toplumunda Kadın”, Yrd. Doç. Dr. Mira R. Gökdoğan “Kadın; Hem Severim Hem Döverim” ile Yrd. Doç. Dr. Tutku Akter “Medya’da Kadın” konulu sunumlarının ardından sona eren panelde Dekan Prof. Dr. Nesrin Kale tarafından panele katkı koyanlara teşekkür plaketi takdim edildi. gerçekleşti.