Rekabet Kurulu GAÜ’de Toplandı

Haberler

GAÜ'DEN

Rekabet Kurulu GAÜ’de Toplandı

Girne Amerikan Üniversitesi İşletme ve Ekonomi Fakültesi Ekonomik Araştırmalar Merkezi tarafından düzenlenen “ KKTC ‘de Rekabet Politikalarına Geçiş ve Türkiye Tecrübesi” konulu panel ve yuvarlak masa toplantısı GAU İşletme ve İktisat Fakültesi Dekanı Prof Dr. Erdal Türkkan’ın moderatörlüğünde GAÜ’de gerçekleşti.

Topaltının açılış konuşmasını gerçekleştiren GAÜ Rektörü Prof. Dr. Yıldırım Öner, KKTC’de 2009 yılında kabul edilen Rekabet Yasasının rekabeti bozmaya veya ortadan kaldırmaya yönelik eylemleri önlemek amacını taşıdığını ve KKTC ekonominsin rekabetçi bir yapı kazanması açısından büyük önem taşıdığını belirterek, rekabet sürecinin tüketicilerin refahı başta olmak üzere çeşitli kesimler ve ekonominin etkin bir yapıya kavuşması açısından yaratacağı avantajlara işaret etti.

T.C. Rekabet Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nurettin Kaldırımcı yaptığı konuşmada, Türkiye Rekabet Kurumu’nun 15 yıllık bir tecrübe yaşadığını ve bu süreçte dünyanın saygın kurumları arasına girmeyi başardığını belirtti. Kaldırımcı Türkiye Rekabet Kurumu’nun ekonominin AB ile entegrasyonu ve küresel ekonomi ile bütünleşme sürecinde ihtiyaç duyulan rekabet kültürünün gelişmesine de önemli katkılar sağladığını belirtti. Kaldırımcı, kazanılan tecrübeleri ve bilgi birikimini yeni oluşturulan KKTC Rekabet Kurumu ile paylaşmaya hazır olduklarını belirttikten sonra, rekabet sürecinin tüm paydaşların gönüllü ve etkin katılımı ile başarıya ulaşabileceğinin altını çizdi.

GAU İşletme ve İktisat Fakültesi Dekanı Prof Dr. Erdal Türkkan’ın moderatörlüğü ile gerçekleştirilen panelde söz alan KKTC Rekabet Kurulu Başkanı Dr. Yenal Süreç KKTC’de rekabet ortamının temel özelliklerini ortaya koydu. KKTC’nin turizm, eğitim ve tarıma dayalı bir ekonomi olduğunu belirten Süreç, KKTC’ nin esas itibariyle küçük ve orta boy işletmelere ve bazı kamu tekellerine dayanan bir yapıya sahip olduğunun altını çizdi. Süreç KKTC’de rekabet Yasasının kabulünden sonra Rekabet Kurulu’nun oluşturulduğunu ancak henüz faaliyete geçmek için gerekli olan uzmanların istihdam edilemediğini belirtti. Süreç, bu hazırlık sürecinde diğer ülkelerin tecrübelerinden yararlanmaya ihtiyaçları olduğunu belirterek bu konuda Türkiye dahil olmak üzere çeşitli ülkelerle işbirliği yaptıklarını belirtti.

KKTC Rekabet Kurulu üyesi Doç Dr. Figen Yeşilada gerçekleştirdiği konuşmada, KKTC Rekabet Yasası’nın temel özelliklerini ortaya koydu. Yeşilada, KKTC Rekabet Yasası’nın piyasa’da tekel konumunda olan teşebbüslerin hakim güçlerini kötüye kullanmalarının engellenmesi , kartellerle mücadele ve birleşme ve devralmalar yoluyla rekabetin kısıtlanmasının ve bozulmasının engellenmesi yanında kamu yardımlarının rekabete uygunluğunun engellenmesi görevini de üstlendiğini açıkladı.

Panelde söz alan Türkiye Rekabet Kurulu Başkan Yardımcısı Doç. Dr.Tahir Saraç, Rekabet Kurulu Üyesi, Doç Dr Mustafa Ateş ve Rekabet baş uzmanı Sinan Bozkuş da Türkiye Rekabet Kurulu’nun kuruluşundan bu yana gerek örgütlenme, gerekse etkin işleyiş açısından kazandığı çeşitli tecrübelerden bahsederek her iki ülkenin rekabet yasalarının Avrupa Birliği rekabet hukukunu esas aldığı için sorunların büyük paralellik arz ettiğini ve kazanılan tecrübeleri KKTC Rekabet Kurulu ile paylaşmaya hazır olduklarını vurguladı.

Gerçekleştirilen yuvarlak masa toplantısında GAÜ Rektörü Prof. Dr. Yıldırım Öner, Rekabet Kurulu Başkanı Prof Dr. Nurettin Kaldırımcı, KKTC Rekabet Kurulu Başkanı Dr.Yenal Süreç, Moderatör Prof. Dr. Erdal Türkkan, bazı siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, akademisyenler ve diğer panelistlerin katılımı ile düzenlenen yuvarlak masa toplantısında, rekabet yasasının uygulamaya konulmasının pratik yaşamda ne gibi sonuçlar yaratabileceği ve Türkiye’de yaşanan çeşitli uygulamaların küçük bir ada ekonomisi olan KKTC ‘ye nazaran ne gibi benzerlikler ve farklılıklar yaratabileceği tartışıldı.

Toplantı sonucunda KKTC ekonomisinin gelecekte AB’ ye ve küresel ekonomiye uyumunun kolaylaştırılması açısından rekabet politikalarının geciktirilmeden uygulamaya konulmasının büyük önem taşıdığı; Türkiye ve KKTC rekabet kurumları arasında imzalanan protokol çerçevesinde işbirliğinin çok yönlü olarak geliştirilmesinin geçiş sürecinin hızlanması açısından yararlı olacağı ve rekabet politikalarının uygulanmasında KKTC ekonomisinin çeşitli ayırt edici özelliklerinin göz önünde bulundurulması gerektiği konularında görüş birliği olduğu ortaya çıktı.