Kentsel Dönüşüm Demokratikleşme Olgusunu Desteklemeli

Haberler

GAÜ'DEN

Kentsel Dönüşüm Demokratikleşme Olgusunu Desteklemeli

Girne Amerikan Üniversitesi Mimarlık, Tasarım ve Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından "Kentsel Dönüşüm Önerileri ve Dikmen Vadisi Projesi Deneyimi" konulu seminer düzenlendi.

Ankara Belediyesi eski başkanlarından Girne Amerikan Üniversitesi öğretim görevlisi Murat Karayalçın’ın konuşmacı olarak katıldığı kentsel dönüşüm konulu seminer Girne Amerikan Üniversitesi Kıbrıs Yerleşkesi Girne Kampüs Millenium Kompleks Senato Kongre salonunda gerçekleşti. "Kentsel Dönüşüm Önerileri ve Dikmen Vadisi Projesi Deneyimi" konulu seminere fakülte öğrencileri, sivil toplum örgütü ve meslek örgütleri temsilcileri, öğretim görevlileri yoğun ilgi gösterirken seminer GAÜ TV’den canlı yayınlandı.

Günümüz kentlerinin sosyal, çevresel, ekonomik ve kültürel sorunlarına çözüm arayışı çerçevesinde yenileme ve iyileştirme projeleri olarak ortaya konulan kentsel dönüşüm projeleri, sözkonusu projelerin Türkiye'de uygulama biçimi ve sosyal içeriğiyle Türkiye Kentsel Dönüşüm Projeleri içerisinde kapsamlı bir proje örneği olan Dikmen Vadisi projesinin tüm yönleriyle irdelendiği Kentsel Dönüşüm Önerileri ve Dikmen Vadisi Projesi Deneyimi" konulu seminerde Murat Karayalçın konuyla ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.
“Dönüşüm Projeleri Değer Yaratan ve Değeri Paylaşan Süreçler Olmalı”

Kentsel dönüşüm projeleri ve Dikmen Vadisi özel örneği ile ilgili bilgi veren Murat Karayalçın projenin örgütlenme ve finans sağlama açısından Türkiye’deki ilk örnek olduğunun altını çizerek Dikmen Vadisi projesinin Ankara Belediyesi ve Ankara halkı arasında gerçekleşen bir ortak yapım olduğunu ve bu özellikleri ile demokratikleşme sürecine önemli katkıda bulunduğunu ifade etti.

Kentsel dönüşüm projelerinin değer yaratan ve yarattığı değeri paylaştıran süreçler olmaları gerektiğine işaret eden Murat Karayalçın yaratılan değeri kimin paylaşacağı ve kimin paylaştıracağı konusunun önemine dikkat çekti. Bu projelerde ortaya çıkan değeri paylaşmak konusunda hak sahipleri olarak proje halkı, kent halkı, kamu ve yapımcı olarak özel sektörün olduğuna vurgu yapan Murat Karayalçın, günümüzde yapılmakta olan kentsel dönüşüm projelerinde giderek daha fazla bir şekilde merkeziyetçi bir yöntem uygulanması ve halk katılımının sağlanmaması nedeniyle, proje halkı ve kent halkının gerektiği şekilde projelerde temsil edilmemelerinin ortaya çıkardığı sonuçlara dikkat çekti.

Ayrıca konuşmasında dönüşüm projelerinin sadece teknik konular olmadıklarını ideolojik ve siyasal nitelikler taşıdıklarını da işaret eden Murat Karayalçın, Zizek’ten alıntı yaparak “günümüz proleteryası kent çevrelerinde ve kentsel dönüşüm konusu olan alanlarda yaşayan, kent yoksullarıdır. Bu da kentsel dönüşüm projelerine ideolojik anlam vermektedir”dedi.

Konferans sonunda Girne Amerikan Üniversitesi Mimarlık, Tasarım ve Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Güzin Demirkan Türel tarafından Murat Karayalçın’a teşekkür plaketi takdim edildi.