Vakıflar İdaresinin Kararı Çevre Felaketine Davetiyedir

Haberler

GAÜ'DEN

Vakıflar İdaresinin Kararı Çevre Felaketine Davetiyedir

Girne Amerikan Üniversitesi Rektörlüğü Vakıflar İdaresinin almış olduğu karar ile üniversite’nin yıllardır kullanımında olan yeşil alan ile ilgili açıklama yaptı.

Girne Amerikan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yıldırım Öner imzası ile yayınlanan açıklamada Vakıflar İdaresi’nin almış olduğu kararın Girne’de yeni bir çevre felaketine davetiye çıkaracağına dikkat çekildi. Artan şehirleşme ve yapılaşma süreciyle birlikte betondan kaleye dönen turizm başkenti Girne’nin ender kalan limonluk ve zeytinlik alanlarından olan arazinin resmi makamlarca katledilmesi ile karşı karşıya olunduğuna işaret edilen açıklamada GAÜ kadrolarının bilimsel çalışmalar ve özellikle genç kuşaklar arasında çevre bilincinin gelişmesi ve çevre sorunlarına duyarlı gençlerin yetiştirilmesi için söz konusu arazide çeşitli araştırmalar ve atölye çalışmalarını hayata geçirdiği ifade edildi.
“Yüzlerce Yıllık Zeytin Ağaçları ve Limonlar Kesilecek”

Yüzlerce yıllık zeytin ağaçları ve limon ağaçlarını içerisinde barındıran arazinin bakımının Girne Amerikan Üniversitesi tarafından yapıldığının altının çizildiği açıklamada zeytin ve narenciye ağaçlarından alınan hasatın gelirinin yıllardır Kıbrıs Çocuk Vakfına bağışlandığı vurgulandı. GAÜ Okullar Grubu bünyesinde eğitim veren okul öncesi eğitim sınıflarından başlamak üzere ilkokul ve ortaöğretim sınıflarında eğitimlerine devam eden öğrencilerin çevreye duyarlı bireyler olarak yetişmelerine katkı yapmak üzere arazi içerisinde çeşitli çalışmaların sürdüğünün de belirtildiği açıklamada cam kovanlar ile öğrencilere arıların bal yapma işlemi canlı olarak gösterildiğinin ayrıca çeşitli atölye çalışmaları ile yüzlerce yıllık zeytin ağaçlarının ve kültürünün anlatılarak öğrencilere çevre eğitimi verildiği vurgulandı.
“Çevre Bilimleri Araştırma Enstitüsü Çalışmalarını Sürdürüyor”

Girne Amerikan Üniversitesi Çevre Bilimleri Araştırma Enstitüsü’nün yeşil alan içerisinde bilimsel üretimlerine devam ettiğinin de hatırlatıldığı açıklamada enstitünün genelde Kuzey Kıbrıs özelde Girne bölgesinin flora ve faunası ile anıt ağaçların korunmasına yönelik bilimsel çalışmalar ortaya koyduğu vurgulandı. Arazi içerisinde korunmaya alınan yüzlerce yıllık anıt ağaçları yanında yüzlerce incir ve narenciye ağacının korunmasına yönelik de bilimsel çalışmalar yapan enstitünün çevre bilincinin gelişimi ve genelde Kuzey Kıbrıs’un özelde Girne’nin yeşil alanlarını kaybetmemesi ve korunmasına yönelik çalışmalarını sürdürdüğünün altı çizildi.
“Kararda İmzası Olanlar Girne’ye Kötü Miras Bırakmanın Sorumluluğunu Taşıyacak”

Girne’de yeni bir çevre felaketine yol açacak kararın altına imza atacak makamların yeni kuşaklara kötü bir miras bırakma sorumluluğunu üzerlerinde taşıyacaklarının da vurgulandığı açıklamada yeni bir çevre felaketi yaratacak her türlü uygulamaya üniversite, sivil toplum örgütleri ve duyarlı tüm kesimlerin karşı olduğu kaydedildi. Sözkonusu arazinin Girne Amerikan Üniversitesi’nin yeşil alanı olarak kullanıldığının belirtildiği açıklamada ayrıca zirai amaçlı ve yeşil alan kullanımı ile üniversitenin kullanımında olan 42 dönümlük arazinin ticari amaç ve yatırım kapsamına alınmasının çevre katliamına davetiye çıkardığı vurgulanarak Vakıflar İdaresi yönetimine sağduyu ile hareket etme çağrısı yapıldı.