İnsan Haklarına Saygı Mimarlığın Ana Kuralıdır

Haberler

GAÜ'DEN

İnsan Haklarına Saygı Mimarlığın Ana Kuralıdır

Dünya Mimarlar Günü etkinlikleri kapsamında Antalya Mimarlar Odası tarafından düzenlenen “Kent, Kentsel Dönüşüm ve İnsan Hakları” ile “Mimarlık, Mekan ve İnsan Hakları” konulu sempozyumlara Girne Amerikan Üniversitesi Mimarlık Tasarım ve Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyeleri İç Mimarlık bölüm başkanı Yrd. Doç. Dr. Senem Zeybekoğlu Sadri ile Mimarlık Bölüm Başkanı Dr. Hossein Sadri davetli konuşmacı olarak katıldı.

Konuyla ilgili Girne Amerikan Üniversitesi Mimarlık Tasarım ve Güzel Sanatlar Fakültesi’nden yapılan açıklamada Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA) tarafından her sene ekim ayının ilk pazartesi kutlanan Dünya Mimarlık Gününün bu yılki temasının “Mimarlık ve İnsan Hakları” olduğu ifade edildi.

Mimarlar Odası Antalya Şubesi Başkanı M.Osman Aydın’ın açılış konuşması ile başlayan “İnsan Hakları ve Mimarlık” teması ile gerçekleşen etkinliklte Girne Amerikan Üniversitesi Mimarlık bölüm başkanı Dr.Hosseın Sadri, “Mimarlık, Mekan ve İnsan Hakları” ve İç Mimarlık bölüm başkanı Yrd.Doç.Dr.Senem Zeybekoğlu Sadri “Kent, Kentsel Dönüşüm ve İnsan Hakları” konu başlıkları ile sunumlarını gerçekleştirdiler

Dr.Hosseın Sadri, Mekan, Mekan Kullanımı, Mekan Üretimi, Mekanlarla İlgili Haklar, İnsan Hakları, Mekan ve Doğrudan – Dolaylı Korunan İnsan Hakları, Mimarlık ve Mekan, Mimarlık Alanı ve İnsan Hakları: Mimarların Kolektif Sorumlulukları, Mimarlık Mesleği ve İnsan Hakları: Mimarların Kişisel Sorumlulukları, başlıkları ile “Mimarlık, Mekan ve İnsan Hakları” kavramlarını, birbiriyle ilişkilendirerek konuyu sosyal, felsefi, politik ve ekonomik boyutları ile ele aldığı sunumda;

“Mimarlık mesleği doğrudan korunan insan hakları ve dokunulmazlıklardan daha ziyade, mekan üretimiyle ilgisi de göz önünde bulundurularak, dolaylı korunan insan haklarıyla ilintilidir.

Mimarların kişisel sorumlulukları yanı sıra kolektif sorumlulukları da ciddiyetle gündeme alınmalıdır.

Mimarlık alanı ve mesleğinin insan hakları normlarının yerine getirilmesi, saygı duyulması ve korunmasını gerçekleştirebilmeleri için, özellikle mimarlık mesleğinin tanımı, görev ve sorumlulukları sorgulanmalı, daha farklı bir sistem içerisinde yeniden kurgulanmalıdır. Bu yeni kurguda mesleğin mimarlık alanındaki diğer aktörlerle iş birliğinin artması, tüm aktörlerin öncelikli hedefleri olarak insan haklarına uygun mekanların üretimi ve mekanların insan haklarına uygun kullanımı ilkeleri yer edinmelidir” diyerek sözlerini tamamladı.

Yrd.Doç.Dr.Senem Zeybekoğlu Sadri ise “Kent, Kentsel Dönüşüm ve İnsan Hakları” konulu sunumunda;

“Küreselleşme süreciyle birlikte ulus-devletlerin politik güçlerinin desantralizasyonu ve yerel yönetimlerin politik süreçlerde artan rolleri nedeniyle İnsan Haklarının gerçekleştirilmesi, korunması ve bu haklara saygı duyulması konuları sadece devletlerin sorumluluğu olmaktan çıkarak bölgesel ve yerel yönetimleri ilgilendiren konular haline gelmiştir. Kent hakkı, temelde toplumun tümünün, öncelikli olarak kentte yaşayanların çıkarlarını savunmayı ve güçlendirmeyi hedefler. Bu konuda, bugüne kadar yayınlanmış olan pek çok uluslararası, bölgesel, ulusal ve yerel ölçekte doküman bulunmaktadır.

Bu dokümanlar, İnsan Haklarının yerel düzlemde güçlendirilmesi ve yaygınlaştırılması konusunda yerel yönetimlere düşen görev ve sorumlulukları tanımlamakta ve kent sorunlarına insan hakları çerçevesinde bir yaklaşım önermektedirler. Bu dokümanların en önemli vurguları, ekonomik ve fiziksel gelişmeye ek olarak sosyal dahil edilme, demokratik temsil ve katılım, karşılıklı tolerans, çok kültürlülük ve toplumsal dayanışmayı içeren sosyal, kültürel, politik ve çevresel gelişmeyi de içeren uyumlu gelişmedir. Uyumlu gelişmenin gerçekleştirilebilmesi amacıyla bu şartlar, kent mekanındaki sorunları, özel koşulları ve yasal konuları detaylı bir biçimde analiz etmiş ve bunlara yönelik çözümler önermiştir.” diyerek sözlerini, Yapılan uygulamalardan dersler almak ve hataları tekrarlamamak için Kentsel sorunların çözümünü sağlayan ve değişime uğrayan bölgelerde ekonomik, fiziksel, sosyal ve çevresel koşullara insan haklarını gözeten kalıcı çözüm sağlamaya çalışan kapsamlı yeni bir kentsel dönüşüm tanımının yapılması gerektiğini vurguladı.