AKPINAR: “İNSANLIK TARİHİNİN HİÇ BİR DÖNEMİNDE KİMSE KİMSEDEN BU KADAR HABERDAR OLAMAMIŞTI”

Haberler

GAÜ'DEN

AKPINAR: “İNSANLIK TARİHİNİN HİÇ BİR DÖNEMİNDE KİMSE KİMSEDEN BU KADAR HABERDAR OLAMAMIŞTI”

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) İletişim Fakültesi tarafından organize edilen “Zirve 4.0 Değişen Gazetecilik” zirvesi, açılış konuşmaları ile GAÜ Millenium Senato Hall’de başladı.

Zirve’nin açılış konuşmasını gerçekleştiren GAÜ Kurucu Rektörü Serhat Akpınar, Zirve’ye konuşmacı ve dinleyici olarak katılan konuklara teşekkürlerini sunarak, GAÜ bünyesinde bu misyonu temsil etmekten büyük onur duyduğunu söyledi.

Akpınar konuşmasının devamında, “Kendi tarihimizden, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Basın, milletin müşterek sesidir özdeyişi berraklık oranının nasıl olması gerektiği konusundaki, tüm şüpheleri ortadan kaldıracak kadar güçlü ve ölümsüz bir sözdür. Bu gerçekliğin, günümüze de gerekli tüm ilhamı vereceği yönündeki inancımızı koruyoruz.” dedi.

Akpınar, adadaki varlığımızın ilk ortak seslerinden birisi olan; “Saded Gazetesi”nden bu yana, ulusal medyanın ülke demokrasisinin ve özgür yaşamımızın daimi teminatlarından birisi olacağına yönelik inancını, baş ucumuzda tuttuğunu belirtti.

Akpınar, medyanın; sahip olduğu imkanlar neticesinde, toplumu bir arada tutma ve haber alışverişini hızlandırma sorumluluklarını üstlendiğini vurgulayarak; “Artık, medya kuruluşlarının sahiplik algısı değişmiş. Büyük miktarda sermayeye duyulan ihtiyaç, yerini bilgi ve donanıma bırakmaya başlamıştır” ifadelerini kullandı.

Akpınar konuşmasının devamında ise şunlara değindi;
Akpınar: “İnsanlık tarihinin hiç bir döneminde kimse kimseden bu kadar haberdar olamamıştı”
“Özgün girişim ve öncül oluşumların, "lisanslanabilir" olma mahiyetine rağmen, artçılların böyle bir sorunsala gereksinimleri kalmamıştır. Çünkü, öncü adı üstünde; Yola çıkmış ve izlerini arkasında bırakmaya başlamıştır. Yani, gidilecek yol belli olmuştur. Bir duruş sergileyebilmek için, duruşa sebebiyet veren kodları açmak, anlamak zorundasınızdır. Neredeyse, bireysel anlamda herkesin birbirinden haberdar olduğu bir dünyada, hangi vasıflardaki anahtar oyunculara gereksinimimiz vardır? İnsanlık tarihinin hiç bir döneminde `kimse kimseden bu kadar haberdar olamamıştı`. Bu farkındalık halinin, şimdilik en kapsamlı modelini görüyor, yaşıyoruz. Üstelik; bu, sadece bir başlangıç.”

GAÜ Rektörü Prof. Dr. Kutsal Öztürk açılış konuşmasında, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü gününü kutlayarak, İletişim Fakültesi aracılığı ile düzenlenmiş olan 4.0 Zirvesin de ev sahipliği yapmaktan onur duyduklarını söyledi. Öztürk devamında, “Zirvede; gazetecilik mesleğinin yaşamını, neden yaşatılması gerektiğini ele alan zengin içerikli konuşmalar ve tartışmalar olacak. Aynı zamanda burada bir basın buluşma ortamını da hazırlamış bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Kutsal Öztürk açıklamasında Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bağımsız basının milletin sesi olduğu sözlerini, vurgulayarak; “Atatürk bize bunu açık açık belirtmiştir. Ben kendimi bildim bileli basının dördüncü güç olduğuna inanıyorum. Basının şuan da milletin sesi olduğuna ve gelecekte de bunu koruyacağından hiç şüphem yok. Katılımlarınız için teşekkürlerimi saygı ve sevgi ile sunuyorum” dedi.

Kıbrıs Amerikan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Uğur Özgöker; “Kardeş üniversitemizin bu denli önemli bir günde ev sahipliği yapmış oldukları bu güzel organizasyon da şahsım ve üniversitem adına büyük bir onurla katıldım. 30 yıl Türkiye Halkla İlişkiler Derneğin de gazeteci ve halkla ilişkiler çalışanlarını buluşturan bir kişi olarak, gazeteciliğin kamuoyuna ve bizlere daha iyi hizmet sunabilmesinde bu günü bir fırsat olarak görüyoruz. Basın Özgürlüğü Günümüzü kutluyorum” şeklinde konuştu. 
Turizm Bakanlığı Müsteşarı ve GAÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr.İsmet Esenyel, konuşmasında, “Teknolojinin bu kadar çok geliştiği ve bizlerinde buna ayak uydurduğu bu jenerasyon diliminde takdir edilmelidir ki, artık teknolojinin gelişim ayaklarına ulaşılamamaktadır. Bizler, kendi cebimizde taşıdığımız telefonlarımızla bile her an ilgili ve alakadarız. Bu kadar gelişim içerisinde de tüm zorluklara rağmen çalışan ve bu gelişimleri, siyaseti, günlük hayatı takip eden gazetecilerin Dünya Basın Özgürlüğünü kutluyorum” ifadelerini kullandı.

Etkinliği organize eden GAÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Pınar Eraslan Yayınoğlu; “Bu zirvede değişen gazetecilik teması kapsamında; mesleğin, teknolojik gelişmelerin parçası olarak süregiden değişimini, güvenilir enformasyon sorununu, haber servisi sunan teknoloji şirketlerine karşı gazeteleri güçlendirmeyi savunan görüşleri, içerik üretim dünyasının aktörlerini ve bu ortamda mesleğin nasıl sürdürülebileceğini ele alan konuşmalar dinleyeceğiz. Gazetecilik mesleğini değiştirip onun geleceğini biçimlendiren; dijital teknoloji ve internetin getirdiği uygulamaların yanı sıra, “Endüstri 4.0” temelli teknolojik gelişmelere de göz atmamızı sağlayacak değerli konuşmacılarımıza buradan teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Zirvede, “Geleceği Öngörmek” konusunda konuşma gerçekleştiren, GAÜ İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Korkmaz Alemdar; “Kendimize özgü günlerimizin 10 Ocak Dünya Çalışan Gazeteciler Günü gibi bunların yanı sıra bu günü UNESCO’ya borçluyuz. UNESCO modelleşmeyi sağlayacak ve bu modellemeyi geliştirecek olanın kitle iletişim araçları olması konusunda temel hususları mevcuttur. Teknoloji öylesine güçlü ve aramıza öyle bir girdi ki, gelişiminde biz neredeyiz sorularını soracağız. Yeni teknolojiler karşısında düşünmekteyiz. Ancak, eğer bir toplum kendi gelişim sürecinde kendi iletişim araçlarını üretmiyorsa, o toplumun çok ciddi olarak yapısal sorunlarla karşılaşıyor demektir” şeklinde konuştu.

Zirvenin ilk gününün devamında, Haberin Değeri ve Bilgiye Dayalı Haberciliğin Yaşatılması hakkında Süper Haber’den Metehan Demir, Post-truth Çağında Gazetecilik hakkında MBI’den Melis Tufur, Güvenilir Enformasyonun Peşinde Yalan Haberle Müdahale ile ilgili Teyit. Org’dan Şükrü Oktay Kılıç, Online Medyanın Yazılı Basın üzerinde yansımaları hakkında İcat Medya’dan Ömer Güran,İnternet Gazetesinden Yazılı Basına geçen süre hakkında bilgilendirmek için Kıbrıs Postası’ndan Polat Alper ve Günün Değerlendirilmesi ve Geleceğeğin İpuççları hakkında da NETUCE’den Müslüm Güler ve GAÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Pınar Eraslan Yayınoğlu yer alacak.

Zirvenin ikinci gününde ise; Arama Motorları, Haber Servisleri ve Gazeteciliğin Dönüşümü hakkında Show Tv’den Dinçer Karaca, Medyada Kariyer üzerine Posta Gazetesi’nden Suna Akyıldız, Televizyon Gazeteciliğinde Nelerin Değiştiğinin bilgilerindirilmesi üzerine Haber Spikeri ve Sunucu Ece Pirim, Yeni İzleyici Beklentileri hakkında Oyuncu Umut Oğuz ve Teknoloji Haberciliği ile Gazetecilerin Geleceği İçin Beklentiler hakkında da Acun Medya’dan Volkan Güngör konuşmalarını gerçekleştirecek.