GAÜ’de "Biyobölgeler Olarak Kentler" Sergisi Gerçekleşti

Haberler

GAÜ'DEN

GAÜ’de "Biyobölgeler Olarak Kentler" Sergisi Gerçekleşti


Girne Amerikan Üniversitesi Mimarlık, Tasarım ve Güzel Sanatlar Fakültesi`nin Mimarlık Bölümü bünyesindeki Kentsizleşme Tasarım Stüdyosu`nun (de-urban design studio) düzenlediği; Kentlerin, sosyal ve ekolojik sorunlarının çözümünü hedefleyen eser ve projelerin sunumunu içeren sergi, Girne Amerikan Üniversitesi Teknopark Binası`nda kamuoyunun karşısına çıktı.
Biyobölge kavramının karşılığında yer alan; "Çok özel çevresel koşullara ve organizmalara sahip olan bölge-ler" aktivasyon projelerinin; Yaşadığımız kent ve çevresinin hali hazırda karşı karşıya kaldığı iklimsel, çevresel ve fiziki sorunlarına en iyi geleceği öngördüğünü vurgulayan Girne Amerikan Üniversitesi Mimarlık, Tasarım ve Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hossein Sadri, gerçekleştirilen sergide yer alan projeler hakkında da bilgilendirmede bulundu. 
Sadri; "Kentlerin dışlanmış bölgelerinden seçilmiş olan 20 farklı mahalle için; 2050 Yılı perspektifli geçiş (transition) projelerine yer verildi. Permakültür Tasarımı, Geçiş Tasarımı ve Kentsizleşme Tasarımı gibi teknikleri kullanarak, biyobölgeler olarak kentlerin yeniden ele alınmasını hedefleyen bu projeler; kısa, orta ve uzun vadeli gerekli fiziksel ve sosyal dönüşümleri içermektedirler. Projelerde; Ekolojik rehabilitasyon, ekonominin güçlendirilmesi, dirençli topluluk oluşturulması, gıda ormanlarının yapılması, mevcut yapının kendi kendine yeten mahalleler haline gelmesi gibi birçok stratejinin gerçekleşme teknikleri kullanıldı. Bu projeler; küresel ısınma, çölleşme, toprak erozyonu, toplumsal çatışma ve yoksulluk gibi dünya sorunlarının çözümü için, tasarım biliminin rolünü gündeme getirmektedir." değerlendirmesini yaptı.