TASARIMDA; RENKLERİN PSİKOLOJİYE ETKİSİ, GAÜ'DE TARTIŞILD

Haberler

GAÜ'DEN

TASARIMDA; RENKLERİN PSİKOLOJİYE ETKİSİ, GAÜ'DE TARTIŞILD

Mekan ve evlerin içerisindeki renklerin insan yaşamına hangi etkilerde bulunduğu, alan tasarımlarının hissettirdiği duygular ; Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Mimarlık, Tasarım ve Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından düzenlenen bir seminer aracılığıyla gündeme getirilerek tartışıldı.
"Tasarımda Renk ve Renklerin Psikolojiye Etkisi" başlığıyla seminerde konuşmacı olarak yer alan; İç Mimar ve Ressam Ece Apan ile Uzm. Psikolog Arif İlker Şahin’in verdiği bilgiler, akademisyenler ve fakülte öğrencileri tarafından ilgiyle karşılandı.
Seminerde ilk sözü alan, İç Mimar ve Ressam Ece Apan; Mekan algısı faktörüne yön veren, renk tasarımı konusundaki seçicilik veya insiyatif hakkındaki kritik eşiğe dikkat çekerek; "Mekanın anlamının, yapmış olduğunuz tabloyu kaldırınca bir ifadesi kalmıyorsa, bu değerler de anlam bütünlüğünün kalıp kalmadığını gösteriyor." dedi. Renklerin algıda yarattığı ince bir nokta olduğunu vurgulayan Apan; "Renklerin, duygulara yönelik tepkimelerine ilişkin bu ince çizgiyi tutturursanız, reklamlarda da dikkat çekici olursunuz." şeklindeki değerlendirmesi ile algı ve duyu yönlendirimine ait farklı kullanım alanları üzerindeki düşüncelerini paylaştı.
GAÜ Mimarlık, Tasarım ve Güzel Sanatlar Fakültesi`nin gerçekleştirdiği etkinliğin diğer konuğu Uzman Psikolog Arif İlker Şahin ise, konuyla ilgili eylemlerin temel öznesinin, insana dayalı olduğunu hatırlatarak; "Mekansız insan, insansız mekan olmaz. Kastettiğimiz mekanların, renk ve tasarımının insanlara bir şeyler anlattığını biliyoruz. Bu bağlamda, mekanların bir dili olduğunu varsayabiliriz. Kurulan hayaller, insanları var eder, duygularımız da hayaldir ve hayallerimiz ile yarattığımız mekanları veya evleri tasarlayabiliriz." şeklinde konuştu. 
Mekanların insan üzerinde duygusal bir etki yarattığı ile ilgili öğretinin, mimarlık ve güzel sanatlar öğrencilerinin göz önünde bulundurmaları gerekli, çok önemli sonuçlarını anlatan Şahin; "Çünkü, mekana karşı olan duygularımız, aynı zamanda mekana olan güven duygumuzu da oluşturur." dedi. 
İlgiyle izlenen seminer sonunda konuşmalarını tamamlayan, İç Mimar ve Ressam Ece Apan ile Uzm. Psikolog Arif İlker Şahin; Markaların da bir renk algısı yarattığını belirten ve renklerle ifade edebilme özgürlüğünün önemli olduğunu vurgulayan sonuçları içeren görüşlerini de, ortak olarak katılımcılara sundular.