SONBAHAR AYLARINDA BİRÇOK HASTALIK BİZLERİ PUSUDA BEKLİYOR

Haberler

GAÜ'DEN

SONBAHAR AYLARINDA BİRÇOK HASTALIK BİZLERİ PUSUDA BEKLİYOR

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) bünyesinde dispanser hizmetleri veren “Smart Health Life Center”  diyetisyenlerinden Gamze Öztürk, mevsim değişikliğinin insanlar üzerindeki etkilerini anlattı.

Öztürk; yaz aylarını yavaş yavaş geri de bırakırken, sonbahar aylarında birçok hastalığın bizleri pusuda beklediğine ve mevsim geçişlerinde ki soğuk algınlıklarına, nezle ve grip gibi hastalıklara yakalanma riskine karşı önlem alınması gerektiğinin önemini vurguladı.

Öztürk, “Sonbaharı Sağlıklı Bir Şekilde Atlatabilmek için Beslenme Düzeni Gözden Geçirilmelidir”

Diyetisyen Gamze Öztürk ; “ Sonbahar aylarında genellikle depresyon, sıkıntı, mutsuzluk eğilimleri artabilir ve buna bağlı olarak da basit şekerli gıdalara eğilim gözlemlenmektedir.  Bunun yerine (serotonin hormonu) dediğimiz mutluluk hormonunu tetikleyebilmek için vitamin ve mineral deposu olan meyve ve sebze grubuna önem verilmelidir. Sonbahar aylarında bağışıklığımızı güçlendirmek, hastalıklara yakalanma sıklığını azaltmak ve yakalansak dahi kolay atlatabilmek için  sağlıklı ve dengeli beslenmek şart.

Sonbaharda ayrı bir önem kazanan, bağışıklık sistemini güçlendirme de probiyotik içeren besinlerin olumlu etkilerinden büyük desteği vardır. Günlük besin tüketiminize probiyotik yoğurt veya kefiri; süt veya yoğurt yerine koyabilir. Bu besinlerin olumlu etkilerinden yararlanabilirsiniz. Bu dönem de vücut direncini arttırmak için aktioksidan olarak da görev yapan  A,C,E vitaminleri ile selenyum, çinko, magnezyum gibi minerallerin bunun yanı sıra omega-3 ve omega9 yağ asitlerinden yeteri kadar almak gerekir.” dedi.