TÜRKİYE VE KKTC’DE ÇOK FAZLA ERGOTERAPİ MEZUNUNA İHTİYAÇ VAR

Haberler

GAÜ'DEN

TÜRKİYE VE KKTC’DE ÇOK FAZLA ERGOTERAPİ MEZUNUNA İHTİYAÇ VAR

Türkiye ve KKTC’de; eğitim ve sağlık sektöründe büyük eksikliği duyulan Ergoterapi alanı, gelişmiş ülkelerde de son yıllarda adından sıkça söz edilen meslekler alanları arasında yer alıyor.

Ergoterapistler; fiziksel ve mental engel yaşayan bireylerle çalışan sağlık çalışanlarıdır. Ergoterapinin hedefi bu bireylere; çeşitli fiziksel, sosyal, ve psikolojik destek ve aktivitelerle günlük yaşam aktivitelerini kendi başlarına sürdürebilme becerileri kazandırmaktır. Bu hedef doğrultusunda, ergoterapistler, hem bireyi; hem de bireyin sosyal çevresini eğitip, fiziki şartları da bireyin ihtiyaçlarına daha uygun hale getirecek düzenlemeler yapar. Ergoterapinin felsefesi bireylerin fiziksel ve mental durumu ne olursa olsun daha bağımsız ve daha mutlu bireyler olmalarını sağlamaktır. 
Türkiye çapında birkaç üniversitede, KKTC’de ise yalnızca Girne Amerikan Üniversitesi bünyesinde bulunan Ergoterapi Bölümü, sağlık ve eğitim alının da ki büyük boşluğu doldurmak için, geleceğin başarılı Ergoterapistlerini yetiştiriyor.
Konuyla ilgili GAÜ’den yapılan açıklamada, GAÜ Ergoterapi Bölümünün misyonunun; donanımlı, etik değerlere bağlı, alandaki gelişmeleri takip edebilecek bilgi ve beceriye sahip ergoterapistler yetiştirmek olduğu vurgulandı. GAÜ bünyesindeki öğrencilerin, teorik bilgilerin yanında, özellikle pratik beceriler kazanmaları noktasında çalışmalar yürütüldüğü belirtildi. Bu doğrultuda öğrencilerin; stajların yanında, sosyal aktiviteleride, sıklıkla gerçekleştirdiği ifade edildi.

Ergoterapi Nedir?
Ergoterapi, herhangi bir aktiviteye katılım sorunu yaşayan herkesin; tedavi edici yaklaşımlarla sağlıklı ve yaşam kalitelerini arttırmakla görevli bir sağlık disiplinidir. Türkiye’de ki rehabilitasyon alanında ki en büyük eksikliklerden birisi olan Ergoterapi, bireylerin istekleri ve kendilerinden beklenen günlük yaşam etkinliklerine katılabilmelerini sağlıyor. Bu yolla da kişilerin, sağlıklı, iyi ve yaşamlarından memnun olma seviyesini arttırmayı hedefliyor.

Ergoterapi alanı ayrıca, kişilerin aktivitelerini kolaylaştırmak için, yaşadıkları ev, okul gibi çevreleri yeniden yapılandırarak hedefine ulaşıyor. Kalemi doğru tutup yazı yazabilmeyi, dersi dikkati dağılmadan dinleyebilmeyi, servise bağımsız olarak binip inebilmeyi, yemekhanede yemek yiyebilmeyi, çeşitli spor veya sanat aktivitelerine katılabilmeyi destekliyor. Ergoterapistler normal gelişim gösteren veya özel gereksinimi olan tüm çocukların bu hedeflere ulaşabilmesi için çalışmalar gerçekleştiriyor.

Ergoterapi Mezunları, Birçok Alanda İş Bulabiliyor

Ergoterapi bölümünden mezun olan kişilerin istihdam alanları; kamuya ve özel sektöre ait Sağlık Kuruluşları, her türlü koruyucu, tedavi edici ve rehabilite hizmeti sunan kuruluşlar, danışmanlık ve eğitim hizmeti veren merkezler, yaşlılar ve çocuklar için kurulmuş olan bakım ve eğitim merkezleri, işyeri sağlık birimleri, engelliler için kurulmuş olan eğitim ve bakım merkezleri, sosyal aktivite merkezleri ve evde bakım hizmeti veren kuruluşlardır.