BAŞAKAN ERHÜRMAN VE BERABERİNDE Kİ HEYET, GAÜ KARPAZ YAŞAM KAMPÜSÜ İNŞAAT ALANINDA İNCELEMELERDE ...

Haberler

GAÜ'DEN

BAŞAKAN ERHÜRMAN VE BERABERİNDE Kİ HEYET, GAÜ KARPAZ YAŞAM KAMPÜSÜ İNŞAAT ALANINDA İNCELEMELERDE ...

ERHÜRMAN: “KARARLIYIZ, BU İŞİ YAPACAĞIZ”

AKPINAR: “TEMELİNİ ATMIŞ OLDUĞUMUZ KAMPÜSÜMÜZÜN BİR SONRA Kİ YILDA AÇILIŞINI YAPACAĞIZ”

Başbakan Tufan Erhürman ve beraberindeki heyet, Girne Amerikan Üniversitesi’nin (GAÜ), Dipkarpaz’da bulunan kampüs inşaat alanında incelemelerde bulunarak, basına açıklamada bulundu.

Başbakan Tufan Erhürman, Dipkarpaz Belediye Başkanı Suphi Çoşkun ve beraberlerindeki heyeti ağırlayan, GAÜ Kurucu Rektörü Serhat Akpınar, inşaat alanında gerçekleşen incelemenin ardından basına açıklamada bulundu.

Akpınar yaptığı açıklamada, GAÜ Karpaz Yaşam Kampüsü’nün gelişimi ve geleceği ile ilgili bilgilendirmede bulunduklarını belirterek, bölge için önemli bir görevi üstlendiklerinin farkında olduklarını ifade etti. Akpınar, sadece kendilerinin adım atıyor olması ile sürecin gelişiminin mümkün olmadığını yineleyerek, başta Başbakan Erhürman ve Belediye Başkanı Çoşkuna kampüs’ün gelişimi noktasındaki desteklerinden dolayı teşekkürlerini sundu.

Akpınar açıklamasının devamında şunları söyledi;

Akpınar: “GAÜ kendi iç gücü ve hareketi ile bu süreci bir şekilde tamamlama yoluna kendisi gitmeye başladı”

Girne Amerikan Üniversitesi, Karpaz Belediyesi’nin de düşüncesi ile ortaya koymuş olduğu vizyonunu Büyükelçiğilimizinde desteği ile yaşam kampüsünün temellerini 2012 yılında atmış olduk.  Bu süreç bizim için çok büyük bir heyecan ve içten gelen bir istikrarla başlamış olmasına rağmen, o dönemler içerisinde bir takım karşı karşıya kalmış olduğumuz sorunsal sebepleri aşamamış olmamız sebebi ile bir takım gecikmeler yaşadık.  O gecikmeler ile ilgili nedenleri geçtiğimiz güz dönemlerinde aktarmış olduk ve bir takım çözüm beklentisi içerisinde olduğumuzu arz ederim. Fakat bir yanıt alamadığımızı gördük ve GAÜ kendi iç gücü ve hareketi ile bu süreci bir şekilde tamamlama yoluna kendisi gitmeye başladı.

Akpınar: “Şu anda  Ziraat Fakültemiz, Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖDAK onayından sonra YÖK’ün onayında”

Tabi sadece Girne Amerikan Üniversitesi’nin bir yaşam kampüsü olarak değil. Aynı zamanda bölge de bir bal ormanı projesiyle de hayat bulacak ayrı bir proje ortaya koyduk. Bu çalışmayı da bugüne kadar hali hazırda devam ettiriyor durumdayız. Bugün sayısal olarak 300 kovanın aktif bir şekilde; 1000 kovan da, bölge halkından yetiştirdiğimiz arıcı arkadaşımızla çalışmalarımıza devam etmekteyiz. Ancak yaşam kampüsünün inşaat programıyla ilgili özellikle içinde bulunduğumuz yıl, Kıbrıs Amerikan Üniversitesi’nin de desteği ile; hem Ziraat Fakültesi’ni, hem de Girne Amerikan Üniversitesi Veterinerlik Fakültesinin hayat bulacağı yeni bir çalışma başlattık. Şu anda  Ziraat Fakültemiz, Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖDAK onayından sonra YÖK’ün onayında.  Her halukarda biz kendimize düşen kampüsle ilgili çalışmayı 2018-2019 akademik yılına yetiştirmek üzere zaten şu anda kendimizi şartlandırmış durumdayız.  Ben Başbakanımıza, Belediye Başkanımıza ve Karpaz Belediyesindeki kardeşlerimize bu bilgiyi vermek istiyorum.

 

Akpınar: “Temelini Atmış Olduğumuz Kampüsümüzün Bir Sonra Ki Yılda Açılışını Yapacağız”

Ancak bir yerde hata yaptığımızı da görüyorum. Girne Amerikan Üniversitesi karşı karşıya kaldığı bir takım sorunsal süreçleri kendisi çözmeye çalıştı. Çözemediğimiz zaman da bir duraksama dönemine girdik. Bizim hatamız buydu. Yapmış olmamız gereken aslında, Dipkarpaz Belediye Başkanımızla, belediyemizle, milletvekillerimizle ve sizlerle doğru zamanda paylaşmak ve hareketi birlikte sağlamamız gerekiyordu. Bu aşamadan sonra, hepbirlikte hareket ederek, çalışmaları sonlandırmış olacağız ve Allah’ın izniyle temelini atmış olduğumuz kampüsümüzün bir sonra ki yılda açılışını yapacağız.

Akpınar: “Proje başlangıcı olarak 2008 tarihini ortaya koymuşken, ancak 2012 yılında temelini atmayı başarabildik”

1974’ten bugüne kadar, Dipkarpaz ve Karpaz bölgesinde,  Karpaz Gate Marina’nın dışında daha farklı bir yatırım olmadığı konusunda dikkat çekmek istiyorum. Proje başlangıcı olarak 2008 tarihini ortaya koymuşken, ancak 2012 yılında temelini atmayı başarabildik. Bahsetmiş olduğumuz bütün o bürokratik engelleri aşarak, hükümetimizin de kararı ile o dönemde ufak bir düzenleme yapıldı ve bu arazi Girne Amerikan Üniversitesinin kullanımına Bakanlar Kurulu kararı ile verildi. Bakanlar Kurulunun kararının ardından, bölge dokusuna uygun hazırlanan proje ile 2012-2013 akademik yılında temelimizi attık.  Temel atma törenimizi,  Beşir Atalay ile o dönemin büyükelçisi Halil İbrahim Akça ile gerçekleştirdik.  Bizim o dönemdeki Karpaz yatırım programımızı seslendirirken orataya koymuş olduğumuz düşünce ve yatırım programında, Türkiye Cumhuriyeti’nin ciddi bir desteği ile kredi imkanının verilebileceği konusunda bilgi aldık.”

Başbakan Tufan Erhürman yaptığı açıklamda şunlara değindi;

Erhürman: “Karpaz’ı ve GAÜ’yü Desteklemek Yönündeyim”

“Herkese ne kadar uzun gelse de, biz dün itibariyle 2.5 aydır hükümetteyiz. 15 Şubat’ta oy aldık ve 7 Nisan da bütçe geçti. 2-3 gün önce de Türkiye Cumhurtiyeti’nin kredileri serbest bırakıldı. Şu anda Lefkoşa’da bu tartışılıyor. Bunu şunun için söylüyorum. 2.5 ay içerisinde bu bizim Karpaz’a üçüncü ziyaretimiz ve görüşmeler içrisinde sürekli şunu yapmaya çalışıyoruz; Karpaz’ın bölgesel kalkınma projesini hazırlamaya çalışıyoruz. Sehat bey ile olan görüşmemizde de öğrencilerin yurtların dışında da köylere yakın çevrelere yaşam alanı sağlayabileceği kanaatindeyiz. Arazi üzerinde geniş düşünmemiz lazım. Arazi içinde ki çalışmalar ekonomimizi de güçlendirecek yöndedir. 2019-2020 arası ne kadar uzak gelse de, bu süreç aslında çok yakın bir süreçtir ve biz söz almış durumdayız ki; 2019-2020 sürecinde minimum 600 öğrenci düşünmekteyiz. Daha da destekleyebilirsek ki ben daha çok desteklemek taraftarıyım, Karpaz’ı ve GAÜ’yü desteklemek yönündeyim. Gençleri yavaş yavaş o yönde desteklemek lazım. Serhat Bey ve kendi adıma söylüyorum ki; karalıyız bu işi yapacağız.”

Dipkarpaz Belediye Başkanı Suphi Coşkun se açıklamasında, Dipkarpaz’ın 1975’den sonra iskana açılmış bir bölge olduğunu ve bölgede, sğırlıklı olarak anavatan Türkiye’den gelen bir halk bulunduğunu söyledi. Çoşkun devamında ise;

Çoşkun: “Mücadelemize Birtek Ses Veren GAÜ Olmuştur”

“8 sene önce bize bağlanan köylerle birlikte toplamda 69 tane kültür olmak üzere birlikte yaşamaktayız.  Biz Dipkarpaz halkı olarak 40 yıldır, Dipkarpaz’ın doğasını, çevresini ve denizini koruyarak, buraya bir üniversitenin gelmesi için bütün gücümüzle beraber  mücadele ettik ve bu mücadelemize bir tek ses veren, Girne Amerikan Üniversitesi olmuştur. Hiç kimse buraya bir taş koymazken, Girne Amerikan Üniversitesi’nin gelip bir kampüsün; bir üniversitenin açılması için bulundurduğu katkının bizim için önemlidir. Sadece bu konuda tamamlanmamış oluşundan dolayı sitemimiz vardır. Ben göreve geldiğimden beri Serhat Bey ile 3 defa görüşmemiz olmuştu. Dipkarpaz halkı bugün Girne Amerikan Üniversitesi ve heyetimizin biran evvel bu soruna çözüm bulunması gerekmektedir. Hem hükümetten hem de Girne Amerikan’dan şunu bekliyorum ki, temel atılıp orda kalmasın. Hükümet ve GAÜ el ele vererek karpaz’da ki üniversite işlemlerini sonlandırsın ve biz de göğsümüzü gere gere basının karşısında durabilelim.