TARİHİN ANLATTIĞI PEK BİR ŞEY YOKTUR, ANLATILACAK TEK ŞEY VARDIR O DA SANATTIR

Haberler

GAÜ'DEN

TARİHİN ANLATTIĞI PEK BİR ŞEY YOKTUR, ANLATILACAK TEK ŞEY VARDIR O DA SANATTIR

GAÜYEM EDEBİYAT MATİNESİ, DEDE KORKUT HİKAYELERİNDEN “TEPEGÖZ HİKAYESİNİ” ELE ALDI

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Yaratıcı Endüstriyel Araştırma ve Uygulama Merkezi (GAÜYEM) tarafından Edebiyat Matinesi Kapsamında Dede Korkut Masallarında ki “Tepegöz Hikayesi” farklı bakış açılarıyla ele alındı.

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Yaratıcı Endüstriyel Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından 3’ncüsü düzenlenen Edebiyat Matinesi, “Tepegöz Hikayesi” farklı bakış açılarıyla ele alındı.

Dede Korkut Masallarında ki “Tepegöz Hikayesi” hakkında konuşan Prof.Dr.Umay Türkeş, “Hikayelerin doğduğu ve yaşandığı dönem de Türklerin fazla hakimiyetinin olmadığı zamanlardır. Dede korkut masalları genellikle destan grubu ve kahramanlık içerisinde değerlendirilir. Dede korkut masallarında tipler yoktur karakterler vardır. Bu da karakterlerin bize yol gösterici olduğunu gösterir. Birikimlerimizi yeniden değerlendirmek yeniden tartmak gerekir. Bu bakımdan dede korkut masallarında kurgu bilim gerekse oyunlar var ancak biz çağımıza taşıyamadığımız için bunu yapamıyoruz da. Tepegöz hikayesi tepegöz adıyla değil de ejderha canavar gibi anılıyor” dedi.

Demir, “Tarihin anlattığı pek bir şey yoktur, anlatılacak tek şey vardır o da sanattır”

GAÜYEM Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yavuz Demir, “Dede korkut hikayesi mitolojik bir eserdir. Gerekli malzemeye sahip olmasına rağmen içselleştirilememiş bir eserdir. Masalları kahraman modifiyesiyle okursak bu bize bir gelecek veremeyecek. Tarihin anlattığı pek bir şey yoktur, anlatılacak tek şey vardır o da sanattır. Biz çok acı çeken bir toplumuz. Ancak biz hala devlete bir çocuğun daha feda olmasını göze alıyoruz. Tek sorun bunu sanat olarak göze alamıyoruz ancak siyasete de uydurma da sorun yaşamıyoruz. Bizler sanata dökemiyoruz acımızı.