GÜVENDE HİSSETMEK, DEPREM İLE BAŞ ETMEYİ ZORLAŞTIRIR

Haberler

GAÜ'DEN

GÜVENDE HİSSETMEK, DEPREM İLE BAŞ ETMEYİ ZORLAŞTIRIR

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Mimarlık Tasarım ve Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından, Dünya Deprem günü dolayısıyla seminer düzenlendi.

GAÜ Mimarlık, Tasarım ve Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Doç. Dr. Mehmet Adil, seminerin açılışında gerçekleştirmiş olduğu konuşmasında, seminer bünyesinde işlenen konuların öğrencilerin mesleki gelişimlerine büyük katkı sağlayacağını söyleyerek, mimarlık mesleğinin yanında, işlenecek olan konuların, tüm insanlığı ilgilendiren konulardan birisi olduğunu söyledi. Doç. Dr. Adil, deprem için insanların kendilerini güvende hissetmelerinin, depremi hafife almak olduğunu ifade ederek, güvende hissetmenin; deprem ile baş etmeyi zorlaştırdığını söyledi.

GAÜ Mimarlık Fakültesi Akademisyeni Doç. Dr. Alessandro Camiz gerçekleştirdiği konuşmasında, antik zamanlardan günümüze; depreme karşı olarak geliştirilen ve kullanılan metotları anlattı. Doç. Dr. Camiz konuşmasında, sismik tasarım mimarisini anlatarak şunları söyledi;

“Antik zamanlarda depremin tanrının cezalandırması olduğuna inanılırdı. Sorun şuydu ki, bu fikirle hareket edildiğinde depreme karşı yapılabilecek tek şey dua etmekti. Bu da güzel ancak; tasarımcılar olarak belki dua etmekten fazlasını yapabiliriz” dedi.

Camiz ayrıca; “Deprem nedir?”, “Depremler öngörülebilir midir?”, “Deprem tahmin programı; Deprem öncesi, sırasında ve sonrasında taşların saha ve laboratuvar çalışması”, “Büyük faylar boyunca aktiviteyi gözlemlemek”, “Risk kaydı oluşturmak”, “Sismik tasarım ve antik materyal kültürü” ve “Gotik mimaride sismik kökenler” konularında katılımcıları bilgilendirdi.