GAÜ TIP FAKÜLTESİ EYLÜL 2018’DE ÖĞRENCİ ALIMINA BAŞLIYOR

Haberler

GAÜ'DEN

GAÜ TIP FAKÜLTESİ EYLÜL 2018’DE ÖĞRENCİ ALIMINA BAŞLIYOR

Girne Amerikan Üniversitesi Sağlık Yatırımları Koordinatörü Günhan Nalbantoğlu yaptığı açıklamda, GAÜ Tıp Fakültesi’nin kurulum çalışmalarının sona yaklaştığını ve yakın zamanda öğrenci alımına başlayacağının müjdesini verdi.

Nalbantoğlu: “GAÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi 2019 Yılında Hizmete Girecek”

Nalbantoğlu açıklamasında, GAÜ Tıp Fakültesi kurulma çalışmalarının sona yaklaştığını belirttiği açıklamda, Eylül 2018’de ilk öğrencileri almaya başlayacaklarını söyledi. GAÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin ise 2019 yılında devreye gireceğini müjdeleyen Nalbantoğlu, açıklamasının devamında şunlara değindi;

“GAÜ Tıp Fakültesine olan yoğun ilgiyi değerlendirecek olursak, KKTC’de 1000 kişiye düşen doktor sayısı standartların altında. Yaptığım çalışmalara göre standartlara ulaşabilmek için doktor sayısını 3 katına çıkarmak gerekiyor. Doktor olabilmek için üniversitelerin tıp fakültelerinden mezun olmak gerekir. Tıp fakülteleri hazırlık sınıfı hariç toplam altı yıl eğitim vermektedir ve bu geçen zamanın yüzde 25’lik diliminde yine bir doktor açığı olacaktır. Yani doktor olmak oldukça zor ve meşakkatli bir iştir. Uzun bir öğrenim hayatı gerektirir. Tıp fakültesini bitiren doktorlar pratisyen hekim ünvanına sahip olur. İlaç yazabilir. Uzman olmak isteyen doktorlar kısa adı TUS olan Tıpta Uzmanlık Sınavı’ndan geçerli puanı almaları gerekir ”dedi. 

Nalbantoğlu, “KKTC’de ki Doktor Açığı Gün Geçtikçe Artmakta”

KKTC’de ki doktor açığının gün geçtikçe artmakta olduğunu belirten Nalbantoğlu, “İlerleyen zaman dilimindeki açıkla birlikte ülkemizde doktor yetiştirmek çok önemlidir. Ülkemizdeki doktor açığını azaltmak ve birçok ülkeyede doktor yetiştirmenin çok önemli olduğunu düşünmekteyim. Ülkemizde ki sağlık sektörünün de her sektör de olduğu gibi artı ve eksileri vardır. Geçmişe oranla son 10 yıl içerisinde bu alanda ülkemizde artılar eksilere oranla azalmaya başladı. Bu durum sağlığın çökmeye başladığının göstergesidir. Devletin bu süreçte yeni pozisyonlar alması; yeni girişimler ve projeler yapılması gerekmektedir. Hem yapısal, hem de standart sıkıntımız vardır. Yoğunlukla hastaneler Lefkoşa bölgesinde ve sağlık yatırımlarının mümkün mertebe her yere eşit anlamda dağıtılması gerekir“ dedi.