Mimarlık Tarihi İçerisinde Sayılı Örneklerden Biri Olacak

Haberler

GAÜ'DEN

Mimarlık Tarihi İçerisinde Sayılı Örneklerden Biri Olacak

Üniversitemiz sosyal yaşam ağırlıklı olacak Karpaz Kampüsü projesini hayata geçiriyor.

Girne Amerikan Üniversitesi 25 yıllık bilimsel bilgi birikimini Karpaz’a taşımaya hazırlanırken Mimarlık, Tasarım ve Güzel Sanatlar Fakültesi akademik kadroları da sürdürülebilir çevre prensibinden hareketle çevreye uyumlu yapıları tasarlayarak çalışmalarında sona yaklaştı.

Türkiye’nin en önemli Mimarlık ödülü olan Mimar Sinan Ödülü sahibi Mimarlık, Tasarım ve Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyesi Ziya Tanalı ve öğretim üyesi Doç. Dr. Zeynep Onur ile mimarlar Seyit Ermiyagil ve Ayşe Ece Onur tarafından yürütülen çalışmalar tüm hızıyla sürüyor.

Konuyla ilgili bugün Dipkarpaz Recep Tayyip Erdoğan Ortaokulunda düzenlenen basın toplantısında GAÜ Karpaz Yaşam Kampüsü ile ilgili üniversite yetkilileri açıklamalarda bulundu. Basın toplantısına GAÜ Kurucu Rektörü ve Yöneticiler Kurulu Başkanı Serhat Akpınar, Başkan Yardımcıları Olgun Üstün, Asım Vehbi, Cemile Esenyel, Rektör Prof. Dr. Yıldırım Öner,Rektör Yardımcıları Doç.Dr. Tülin Bodamyalı ve Doç. Dr. Sadık Ülker, Proje Mimarlarından öğretim görevlisi Doç. Dr. Zeynep Onur, Proje Koordinatörü öğretim görevlisi Zeki Akçam ile Dipkarpaz Belediye Başkanı Mehmet Demirci ile belediye meclis üyeleri katıldı.
Çevreyi Dikkate Alan Tasarımlar Mimarlığın Ahlakıdır

Karpaz Kampüsü ve Dipkarpaz’daki diğer projeler ile ilgi GAÜ’den yapılan açıklamada çevreyi koruyan ve çevreyi dikkate alan mimari tasarımların mimarlığın ahlakı olduğu vurgulandı. Karpaz ruhunu, yalnızlığını, dokunulmamış çevresiyle birlikte flora ve faunasını koruyacak yapı tasarımlarının uygulanacağının belirtildiği açıklamada GAÜ’nün ortaya koyduğu vizyon ve gelişim stratejisi doğrultusunda tasarlanan ve uygulanacak yapıların dünya mimarlık tarihi içerisinde sayılı örneklerden biri olacağı vurgulandı.
Eko-köy ve Çevre Enstitüleri Kurulacak

Karpaz'da kurulacak Kampus, Eko Köy ile çevre araştırmalarının yapılacağı Enstitülerin doğal alanı zedelememesi, aksine oradaki doğal yaşamı zenginleştirmesi için alanın dokusunun incelendiğini ve potansiyel görüşlerin akademik yıl içerisinde uzmanlarca tartışıldığının da hatırlatıldığı açıklamada bölgenin sosyolojik ve doğal yapısı ile uyumlu ve sürdürülebilir çevre ve kültür prensibi ile GAÜ’nün Karpaz yarımadasının doğası ve kültürü ile birlikte ekonomik olarak da gelişmesi için çalışmalarına devam edeceğinin altı çizildi.
İlk etapta 500 öğrenci

Girne Amerikan Üniversitesi, uzun zamandır üzerinde çalıştığı Dipkarpaz’da kampus açma projesini hayata geçirmeye hazırlanıyor.

Üniversite yönetimi, GAÜ Karpaz Yaşam Kampusu’nun temelini temmuzda atmayı ve iki yıl içerisinde tamamlamayı hedefliyor.

Klasik kampus yapısı dışında farklı bir statüde kurulacak kampus, sosyal yaşam ağırlıklı olacak. Kampusta bilgi merkezi, müze, eko köy, sağlık merkezi, spor merkezi, konaklama birimleri ve sosyal alanlar gibi unsurlar bulunacak.

İlk etapta 500 öğrenciyle eğitime başlaması hedeflenen Karpaz Yaşam Kampusu’nda İngilizce Hazırlık Okulu ile Turizm Bölümü yer alacak. GAÜ’de öğrenim gören Hazırlık Okulu ve Turizm Bölümü öğrencileri ilk eğitimlerini belli bir süre bu kampusta alacaklar. İngilizce Hazırlık Okulu’ndaki eğitim İngiliz ve Amerikan öğretim üyeleri tarafından verilecek.

Öte yandan, GAÜ’nün Girne Kampusu ile İngiltere, ABD ve Singapur’daki kampuslarında eğitim alan öğrenciler diledikleri takdirde belli bir dönem Karpaz Yaşam Kampusu’nda eğitimlerine devam edebilecekler. Karpaz Yaşam Kampusu’nun aynı zamanda araştırma kampusu olması da hedefler arasında yer alıyor.
Akpınar: Temmuz’da temel atılacak

Girne Amerikan Üniversitesi Kurucu Rektörü ve Yöneticiler Kurulu Başkanı Serhat Akpınar, projenin Dipkarpaz’ın gelişmesinde büyük önemi bulunduğunu ifade ederek, 5 yıl önce Dipkarpaz’da kampus açma girişiminde bulunduklarını ve o günden bu güne çok çeşitli çalışmalar yapıldığını kaydetti.

Akpınar, süreç içerisinde kampusun açılması yönünde çok ciddi destek ve yönlendirmeler aldıklarını ancak aynı zamanda projenin hayata geçirilmemesi için de engellemeler yapıldığını söyledi.

Projenin hayata geçirilmesiyle ilgili sürekli olarak çevreyle ilgili konuların dikkate getirildiğini söyleyen Akpınar, KKTC’ye sağlayacağı katkı ve öneme hiç bir zaman dikkat çekilmediğini belirtti.

Kampusun temelini Temmuz ayında atmayı planladıklarını kaydeden Akpınar, 2013-2014 akademik yılında eğitimi başlamayı hedeflediklerini söyledi.

Kampusun, Singapur, İngiltere ve ABD’deki öğrencilere de ev sahipliği yapacağını ve bir çekim merkezi oluşturulacağını kaydeden Akpınar, kampusun aynı zamanda bir araştırma kampusu olacağını söyledi.Akpınar, kampusun belde halkıyla bütünleşeceğini, çeşitli alanlarda topluma dönük eğitimlerin düzenleneceğini ve bölgenin ekonomik kalkınmasına da katkı sağlanacağını sözlerine ekledi.
Onur: Yaşam kampusu olacak

Girne Amerikan Üniversitesi Karpaz Yaşam Kampusu Proje Başkanı GAÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zeynep Onur da projeyle ilgili sunum yaptı. Onur, kampusun Dipkarpaz’ın girişinde güney kesimde yapılacağını ifade ederek, kampusun bir yaşam kampusu olacağını, üniversite ile halkın buluştuğu ve alışverişlerde bulunduğu ve beldeye ekonomik katkı sağlayan bir alan olacağını söyledi.

Onur,kampus içerisinde yer alacak bilgi merkezi, müze, sosyal merkez, sağlık hizmetleri, yaşam boyu eğitim, ekoköy ve spor gibi birimlerle bölgenin gereksinimleri ile ilgileri arasında ilişki kurarak, bölge halkına bir yaşam önerisi sunmayı amaçladıklarını ifade etti.

Dipkarpaz Belediye Başkanı Mehmet Demirci de, belediye olarak projenin hayata geçmesi için 2005 yılından beri mücadele verdiklerini ifade etti.

Demirci, projenin hayata geçmesiyle birlikte Dipkarpaz’ın büyük bir ivme kazanacağını ve çağ atlayacağını kaydederek, kampüse alt ve üst yapı olarak hazır olacaklarını ifade etti.

Basın toplantısının tamamlanmasının ardından basın mensuplarına kampüs arazisi gezdirilerek, bilgi verildi.