"GEÇİŞ TASARIMI" SEMİNERİ, AMERİKA’DAN CANLI BAĞLANTI İLE GAÜ'DE GERÇEKLEŞTİ

Haberler

GAÜ'DEN

"GEÇİŞ TASARIMI" SEMİNERİ, AMERİKA’DAN CANLI BAĞLANTI İLE GAÜ'DE GERÇEKLEŞTİ

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Habitat Araştırma Merkezi organizasyonu olarak "Geçiş Tasarımı" başlıklı seminer, Amerika`dan canlı bağlantıyla Prof. Dr. Terry Irwin tarafından gerçekleşti.

 Amerika Carnegie Mellon Üniversitesi Tasarım Bölüm Başkanı olan Prof. Terry Irwin, "Geçiş Kentleri" kavramından etkilenerek tasarımda yeni bir alan olarak şekillenen "Geçiş Tasarımı" alanının dünyada en öncü akademisyenidir. Seminer Doç. Dr. Hossein Sadri ve Doç. Dr. Senem Zeybekoğlu Sadri`nin yürütücülüğünü yaptıkları GAÜ Mimarlık Bölümü "Kentsizleştirme ve Geçiş Kentleri" tasarım stüdyosu kapsamında düzenlendi. 

 
Sadri: “Sınıfta Değil Dünyada Ders İşliyoruz”

Seminerin organizasyonunu gerçekleştiren Doç. Dr. Hossein Sadri "eğitimin ve araçlarının da geçiş tasarımına tabii olduklarının altını çizdi. Sadri "artık sınıfta değil dünyada olduğumuzu hatırlatacak eğitim modellerini takip etmeliyiz" şeklinde açıklamada bulundu ve şöyle ekledi: 

"Çok yüksek karbon ayak izine sahip, maliyetli olan ve çok kısıtlı kitleye ulaşan geleneksel seminerler yerine teknolojinin imkanlarından faydalanarak canlı seminerler tercih edilmelidir. Telekomünikasyon olanaklarının eğitim amaçlı kullanımıyla dünyada bilgiye erişmek daha olası" diyen Sadri, "Canlı bağlantıyla seminerin yapılmasıyla öğrencilerin kitaplardan isimlerini bildikleri alanın öncülerini canlı olarak dinleme ve onlara sorularını sorma imkanı buluyorlar" dedi. Sadri, özellikle canlı bağlantıyla seminerlerin hem sosyal, hem de ekolojik güçlü yönleri nedeniyle duyarlılığın artırılması açısından tercih ediliyor olduğuna dikkat çekti. 

 

Prof: Irwin: “Mekan Yerine Zamanı Tasarlamak Gerekiyor”

 Prof. Irwin`a göre tasarlanan her nesnenin bir ömrü var. Bu nedenle de tasarım nesnelerin kullanım ömrünü dikkate alarak yapılmalıdır. Bir cep telefonu 2 sene kullanılacaksa, kullanım sonrası bunun parçalara nasıl ayrıştırılması ve doğaya yeniden döngüsünün gerçekleşmesini tasarımcı tasarlamalıdır. Aksi takdirde yeryüzüne ve sosyal yapımıza büyük bir yük yaratacaktır. Bu doğrultuda tüm tasarım disiplinlerinde daha yaşanabilir bir dünya amacıyla zamanı da işin içine katarak "Geçiş Tasarımı" (Transition Design) gerçekleşmelidir.