Çevre İçin Ortak Akıl Ve Vizyon Oluşturulmalı

Haberler

GAÜ'DEN

Çevre İçin Ortak Akıl Ve Vizyon Oluşturulmalı

Girne Amerikan Üniversitesi tarafından Dünya Çevre Günü dolayısıyla yayınlanan açıklamada artan çevre sorunlarına dikkat çekilirken çevre politikalarında ortak akıl ve vizyonun oluşturulmasının önemi vurgulandı.

Şehirleşmede dikey büyüme, yeşil alan azlığı, artan deniz kirliliği ve islah edilmeyen çöplükler gibi çevre sorunlarının günden güne artmasının yeni çevre felaketlerinin doğmasına ve flora ile faunanın olumsuz etkilenerek doğanın dengesinin bozulmasına neden olacağına dikkat çekilen açıklamada çevre konusunda resmi kurumlar, üniversiteler ve ilgili sivil toplum örgütlerinin ortak akıl ve vizyon etrafında işbirliği yapmaları gerektiği vurgulandı.
“Girne’ye 400 Fidan Ekildi, Bölge Plajları Temizlendi”

GAÜ’den gün dolayısıyla yapılan açıklamada hızla artan betonlaşma ve çarpık yapılaşmaya dikkat çekilerek sürdürülebilir doğa ve doğal alanların arttırılması için Girne Amerikan Üniversitesi’nin Girne kenti içerisinde yeşil alanları artırma ve yeni ormanlar yaratma projelerini hayata geçirmeye başladığı vurgulandı. Çevre konusunda toplumsal farkındalık ve sosyal sorumluluk yaratmak amacıyla akademik yıl boyunca çeşitli seminer, konferans, atölye çalışmaları yanında 400 fidanının Girne’de ekildiğinin hatırlatıldığı açıklamada 26. akademik yıl boyunca Mimarlık bölümü tarafından düzenlenen haftalık seminerler dizisinde de mimari tartışmalar bağlamında küresel ve bölgesel çevre sorunları ile ilgili önemli çalışmaların yapıldığının altı çizildi.

Girne’ye ekilen 400 fidan yanında sosyal sorumluluk dersi kapsamında çeşitli fakültelerin Karakum plajı başta olmak üzere bölge plajlarının temizlendiğinin de belirtildiği açıklamada çevre sorunlarının KKTC ekonomisinin lokomotif sektörlerinden turizmi olumsuz etkiledği belirtildi.

Girne Amerikan Üniversitesi tarafından bu yıl ilk defa düzenlenen ve geleneksel olarak her yıl düzenlenmesi planlanan Girne Turizm ve Kültür Festivali kapsamında çeşitli atölye çalışmaları ve konferanslar ile turizm olgusuna çevre sorunlarının olumsuz etkisinin irdelendiği ve Girne halkının konuya dikkatinin çekilerek sosyal farkındalık ve sorumluluk yaratacak çalışmaların yapıldığı ifade edildi.
“Çocuklarımızın Geleceği ve Tüm sorunların Çözümü Doğadadır”

Gelecek nesillere bilimsel bilgi yanında bırakılacak en güzel mirasın sürdürülebilir doğa olduğuna da işaret edilen açıklamada sosyalleşme süreçleri ile birey haline gelmeye başlayan çocukların okul dışı eğitimlerini sürdürecekleri ve doğa sevgisini yaşayarak öğrenecekleri alanların doğaya ve çevreye sahip çıkan bireylerin yetişmesinde önemli olduğu vurgulandı.

Girne Amerikan Üniversitesi’nin akademik kadroları ve 25 yıllık bilimsel bilgi birikimi ile sürdürülebilir çevre ve doğa ile ilgili her türlü projeye ortak akıl ve vizyon çerçevesinde destek olmaya hazır olduğunun da altının çizildiği açıklamada 1972 yılından beri Birleşmiş Milletler (BM) Çevre Konferanında alınan kararla Dünya Çevre Gününün kutlandığı hatırlatılarak sürdürülebilir çevre konusunda politika ve yasaların oluşmasında ilgili resmi kurumlar, sivil toplum örgütleri ve üniversitelerin çalışmalarına GAÜ’nün katkı yapmaya hazır olduğu vurgulandı.