DOÇ. DR. REMZİYE TERKAN; "KADIN LİDER VE GİRİŞİMCİLER İÇİN FIRSAT YARATILMALI"

Haberler

GAÜ'DEN

DOÇ. DR. REMZİYE TERKAN; "KADIN LİDER VE GİRİŞİMCİLER İÇİN FIRSAT YARATILMALI"

Uluslararası Diplomatlar Birliği`nin geçtiğimiz günlerde, ülkemizde gerçekleştirdiği birlik zirvesinde;  en fazla dikkat çeken başlıklardan biri olan  kadın girişimciliğini, "Değişimin Zamanı" başlığı altında  işleyen  panelist Demet Özdemir tarafından değerlendirilen,  "Kadın lider ve girişimcilerin artması konusunda iyileşmeye yönelik çalışmalara fırsat verilmesi ve cinsiyet eşitliği" konusu ,  GAÜ İletişim Fakültesi Dekan Vekili Doç. Dr. Remziye Terkan  aracılığıyla bir yazılı açıklama ile yeniden gündeme getirildi.

Zirvenin KKTC`de yapılmasına öncü olan; Uluslararası Diplomatlar Birliği Başkanı Serhat Akpınar`a teşekkür mahiyetinde de olan ve Aktivist Demet Özdemir`in yaptığı değerlendirmelere atıflarda bulunan yazılı açıklama şu ifadeleri içerdi;

"Girne Amerikan Üniversitesi`nin ev sahipliği yaptığı,  Uluslararası Diplomatlar Birliği  (DMW) 2017 Zirvesi, "Bir Adım İleri” teması ile katılımcılara ve basından takip eden herkese büyük katkı sağlamıştır.  Ekonomik, sosyal, çevresel gibi çeşitli konular ile gündeme damga vuran ve pek çok konuda farkındalık  yaratan zirvede “Değişimin Zamanı” başlığı ile, `Kadınların Liderliği` ne de değinilmesinden memnuniyet duydum. Değerli uzman ve panelist  Sayın Demet Özdemir,  çok önem arzeden güzel bir konuya değindi. Yaşam koşulları içerisinde, gelişen ve değişen dünyamızın bizlere sunduğu yaşam mücadelemizde,  bizi zorunlu tuttuğu gelişim ve ilerleme yolunda koşarken,  kadın olarak bunu yapmadığımızı, bir birey olarak bunu gerçekleştirdiğimizin altı kalınca çizilmiştir. Üzerimizdeki `anne-eş-iş kadını` gibi  yüksek sorumluluklar ve kadın olarak bizler, bunu hakkı ile yerine getiriyoruz.

Cinsiyet eşitliğini savunurken; kimse alınmasın, ancak `erkek mantığı` yaklaşımları ile  daha belirgin çizgiler üzerinde hareket edilerek kararlar veriliyor. Ancak kadın; daha karmaşık ve ayrıntıcı, sadece belli çizgiler değil, diğer tüm ayrıntıları da değerlendirerek kararlar veriyor. Bu, aslında kadını daha da iyi bir yönetici konumuna getiriyor. Toplumda, kadının gücü ve başarısı algısı var, ancak farkındalık yoktur. Ataerkil bir toplum olmamızdan dolayı, iş yaşamında da erkek yöneticilerin sayısının daha çok olduğunu, böylelikle kararların da daha fazla erkekler tarafından verildiğini gözlemliyoruz.

Bu durumda; medya okur yazarlığına da hassasiyetle yaklaşım gösterilmeli, medya okur yazarlığı geliştirilmeli ve yapılan haberlerde; kadının metalaştırılarak ön plana çıkarıldığı  haberlere dikkat çekip, sorgulamamızın gerekliliği, kadının toplumdaki yeri ve öneminin anlaşılmasında ayrıca bir önem taşımaktadır.

DMW “Uluslararası Diplomatlar Birliği 2017 Zirvesi –Bir Adım İleri” teması ile gerçekleştirilen Zirve Toplantısı`nda, Sayın Demet Özdemir’in de değerli katkılarına ek olarak; Başarının verimli ve kalıcı olması için, kadın – erkek eşitliğinin gözardı edilmemesi gereklidir. Tüm etmenlerin, kurumsal düşünülmesi esas olmalıdır. Kadınların  iş gücüne katılımı, sürdürülebilir büyümede önemli birunsurdur. Bu sebeple, kızlarımızın eğitim ve gelişiminde, iş yaşamına atılımlarında mesleki bilgi ve beceriye sahip olmalarında teşvik edici ve yol gösterici olunmalıdır.

Kamu sektörü, özel sektör ve sivil toplum olarak; iş birliği içerisinde stratejiler geliştirilmeli ve hızla yaşama geçirilmelidir. Kadın girişimciliği teşvik edilmelidir. Çünkü, girişimciliğin gerektirdiği duygusal zeka, dayanıklılık ve direnç kadının sahip olduğu özelliklerdir. Elbette, moral ve özgüvenlerinin yüksek olması, başarılı olmalarında tartışılmaz bir gerçektir. Bunun için de;  vizyon sahibi olup, istikrarlı bir çalışma yaşamı sürdüren ve işin cinsiyet ile değerlendirilmediğini de bilerek çalışırken, kadın olduklarını da unutmayan kadınlar; toplumumuz için, geleceğimiz için çok kıymetlidir. Dünyamız değişiyor ve bu değişim içerisinde, kadın her statüde büyük önem taşıyor. Kadının yeri ve önemi, iş yaşamındaki etkililiği; göz ardı edilmemeli ve kadın girişimciliğin artırılması için fırsatlar yaratılmalıdır. Burada,  kadın- erkek yarışı söz konusu asla değildir. Birlik, beraberlik içerisinde hareket edilerek, kadının duyarlılığı, duygusal zekası ve mücadeleci güçlü ruhuna destek vererek hareket edilmelidir.  

Son olarak; GAÜ ev sahipliğinde gerçekleşen DMW 2017 “Bir Adım Önde” Zirvesi`nin gerçekleşmesini sağlayan GAÜ Kurucu Rektörü ve Yöneticiler Kurulu Başkanı Serhat Akpınar’a, toplumumuza  böylesi faydalı bir toplantı sağlamış olduğu için sonsuz teşekkür ediyorum."