ÖRGÜTLÜ HUKUK DÜZENİNDE, SAVUNMA HAKKI KUTSALDIR

Haberler

GAÜ'DEN

ÖRGÜTLÜ HUKUK DÜZENİNDE, SAVUNMA HAKKI KUTSALDIR

GAÜ HUKUK FAKÜLTESİ; "5 NİSAN AVUKATLAR" GÜNÜ İÇİN MESAJ YAYINLADI

Girne Amerikan Üniversitesi; Hukuk Fakültesi; 5 Nisan tarihinde Türkiye genelinde kutlanan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti`ndeki hukuk fakülteleri nezdinde de tören ve etkinliklere vesile olan "Avukatlar Günü" dolayısı ile bir kutlama mesajı yayınladı.

Dekan, Prof. Dr. Meltem Dikmen Caniklioğlu imzası ile yayınlanan yazılı kutlama mesajı şu ibareleri içerdi;

"Örgütlü hukuk düzeninde, savunma hakkının icrasında temel olan; avukatlarımızın mesleki dayanışma, bilgilendirme ve sorunlarının çözümüne yönelik farkındalığın artırılmasına yönelik olan ve, Türkiye Baroları`nın bir çatı altında toplandığı,  1958 yılından bu yana da kutlanan bu sembol günü, `Fakültem` adına içtenlik ile kutluyorum.

Devlet için yapılan tanımlardan biri “örgütlü bir hukuk düzeni” olduğu şeklindedir. Hak arama özgürlüğü, iddia ve savunma hakkı, adil yargılama, doğal yargı gibi temel hukuk ilkelerinin tartışılmaz olduğu bir  hukuk düzeninde  avukatlık mesleği, bireyler  için önemi ve etkinliği tartışılmaz bir hukuk kalesidir. `Savunma hakkı kutsaldır`,  tarihin en eski çağlarından bu yana, bu gerçek hiç tartışılmamıştır. Kitaplarda  yer verilen, hafızalarda  canlılığını koruyan tarihteki en önemli davalar, o davalarda yapılan savunmalarla  anılır. Meslek, tarih kadar eskidir. İnsanın olduğu her yerde  barışın, kamu düzeninin ve toplumsal güvenliğe yönelik potansiyel tehdit ve tehlike ihtimalleri her zaman vardır.

Fakültemizde, hukukun bilgisini, hukuk bilinci ve erdemle taçlandırmış nitelikli hukukçular yetiştirmeyi hedefliyoruz. Öğrencilerimizin bir kısmı  avukat olmak isteyecekler ve  bütün kalbimizle dileriz ki; olacaklardır. Yolları uzun ve zorludur. Meslek yaşamlarının başından sonuna dek her gün, yeni şeyler öğrenecekler, mesleki bilgi ve tecrübelerini artıracaklardır. Avukatlık mesleği, bilgi ve tecrübe kadar mesleki duruş gibi önemli başka bir vasfı daha gereksinir. Dürüst, onurlu ve erdemli bir hukukçu olmak, bilgili ve tecrübeli bir hukukçu olmaya eklemlenmedikçe;  meslek hak ettiği saygınlığı kazanamaz."