GAÜ Brezilya’da Türk Dili Eğitimi Verecek

Haberler

GAÜ'DEN

GAÜ Brezilya’da Türk Dili Eğitimi Verecek

Girne Amerikan Üniversitesi yükseköğretimde 26. yılını kutladığı 2010-2011 akademik yılında uluslararası akademik işbirliği anlaşmaları ile etki alanını genişletmeye devam ediyor.

Brezilya ve Güney Amerika’nın önde gelen üniversitelerinden Taubate Üniversitesi ile GAÜ arasında imzalanan akademik işbirliği protokolü ile Güney Amerika yükseköğretim sistemi ve üniversitelerine GAÜ’nün 25 yıllık bilimsel bilgi birikimi ve “3 Kıta 4 Kampüs Tek Üniversite” vizyonu ile eğitime başlayan kıtalarötesi kampüslerinden yararlanma fırsatı tanıyor.

Girne Amerikan Üniversitesi Yöneticiler Kurulu Başkan Yardımcısı Asım Vehbi ile Taubate Üniversitesi Rektör Danışmanı Prof. Dr. Ederaldo Godoy’un imza koydukları akademik işbirliği anlaşması geçtiğimiz günlerde Girne Amerikan Üniversitesi Kıbrıs Yerleşkesi Karmi Kampüs Başkanlık Ofisinde düzenlenen törenle imzalandı.

Akademik işbirliği anlaşması ortak müfredat, öğrenci ve öğretim elemanı değişimi yanında kredi transferi, ortak eğitim ile öğretim faaliyetleri ile ortak bilimsel projelerin hayata geçirilmesi yanında Karmi Kampüs’te Portekiz Dili ve Eğitimi ile Brezilya Sau Paulo Kampüsünde Türk Dili ve Eğitimi lisans programlarını açmayı öngörüyor.
“25 Yıllık Bilimsel Bilgi Birikimi İle GAÜ Brezilya’da Türk Dili Eğitimi Verecek”

Girne Amerikan Üniversitesi ile Taubate Üniversitesi arasında imzalanan akademik işbirliği protokolü ile ilgili olarak Başkan Yardımcısı Asım Vehbi yaptığı açıklamada 25 yıllık bilimsel bilgi birikimi ile GAÜ’nün Güney Amerika’da etki alanını genişlettiğini ifade etti. Girne Amerikan Üniversitesi ile Taubate Üniversitesi arasında imzalanan akademik ve bilimsel işbirliği anlaşması ile Güney Amerika ve Brezilyalı öğrencilerin GAÜ KKTC Karmi veya İngiltere Yerleşkesi Canterbury Kampüslerinde ve yakında eğitime başlayacak Singapur ve ABD Kampüslerinin eğitim olanaklarından yararlanabileceklerini belirten Vehbi, dönemsel öğrenci değişim programları ile öğrencilerin Karmi, Canterbury, Singapur ve ABD kampüslerinde dönemsel eğitimlere devam edeceklerini vurguladı. GAÜ öğrencilerinin de Taubate Üniversitesi kampüsünde dönemsel eğitim alabileceğinin altını çizen Vehbi, Girne Amerikan Üniversitesi’nin öğrencilerine ve akademik işbirliğini sürdürdüğü üniversitelerin öğrenci ve akademisyenlerine küresel yükseköğretimin kapılarını açtığını belirtti.

“Kıtalar Ötesi Bir Dünya Üniversitesi” vizyonu ile 3 Kıta 4 Kampüs Tek Üniversite projesinin hayata geçtiğini de hatırlatan Vehbi, akademik işbirliği anlaşmaları ile GAÜ’nün yükseköğretime yön vermeye devam ettiğini belirterek sürdürülen ve imzalanan yeni anlaşmalar ile Girne Amerikan Üniversitesi özel örneğinde KKTC yükseköğretim sistemi ve üniversitelerinin tüm dünyada tanınmasının önemine dikkat çekti.
“Türk ve KKTC Üniversiteleri Arasında Bir İlk”

Girne Amerikan Üniversitesi eğitim kadrosu tarafından Brezilya Taubate Üniversitesi akademik programları arasında Türk Dili Eğitimi lisans programının açılmasının Türk Dili eğitimi ve Türk dilinin tüm dünyaca tanınması bakımından önemine dikkat çeken Vehbi, Türk ve KKTC üniversiteleri arasında ilk olacak projenin önemine vurgu yaptı. YÖK onaylı Türk Dili doktora programının Kuzey Kıbrıs üniversiteleri arasında sadece GAÜ’de olduğunu da hatırlatan Vehbi, 25 yıllık bilimsel bilgi birikimi ve uzman akademik kadroları ile Girne Amerikan Üniversitesi’nin Türk dilinin gelişimi ve tanınmasına katkılarının uluslararası kampüslerindeki eğitimler ve dünya üniversiteleri ile imzaladığı akademik anlaşmalar ile devam edeceğinin altını çizdi.
“İşbirliği Sürdürülebilir Çevre ve Yenilenebilir Enerji Alanında Devam Edecek”

Taubate Üniversitesinin sürdürülebilir çevre ve yenilenebilir enerji alanında önemli çalışmalara ve bilimsel projelere imza attığını ve çevre ile enerji alanında dünya otoriteleri arasında olduğunu da açıklayan Vehbi, dünya enerji ve doğalgaz politikalarının merkezinde yer alan KKTC için benzeri bilimsel çalışmaların önemine dikkat çekerek ülkede yıllardan beri süregelen sürdürülebilir çevre ve yenilenebilir enerji sorunları ile ilgili bilimsel çalışmaların başlayacağını vurguladı.

Girne Amerikan Üniversitesi Kıbrıs Yerleşkesi Karmi Kampüs Techno Park bünyesindeki mühendislik disiplinleri laboratuvarlarında konuyla ilgili çeşitli araştırma ve çalışmaların yapıldığının altını çizen Vehbi, imzalanan işbirliği anlaşması ile sürmekte olan araştırmaların toplumsal fayda adına ileriye götürüleceğini ve çevre ile enerji politikalarının dünya ile birlikte oluşturulması ve uygulanması için resmi kurumlar ile paylaşılacağını da sözlerine ekledi.