Milli Mücadelenin Görünmeyen Yüzü Semineri Üniversitemizde Gerçekleşti

Haberler

GAÜ'DEN

Milli Mücadelenin Görünmeyen Yüzü Semineri Üniversitemizde Gerçekleşti

Girne Amerikan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Yönetim Teknolojileri Bölüm öğrencileri sosyal sorumluluk projesi kapsamında milli mücadele yıllarııyla ilgili seminer düzenledi.

“Milli Mücadelenin görünmeyen yüzü” adı altında yapılan ve Kıbrıs Türk halkının verdiği mücadelenin anlatıldığı seminer, saat 11:00’de Girne Amerikan Üniversitesi Milenyum Kompleks Senato ve Kongre Salonu’nda yer aldı.. Saygı duruşu ile İstiklal Marşı’yla başlayan seminerde, öğrencilerin hazırladığı mücadele yıllarını yansıtan sinevizyon gösterisi sunuldu.

Seminerde KTMD Girne Şube Başkanı Metin Fahrioğlu konuşma yaparken Gazi Mücahit Komutanı Metin Aybars da yaptığı konuşmada mücadele yıllarında yaşanan anılardan bahsetti.

Etkinlikte ayrıca Milli Mücadele yıllarını yansıtan yayın ve fotoğraflara sergilendi. Etkinliğe, Girne Amerikan Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Memduh Erdal, Rektör Prof.Yıldırım Öner, Spor Kültür Sağlık Daire Başkanı Türkay Akpınar, Kıbrıs Türk Mücahitler Derneği Girne Şube Başkanı Metin Fahrioğlu, emekli mücahit, akademisyen ve öğrenciler katıldı.
FAHRİOĞLU

Kıbrıs Türk Mücahitler Derneği Girne Şube Başkanı Metin Fahrioğlu, Kıbrıs Türk Halkının Kıbrıs adasındaki varoluş mücadelesinin adanın İngilizlere devredildiği 1878 tarihinde başladığını dile getirerek,1878’ den 1974 mutlu barış harekatına kadar geçen süreçte Kıbrıs Türk halkının büyük acılar çektiğini söyledi. Metin Fahrioğlu, verilen mücadeleyle bu süreçte yaşanan önemli olayları anlattığı konuşmasında, mücadelenin dönüm noktası olan TMT’nin kurulması Kıbrıs’ta; “Türklüğün onur ve şerefini korudu, devlet ve vatan yarattı” dedi.

Kıbrıs Türk Mücahitler Derneği Girne Merkez Şube Başkanı Metin Fahrioğlu konuşmasında TMT mücadelesinin yeni bir Türk devleti doğurduğunu vurgulayarak sözlerini şöle devam etti: “ Kıbrıs adasında binlerce şehitimizin fedakarlığı anavatanımızın yardımı vardır. Türk Mukavelet Teşkilatı Kıbrısın İngiliz ihlakı ve Yunanistan’a bağlanmasını önleyerek Kıbrıs’ta yeni bir Türk devleti yaratmıştır. Kurtuluş savası günlerinde Kıbrıs Türkünü anavatanın yanında görmekteyiz. Kıbrıs Türkü anavatanının yanında olurken sosyal durumda kazandığı paraları Anadoluya göndermiştir. Öğretmenler milliyetçi ve Atatürkçü anavatına bağlı gençler yetiştirerek Kıbrıs Türkü 1950’li yıllara gelmiştir. Mücadelesini bugünde sürdürmektedir.”