GAÜ Mimarlık Fakültesi, İstanbul Yaz Okulunda; Şehri, Farklı Boyutlarda İrdeledi

Haberler

GAÜ'DEN

GAÜ Mimarlık Fakültesi, İstanbul Yaz Okulunda; Şehri, Farklı Boyutlarda İrdeledi

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Mimarlık, Tasarım ve Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencileri GAÜ İstanbul Yerleşkesinde gerçekleşen iki aylık yaz okulu programını tamamladı.

Katılımcı öğrenciler, GAÜ Mimarlık Türkçe Bölüm koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Mustafa Cem Yardımcı`nın yürütücülüğünde ve Akademisyenler Silvia Covarino, Valentina Dona ile gerçekleşen yaz okulunda, çağdaş mimarlık eserlerini ile müzeleri ziyaret etme ve mimarlık kütüphanelerinde çalışma fırsatı buldular.

 

Konuyla ilgili açıklamada bulunan GAÜ Mimarlık Türkçe Bölüm koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Mustafa Cem Yardımcı, 2015-2016 yaz dönemi İstanbul yaz okulunda, öğretim üyelerimiz Silvia Covarino ve Valentina Dona ile dünyanın önemli, ilginç büyük şehirlerinden İstanbul`da farklı ölçeklerde incelemeler yaptıklarını belirterek, stüdyolarında öneriler geliştirip fikirler ürettiklerini söyledi. 

Yardımcı, yaz okuluna İstanbul`u duyumsamak (sense of İstanbul) adı altında ortak bir algı arşivi oluşturarak başladıklarını ifade ederek, farklı dönem mimari tasarım stüdyoları ve teknik dersler ile kent, tarihi çevre, ulaşım, su-kara ilişkisi, büyük kent ve yerel kaynaklar, şehrin değişimi-dönüşümü konularını irdelediklerini söyledi.  İnsan ve tasarım dialektiğini sorgulayan video-film çalışmalarını dönem boyunca geliştirdiklerini bildiren Yardımcı, açıklamasının devamında şunları söyledi; 

“Mimari tasarım stüdyo konularımızı İstanbul`un farklı bölgelerini konu alarak irdeledik. Dönem boyunca birlikte yaptığımız tartışma ve değerlendirmeler ile konuların, önerilerin, şehir döngüsünün ilişkilerini kuvvetlendirdik. Kamusal mekanı sorguladığımız çeşitli konularda farklı yerlerde çalışmalar yapmamız şehrin deneyimlenmesi için önemliydi. Boğaz hattı, Kadıköy, Beşiktaş, Eminönü, Balat, Tarlabaşı merkezlerinde yoğunlaştık. Araştırma için küçük gruplar halinde yaptığımız gezileri hep birlikte Mimarlar Odası, Deniz Müzesi, Salt, İstanbul Modern gibi galeri ve müzelere yaptığımız geziler ile destekleyerek, programlarını, arşivlerini kullanma imkanı bulduk. Öğrencilerin şehrin farklı noktalarından şehrin önemli merkezi Beşiktaş yerleşkesindeki mimari tasarım stüdyolarımıza ulaşmaları bu devinimi olumlu yönde arttırdı” dedi. 

Yardımcı açıklamasının sonunda, yaz okulu bitiminde sunum-sergi düzeninde gerçekleştirdikleri değerlendirme ile derledikleri projelerin önemli bir öneri seviyesine ulaşan araştırma ve fikirlerini, GAÜ Mimarlık, Tasarım ve Güzel Sanatlar Fakültesi olarak ürettiklerini ve sürekli gelişme halinde olan arşive kazandırdıklarını söyledi.